Sidor: 1, 2
*Ulrica*
I somras fick jag ont i min axel. Första veckorna provade jag alla receptfria tabletter och geler och sprayer som fanns på apoteket, både en och en och i kombinationer. Inget hjälpte och smärtan ökade. Läkaren på vårdcentralen skrev ut en smärtstillande tablett som innehåller Tramadol, jag visste inget om detta läkemedel. Men smärtan ökade mer och mer och en natt fick vi åka akut till ortopedakuten i Mölndal. Jag hade då så ont att jag svimmade när de skulle röntga mej. Det var värre än att föda barn för det var en ihållande smärta. Men de hittade inget på röntgen och läkaren skrev ut en starkare dos av en smärtstillande medicin med Tramadol.
De första dygnen sov jag, helt väck av medicinen och smärtan. Efter en vecka började smärtan ge med sig lite och jag åt för första gången lagad mat och var uppe och gick lite. Jag fnissade och sa till sambon att jag kände mej full. Själv kommer jag inte ihåg något av den veckan.
Vecka två var också dimmig. Smärtan gav sig succesivt och i slutet av veckan slutade jag med medicinen. Jag hade nu läst på bipacksedeln att medicinen var ett morfinliknande smärtstillande läkemedel samt att ett fåtal människor, vid höga doser samt vid lång användning riskerar tillvänjning. Ok, tänkte jag, det gäller ju inte mej då.

På kvällen efter att jag tagit den sista tabletten fick jag kraftig diarré. På morgonen vaknade jag och kände mej som om jag hade konsumerat tio gånger mer alkohol än jag någonsin har gjort. Senare under dagen började det rycka i kroppen, särskilt i benen. Myrkrypningar gånger 100 - elefantdans. Jag kunde inte sitta, inte ligga utan vankade av och an samtidigt som armar och ben flaxade än hit, än dit. Samtidigt hade jag så stark ångest att jag var helt övertygad om att jag var döende. Jag höll ut i tre dygn på detta viset, vankande av och an utan att kunna slappna av, utan att kunna äta och med en ångest som gav mej dödslängtan. Det var de värsta tre dygnen i hela mitt liv. I perioder fick jag ta ett beslut att överleva ungefär var tredje sekund. Uttrycket "att klättra på väggarna" har fått en mycket verklig betydelse för mej.

Efter tre dygn rådde sjukvårdsupplysningen mej att söka till akuten i Mölndal där jag hade fått medicinen utskriven. Där fick jag vänta 4 timmar på att få beskedet att det enda som fanns att göra var att börja med tabletterna igen. Jag började gråta när läkaren berättade det. En halvtimme efter första tabletten kunde jag slappna av i kroppen. I tio dagar skulle jag trappa ut medicinen och under den tiden hade jag en mildare variant av allt det skojiga ovan. Efter den sista tabletten hade jag ångest och kände mej deprimerad och som i en dimma i nästan en månad. Först efter det kändes det som om jag kom ut ur en "bubbla" eller dimma som jag befunnit mej i sedan jag började med medicinen.

Jag har efteråt hört om liknande hitorier från olika håll. Min sjukgymnast berättade om äldre människor som fått vansinniga mardrömmar av medicinen. Den är dessutom godkänt för barn över 12 år. Det finns säkert de som har använt detta läkemedel utan att råka lika illa ut som mej men jag tycker ändå att man ska vara mycket försiktig. Själv vågar jag nästan inte ta en alvedon efter denna händelsen. Men axeln blev bra efter 4 besök hos en fantastisk naprapat!

Tja, det var min historia... shy.gif

Edit: Jo, just det, här är en länk till lite info om Tramadol.
vindspel
Jag har också ätit denna medicin för en axel jag fick ont i och min mor bröt armen och fick det samma. Inga problem för oss. Det är ju alltid så att det står vissa biverkningar och att vissa får dem. Man får alltid se upp med det. Jag brukar läsa om medicinens biverkningar först...inte bara om de som står i pasientens fass för där står inte alla. Sedan gäller det att vara vaksam om man känner av ngn av dessa. Gällande att man kan bli beroende så tror jag jag är rätt medveten om det. Man kan ju trappa ner värktabletter, det gäller alla, och inte sluta tvärt.
Naprapat är det bästa när det gäller sådan värk.....men har man en bruten arm så är det inte mycket att be om.
Myosotis
fear.gif
*Ulrica*
CITAT (vindspel @ 15-01-2008, 09:56) *
Man kan ju trappa ner värktabletter, det gäller alla, och inte sluta tvärt.
Men det kan ju vara bra om man blir upplyst om detta av läkaren eller bipacksedeln eller apoteket... det är inte alla som är så vana vid att ta mediciner så att man fattar att man ska trappa ut dem. Sedan att "höga doser och lång tids användning" innebär 2 veckor på av läkare föreskriven dos kanske inte är det första man tänker. Jag tänkte att de kanske menade personer som ta mer än ordninerat och håller på i flera månader...

Men läkemedelsverket utreder det verksamma ämnet just nu och förhoppningsvis blir det narkotikaklassat som alla andra medel av samma typ är.
inger1
Hej Ulrica. tummenupp.gif
Det du skrev var bland det ruskigaste jag läst på länge.
Hur i h-v kan en läkare skriva ut medicin med sådan biverkningar. Jovisst har man ansvar att själv läsa bipacksedeln men är man som du i sånt dåligt skick tar man allt bara det hjälper, åminnstonde om en läkare har föreskrivit det. Vem ska man annars lita på.
Är glad för din skull att du mår bra igen och fortsätt med det.
Mvh Inger
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (*Ulrica* @ 15-01-2008, 10:08) *
Men det kan ju vara bra om man blir upplyst om detta av läkaren eller bipacksedeln eller apoteket... det är inte alla som är så vana vid att ta mediciner så att man fattar att man ska trappa ut dem. Sedan att "höga doser och lång tids användning" innebär 2 veckor på av läkare föreskriven dos kanske inte är det första man tänker. Jag tänkte att de kanske menade personer som ta mer än ordninerat och håller på i flera månader...

Men läkemedelsverket utreder det verksamma ämnet just nu och förhoppningsvis blir det narkotikaklassat som alla andra medel av samma typ är.


Tyvärr är det så att man som Patient själv måste ta reda på det mesta. Om varje ny medicin jag får tar jag reda på så mycket som möjligt.

Men jag måste ju tyvärr också äta en del. När min sambo blev på körd och fick sin svåra whiplashskada då fick han också en himla massa medicin. Och han hade ju ingen aning om det, han hade ju aldrig innan behövd medicin. Kanke en magnecyl men det var allt.

Hur många tramadol åt du per dag?

Mardrömmar får jag också av voltaren samt att jag blir orolig, rastlös i benen osv.

Edelweiss
mamamaggan
Har ätit Tramadol i 6 år varje dag , 8 tabletter om dygnet kombinerat med 8 Alvedon, för värk. Har inte upplevt det du beskriver och fick heller inte några besvär när jag bytte ut dem mot starkare preparat. Visst var jag påverkad men inte som du , mycket mer påverkad av min värk .

Vet att det finns ungdomar som anväder Tramadol som knark men det är som sagt var olika hur man reagerar. Tar aldrig en tablett , varken värktablett eller annan , utan att läsa bipacksedeln. Du kan få biverkningar av alla tabletter och man måste kolla noga vad som står om just den tabletten. Man måste också vara uppmärksam på vilka tabletter som inte går att kombinera. Du kan aldrig lita på att läkaren kollar detta utan det måste man kolla själv även om du upplyser läkaren om vilka andra tabletter du tar.

Summan av kardemumman blir att : Läs alltid bipacksedeln , hur ska du annars få veta vad som kan hända med dig!

MariaS
Jag fick Tipparol 2003, (2x4/dygn) när jag drabbades av ett diskbrock. Jag upplevde samma problem som *Ulrika*. Efter operationen fick jag gå på avvänjning i tre månader! Sen har det tagit nästan 1½ år, innan de övriga problemen försvann. Kramper och myrkrypningar i benen, mardrömmar, sömnrubbningar och depression.
Fram tills nu, har jag trott att dessa problem haft andra orsaker. Men efter att ha läst detta, förstår jag att det är Tipparolen som varit problemet.
Under den tiden jag åt Tipparolen, ifrågasatte jag just den medicinen och fick då till svar, att det var den enda medicin förutom morfin, som tog bort just den smärta som jag led av?! Det måste ju finnas något annat för läkarna att skriva ut, eller....
*Ulrica*
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 10:31) *
Hur många tramadol åt du per dag?
Enligt ordnination - 4 stycken, mycket jämt fördelade över dygnet (satte väckarklockan för missade jag en timme så ökade smärtan). Jag tror de var på 50 eller 100 mg.


CITAT (mamamaggan @ 15-01-2008, 10:35) *
Du kan få biverkningar av alla tabletter och man måste kolla noga vad som står om just den tabletten. Läs alltid bipacksedeln , hur ska du annars få veta vad som kan hända med dig!
Jo, nu hade jag ju läst bipacksedeln men vad hjälper det när man har så ont att man bara skriker? Och biverkningarna - de var ju en baggis! Jag hade ju ändå så ont så biverkningarna var väl inget.

Men att bli beroende och få grava abstinensbesvär vid utsättning efter 2 veckor på ordinerad dos, det stod det ingenting om i bipacksedeln!
Eva i Skåne
CITAT (*Ulrica* @ 15-01-2008, 10:08) *
Men läkemedelsverket utreder det verksamma ämnet just nu och förhoppningsvis blir det narkotikaklassat som alla andra medel av samma typ är.



Jag hoppas som du. Det kommer nog, men tyvärr tar sådana beslut lång tid innan de blir klara.
Sen finns det såklart människor som behöver detta läkemedel eller andra, som redan är narkotikaklassade, men läkarna kanske blir mer återhållsamma med att skriva ut det, speciellt till ungdomar för vilka det kan vara en inkörsport till andra droger.
mamamaggan
Det står att det kan vara vanebildande och också detta

Biverkningar:
Mycket vanliga:
Yrsel. Kräkningar, illamående.

Vanliga:
Trötthet, dåsighet, sömnighet. Huvudvärk. Myrkrypningar, darrningar. Svettningar. Muntorrhet (noggrann munhygien är därför viktig). Sömnstörningar. Buksmärta. Förstoppning vid långtidsbehandling.

Mindre vanliga:
Hudutslag. Magbesvär (tryckkänsla i magen, uppsvälldhet), kväljningar. Lågt blodtryck. Hjärtklappning. Svimning.


Sällsynta:
Dimsyn. Blåstömningsrubbningar. Aptitförändring. Olika psykiska biverkningar såsom förvirring, hallucinationer eller känsla av upprymdhet eller olustkänsla. Förändrad uppfattningsförmåga. Sömnrubbningar, mardrömmar. Allergiska reaktioner och anafylaktisk chock (mycket kraftig allergisk reaktion som kan ge svårighet att andas och svullnad i munhåla och svalg). Krampanfall. Muskelsvaghet. Högt blodtryck. Långsam hjärtrytm.

Mycket sällsynta:
Värmekänsla. Enstaka fall av förhöjda levervärden har noterats.

Som regel blir det inga följdverkningar, när en behandling med Tramadol Actavis avslutas.Det har dock hos ett mindre antal patienter, som under lång tid behandlats med tramadol, förekommit sådana biverkningar som rastlöshet, svår ångest, nervositet, darrningar, sömnlöshet och förändrad rörelseaktivitet. Andra symptom som mycket sällan har observerats är panikattacker, hallucinationer, myrkrypningar och öronsusningar. Om du skulle råka ut för några följdverkningar, efter att du avslutat din behandling med Tramadol Actavis, ska du kontakta din läkare.

Menar inte att komma med "pekpinnen" utan vill bara tala om hur viktigt det är att själv läsa om just dina tabletter innan du tar dem. help.gif
MariaS
Jag stjäl lite av tråden med ytterligare en varning. Detta läkemedel annonsera då och då som reseptfritt under Husdjur. Vi är visserligen några som försöker få bort annonserna snarast, men gå inte på det. Det är som ni skriver här, starkt beroendeframkallande, narkotikaklassat och en inkörsport för ungdomar.
*Ulrica*
CITAT (MariaS @ 15-01-2008, 10:45) *
Efter operationen fick jag gå på avvänjning i tre månader! Sen har det tagit nästan 1½ år, innan de övriga problemen försvann. Kramper och myrkrypningar i benen, mardrömmar, sömnrubbningar och depression.
Ursäkta att jag svär nu, men fy f*n! Detta är för djävligt! STACKARS DEJ!
Tydligen påverkar medlet seretoninet på något sätt, det är därför man känner sig upprymd eller ok under tiden man tar medicinen men när hjärnan sedan blir berövad den effekten så reagerar den med depression och ångest. Andra veckan jag tog medicinen fattade jag inte att jag var "hög", det var inte förrän efter allt ihopa som jag fattade att jag hade varit påverkad. Det var verkligen som att komma ur en dröm som jag hade lite suddiga minnen av.

En av mammas väninnor råkade ut för samma sak som mej. Men i hennes fall förnekade alla läkare hon träffade att det kunde vara abstinens efter medicinen. Jag hade tur eftersom läkaren i Mölndal ringde upp en expert för att fråga. Men det är skit att det inte finns bättre hjälp att få när man får problemmed abstinens. Jag vet att jag bad om att bli inlagd på en avgiftningsklinik så dom kunde söva ner mej eller nåt... blush.gif

CITAT (mamamaggan @ 15-01-2008, 10:58) *
Det har dock hos ett mindre antal patienter, som under lång tid behandlats med tramadol, förekommit sådana biverkningar som rastlöshet, svår ångest, nervositet, darrningar, sömnlöshet och förändrad rörelseaktivitet.
Det var när jag läste detta som jag blev tveksam till medicinen och lite orolig. Men så tänkte jag att de menar nog om man använder det i flera månader, inte två veckor... och varför skulle just jag vara en av dessa och jag har ju så ont och vad är alternativet och varför skulle läkaren skriva ut något som är farligt och... ja, ni fattar!
MariaS
CITAT (*Ulrica* @ 15-01-2008, 11:01) *
Ursäkta att jag svär nu, men fy f*n! Detta är för djävligt! STACKARS DEJ!
Tydligen påverkar medlet seretoninet på något sätt, det är därför man känner sig upprymd eller ok under tiden man tar medicinen men när hjärnan sedan blir berövad den effekten så reagerar den med depression och ångest. Andra veckan jag tog medicinen fattade jag inte att jag var "hög", det var inte förrän efter allt ihopa som jag fattade att jag hade varit påverkad. Det var verkligen som att komma ur en dröm som jag hade lite suddiga minnen av.

En av mammas väninnor råkade ut för samma sak som mej. Men i hennes fall förnekade alla läkare hon träffade att det kunde vara abstinens efter medicinen. Jag hade tur eftersom läkaren i Mölndal ringde upp en expert för att fråga. Men det är skit att det inte finns bättre hjälp att få när man får problemmed abstinens. Jag vet att jag bad om att bli inlagd på en avgiftningsklinik så dom kunde söva ner mej eller nåt... blush.gif


Ja att man blir påverkad vet jag nog. Jag kommer knappt ihåg någonting av 2003. Jag åt Tipparolen i 6månader innann jag blev opererad. Sen fick jag äta dem fullt i ytterligare en månad samt tre månaders avvänjning. Ändå hade jag stora problem efteråt. Jag fick t.ex. kramper i fötterna, så tårna mötte smalbenet under krampen. Det känns, det lovar jag. Detta innebar att jag dessutom var tvungen att äta stesolid (Ett annat narkotikaklassat preparat) för att kunna häva kramperna. Tack och lov är jag nu HELT tablettfri sen ett år tillbaka och kroppens kemi börjar hamna på rätt ställe igen.
mamamaggan
Jo jag förstår precis hur du menar. Men man reagerar så olika så det som kan ta flera månader eller år för en del kan gå snabbare för andra. Det är ju likadant med en del droger, en del människor skulle aldrig ens ha tagit sitt första glas vin , man blir beroende av olika saker olika fort.

Låter bra att detta tas upp av läkemedelsverket .

Kan bara gratulera dig till att du nu blivit av med biverkningarna.
*Ulrica*
CITAT (MariaS @ 15-01-2008, 11:09) *
Tack och lov är jag nu HELT tablettfri sen ett år tillbaka och kroppens kemi börjar hamna på rätt ställe igen.
Du ska få en rejäl kram när vi ses den 26:e! smiley_small_hug.gif
MariaS
CITAT (*Ulrica* @ 15-01-2008, 11:13) *
Du ska få en rejäl kram när vi ses den 26:e! smiley_small_hug.gif


En till dig med då kompiskram.gif
Ciczi
Hade någon liknande upplevelse med ett preparat som heter Diklofenakbiokemi. Det är ett antiinflammatoriskt medel och jag plockade så gott som varje biverkning på bipacksedeln inklusive de som är mer sällsynta. Detta förstod jag dock inte förrän efter kurens slut. Det var bland annat ångest och depressioner och håglöshet och nedsatt hunger. Jag åt en halv macka och sedan var jag så mätt att jag ville spy men efter en halvtimme så var jag vrålhungrig igen. Tänk er att arbeta samtidigt med de matbehoven... det var inte lätt...

Detta var horribelt och när läkaren, tre månader senare ville skriva ut en ny kur av samma elände för att jag inte var bättre så skrek jag högt av förfäran. Då jag hade förklarat vad jag upplevt och att jag hellre hade inflammation i knäleden resten av livet än att jag tog den medicinen igen så fick jag en annan där enda (och vanliga) biverkningen var att jag blev lite orolig i magen.

Ciczi
Elisabeth-Västkustkolonisten
Vi reagerar ju så olika på olika mediciner.

Jag fick tipparol för flera år sedan men märkte direkt att jag inte mår bra av den.

Men Voltaren stolpiller tog jag i många år innan jag fattade att jag hade alla biverkningar som fanns på bipacksedeln.

Först när jag genomgick den senaste ryggoperation och inte fick da dom några veckor innan OP och 3 månader efteråt, då märkte jag av dom direkt när jag började igen.

Men så är vi där igen, väljer mellan pest och kolera. Det är inte lätt. Jag har dygnet runt värk, har haft det i många år och för att överhuvudtaget vara lite människa så måste ja ta medicin. Men jag gillar inte medicin och jag gillar inte att man själv nästan måste bli specialist för att inte bli skadad av den.

Oj vilka diskussioner läkaren på ryggkliniken i Strängnäs och ja g hade ang medicin........
Och min husläkare tyckte en gång att jag inte skall läsa för mycket om medicin......

När jag för första gången fick morfin, ja då ställde jag mig på tvären. Men när jag låg där på soffan, ihoprullade och bara skakade av värken, ja då var jag glad att jag hade det och kanske kunde för 3 Timmar må lite bättre.

Elisabeth

CITAT (Ciczi @ 15-01-2008, 11:31) *
Hade någon liknande upplevelse med ett preparat som heter Diklofenakbiokemi. Det är ett antiinflammatoriskt medel och jag plockade så gott som varje biverkning på bipacksedeln inklusive de som är mer sällsynta. Detta förstod jag dock inte förrän efter kurens slut. Det var bland annat ångest och depressioner och håglöshet och nedsatt hunger. Jag åt en halv macka och sedan var jag så mätt att jag ville spy men efter en halvtimme så var jag vrålhungrig igen. Tänk er att arbeta samtidigt med de matbehoven... det var inte lätt...

Detta var horribelt och när läkaren, tre månader senare ville skriva ut en ny kur av samma elände för att jag inte var bättre så skrek jag högt av förfäran. Då jag hade förklarat vad jag upplevt och att jag hellre hade inflammation i knäleden resten av livet än att jag tog den medicinen igen så fick jag en annan där enda (och vanliga) biverkningen var att jag blev lite orolig i magen.

Ciczi


Det är det jag skrev förut. Voltaren är också diklofenak
*Ulrica*
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 11:47) *
Men jag gillar inte medicin och jag gillar inte att man själv nästan måste bli specialist för att inte bli skadad av den.
Oj vilka diskussioner läkaren på ryggkliniken i Strängnäs och ja g hade ang medicin........
Och min husläkare tyckte en gång att jag inte skall läsa för mycket om medicin......
Jag har sagt det förut: Man måste vara väldigt frisk och stark både metalt och fysiskt för att orka vara sjuk... wacko.gif

En jättestor kram till dej också Elisabeth - jag kan inte ens föreställa mej att ha så ont hela tiden... smiley_small_hug.gif
Tosan
Saxat ur Fass:

Använd inte Tradolan
-
om du är överkänslig (allergisk) mot det verksamma ämnet tramadolhydroklorid eller mot något av övriga innehållsämnen i tabletten,

-
om du behandlas med MAO-hämmare (medel mot depression) eller om du har tagit sådana de senaste två veckorna,

-
vid akut förgiftning med alkohol, sömntabletter eller andra läkemedel som verkar på centrala nervsystemet,

-
om du lider av kraftigt nedsatt lever- eller njurfunktion.


Tradolan är inte lämpligt för behandling av abstinenssymtom hos narkotikaberoende personer.

Var särskilt försiktig med Tradolan
Innan behandling med Tradolan påbörjas måste du tala om för din läkare:

-
om du misstänker att du är beroende av andra smärtstillande läkemedel (opioider),

-
om du känner dig svag eller sömnig (nedsatt medvetandegrad) utan känd orsak eller vid chocktillstånd,

-
om du har en skallskada eller ökat tryck inuti skallen,

-
om du lider av andningssvårigheter,

-
om du lider av epilepsi eller kramper,

-
om du lider av någon lever- eller njursjukdom.


Längre tids behandling med Tradolan kan leda till beroende och läkemedlet ska därför inte användas längre än nödvändigt.

Behandling med Tradolan kan orsaka karies som följd av muntorrhet. Tänderna bör rengöras med fluortandkräm 2 gånger per dag.
Bee
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 11:47) *
Och min husläkare tyckte en gång att jag inte skall läsa för mycket om medicin......



Och ibland tycks inte läkare heller veta vad dom skriver ut. Min man fick gå till doktorn akut häromåret för han hade fått ont i benet och knät efter en lång flygresa. Eftersom han medicinerar mot för högt blodtryck kunde man misstänka propp i benet. Nåväl, det var inte propp men läkare skrev ut en akutremiss till Sahlgrenska till dagen därpå pga det höga blodtrycket men skrev också ut ett recept på ett smärtstillande medel. Det var sent på kvällen så vi tog vägen om Östra Sjukhusets apotek. Där hade man inte medicinen hemma så vi åkte hem.
Jag kollade i Patientfass på nätet mest för skoj vad den medicinen innehöll. Bland det första som stod var "får ej användas av patienter med högt blodtryck"!! Hur i herrans namn kunde läkaren då skriva ut ett sånt medel samtidigt med remissen? Har dom inte bättre koll?
Mitt förtroende för läkare var inte högt innan och det har inte förändrats efteråt.
Elisabeth-Västkustkolonisten
Bee sånt händer nog många gånger. Varje gång när jag få ny medicin så frågar jag min läkare om det passar ihop med allt annat.

Han känner mig sedan 15 år tillbaka och ja går bara till honom. Måste jag , t.ex. på en helg eller så till någon annan så berättar jag för honom vad jag fick. Han vet also allt om mig. Men ändå måste man vara på sin vakt.

Men rädd var jag 2002. Jag var några dagar i Strängnäs till undersökning. Jag skulle gå till magnetröntgen men eftersom man här i göteborg måste vänta månader så fixade dom en tid i Stockholm till, måndagen därpå. Vi stannade över helgen i Strängnäs (min dåliga rygg har blivit mycket dyrt) för att åka måndag morgon till Stockholm och röntgen.

Efter röntgen så åkte vi hemåt igen. Men jag hade fruktansvärt ont, visste inte hur jag skulle klara bilresan hem. Då tog jag 2 X en tablett av dom nya tabletterna som läkaren i Strängnäs skrev ut till mig.

När vi väl kom hem till göteborg åkte vi direkt till stugan. En vännina där, som hade skött mina växter och växthuset under tiden, kom och hälsade på mig. Vi drack ett glas vin ihop. Sedan rignde min äldsta dotter från Tyskland och även hon tyckte ju det var så skönt att veta att jag var hemma igen.
Och så tyckte hon vi skulle ta ett glas vin ihop. Gör vi ibland via telefon.

När allt det var avklarat så satte jag på datorn och kollade min nya medicin. Där läste jag, tabletterna ihop med alkohol kan ge snabbt andningsstillestånd. Stort och fet stog det där och hoppade emot mig.

Vad göra? Min sambo hade gått och lagt sig. Skulle jag ringa sjukvårdsupplysning? Skulle jag väcka min sambo?

Jag satt där och var livrädd, tårarna rann och värk hade jag.......

När ja så hade suttit där till klockan 3 på morgonen och ingenting hade hänt, då vågade jag gå och lägga mig också.

Aldrig, aldrig tar jag en tablett utan att kolla upp det noga. Ingen, varken läkare och apotheket sa någonting om hur tabletterna var. Ingen bipacksedel heller.

Så det var mig en lära. F.ö. så åt jag inte heller flera av dessa tabletter, för biverkningarna lät lite för hemska.

Men varför skall vi patienter veta allt detta?

Elisabeth
MariaS
CITAT (MariaS @ 15-01-2008, 11:00) *
Jag stjäl lite av tråden med ytterligare en varning. Detta läkemedel annonsera då och då som reseptfritt under Husdjur. Vi är visserligen några som försöker få bort annonserna snarast, men gå inte på det. Det är som ni skriver här, starkt beroendeframkallande, narkotikaklassat och en inkörsport för ungdomar.


Bör förtydliga: Tramadol är inte narkotikaklassat som medicin, men skrevs ut på den typ av recept som kräver legitimation när jag fick dem. Dock tror jag att det är på gång att narkotikaklassa denna medicinen. En stor varning i alla fall!
Floppy
Jag har Tradolan för min rygg (diskbrock)...och tar endast när jag har så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen...mina biverkningar är
......att jag sover oroligt...alltså jag är som en propeller i sängen...men jag är inte medveten om det...och jag är utvilad ändå när jag vaknar på morgonen...jag får bara varna särbon om att han nog borde sova hemma hos sig den natten...
...sen får jag en väldans klåda över hela kroppen...men inga utslag eller så...bara att det kliar våldsamt...
...men i jämförelse med det och ont i ryggen så har jag hellre klådan än ont i ryggen...men jag behöver oftast inte ta tabletterna mer än ett par tre gånger under ett år....

...jo jag glömde en till biverkning som jag får är illamående...förr innan jag visste bättre så drack jag väldigt mycket (alkoholfritt) när jag hade tagit Tradolan...för jag vart väldigt törstig och det gjorde ju så att jag till slut kräktes eftersom jag hade druckigt förmycket...så nu vet jag att jag blir törstig... så då kan jag ta en halstablett i stället ...
mamamaggan
Har sett att en del har skrivit att man vill att deras läkare ska upplysa om biverkningar och / eller veta andra saker om de tabletter de skriver ut. Sanningen är väl att läkare i dag många gånger inte tar sig den tiden som det tar att kolla ordentligt. De kan ju heller inte veta allt om alla preparat utantill. Det är väl också därför det finns bipacksedlar .

Man kan få bra hjälp på Apoteket däremot. Där jobbar proffsen på mediciner , vad de innehåller , biverkningar mm. Iaf på mitt Apotek tar de sig tid och tar reda på vad jag behöver veta om de olika tabletterna jag får. Men det kräver som sagt att man själv är aktiv och frågar/tar reda på så mycket som möjligt om sina mediciner.

Även om man vet om att man kan få biverkningar , och ibland väldigt allvarliga sådana, så har man som sagt var ibland inget val.
Myosotis
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 15:08) *
(...) tabletterna ihop med alkohol kan ge snabbt andningsstillestånd. (...)
Elisabeth


Men alltså... medicin och alkohol är väl aldrig någon särskilt smart kombination, skulle aldrig falla mig in att dricka vin när jag äter tabletter.
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Myosotis @ 15-01-2008, 16:52) *
Men alltså... medicin och alkohol är väl aldrig någon särskilt smart kombination, skulle aldrig falla mig in att dricka vin när jag äter tabletter.



Det vet jag också men om jag säger att jag sedan 45 år tillbaka äter medicin. Likalänge är jag plågad av värk.

Jag kan inte göra vad jag vill, jag är glad om jag kan röra mig någotsånär, får i stort sett avstå från det mesta jag gillade i livet. Måste alltid tänka på vad jag äter också osv. Och då skall jag aldrig kunna ta ett glas vin eller en öl heller? Då är Ättestupan nästa....

Om alla människor i Sverige som tar medicin avstår från all alkohol så skulle man kunna avskaffa systembolaget här i landet.
MariaS
CITAT (Myosotis @ 15-01-2008, 16:52) *
Men alltså... medicin och alkohol är väl aldrig någon särskilt smart kombination, skulle aldrig falla mig in att dricka vin när jag äter tabletter.


Det väl ännu dummare att äta tabletter om man dricker vin whistling.gif (Kunde inte låta bli)
Netha
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 18:25) *
Det vet jag också men om jag säger att jag sedan 45 år tillbaka äter medicin. Likalänge är jag plågad av värk.

Jag kan inte göra vad jag vill, jag är glad om jag kan röra mig någotsånär, får i stort sett avstå från det mesta jag gillade i livet. Måste alltid tänka på vad jag äter också osv. Och då skall jag aldrig kunna ta ett glas vin eller en öl heller? Då är Ättestupan nästa....

Om alla människor i Sverige som tar medicin avstår från all alkohol så skulle man kunna avskaffa systembolaget här i landet.

Jag skulle aldrig våga ta alkohol i samband med att jag tar starka smärtstillande.
I många år tog jag daligen Distalgesic 4-5ggr/dygn och därefter Doloxen 1+ 2 alvedon 4 -5ggr/dygn,
om jag hade tagit ett endaste glas vin så hade jag riskerat andningsstillestånd och kanske dött.

På kort tid dog 5 eller om det rentav var 7 personer här i kommunen av just dessa mediciner i kombination med alkohol.
Två av dem hade gjort inbrott på Apotek och stulit tabl. sen for de till en stuga och festade ... hittades döda dagen efter.
Netha
CITAT (mamamaggan @ 15-01-2008, 16:28) *
Har sett att en del har skrivit att man vill att deras läkare ska upplysa om biverkningar och / eller veta andra saker om de tabletter de skriver ut. Sanningen är väl att läkare i dag många gånger inte tar sig den tiden som det tar att kolla ordentligt. De kan ju heller inte veta allt om alla preparat utantill. Det är väl också därför det finns bipacksedlar .

Man kan få bra hjälp på Apoteket däremot. Där jobbar proffsen på mediciner , vad de innehåller , biverkningar mm. Iaf på mitt Apotek tar de sig tid och tar reda på vad jag behöver veta om de olika tabletterna jag får. Men det kräver som sagt att man själv är aktiv och frågar/tar reda på så mycket som möjligt om sina mediciner.

Även om man vet om att man kan få biverkningar , och ibland väldigt allvarliga sådana, så har man som sagt var ibland inget val.

Håller med om att Apotekspersonalen är duktiga och kan informera. Litar mer på dem än läkare som omöjligt kan hålla reda på alla mediciner.

Jag letar efter info på nätet, Fass, Sjukvårdsupplysningen, patientföreningar (hjärtolungsj.) osv
Tar reda på om det kommit ut nya mediciner som kanske kan vara lämpliga för mig.
När jag besöker lungspecialisten kan jag be att få byta en el flera av mina mediciner mot andra som jag tror ger bättre effekt.
Han tycker bara att det är bra att jag vill och vågar leta och prova.

Det är min hälsa det gäller och då är det ju jag som bäst vet hur liten el stor hjälp jag har av olika mediciner.
Ewa L
Jag tillhör de som tyvärr måste ta Tradolan varje dag. Det är att välja på pest eller kolera.

Men jag frågar alltid på apoteket, läser bipacksedeln + kollar på Fass på nätet. Jag litar inte på någon. coolgleam.gif
Pirum
CITAT (Netha @ 15-01-2008, 19:30) *
Håller med om att Apotekspersonalen är duktiga och kan informera. Litar mer på dem än läkare som omöjligt kan hålla reda på alla mediciner.

En läkare bör såklart inte få skriva ut en medicin utan att veta vad som står i FASS, det borde väl vara minsta man kan förvänta. De flesta mediciner som läkare skriver ut är ju inte direkt sådant som de skriver ut enstaka gånger om året. Eventuella biverkningar kan knappast anses okända eller överraskningar. Exempelvis Distalgesic + alkohol har ju alla tidningsläsande personer vetat varit farligt i minst 10 år åtminstone (det är ungefär så länge jag vetat det), och de flesta läkare är säkert mer initierade än en medelsvensson som mig.
Aqvakul
I min enfald så trodde jag det var allmänt känt att starka värktabletter kan ge biverkningar och att ett kombinerat intag med alkohol kan ge oönskade effekter. Fritar naturligtvis inte läkaren från ansvar att informera. Är böjd att instämma i att farmaceuterna normalt är bättre på att ta sig tid att informera än läkarna.
Elisabeth-Västkustkolonisten
Det visste jag att det blir liv här när jag hade skrivit mitt inlägg. Tänkte efteråt nu blir man väl stämplat.

Men jag frågar i regel alltid läkaren noga om medicinen, litar inte på apotekspersonalen och deras kundskaper. Och hör och häpna att jag t.o.m. frågar läkaren hur det är om jag tar ett glas öl eller ett glas vin.
För att alla människor som inte är nykterister tar någon gång ett glas vin eller öl. Man läser ju t.o.m. det här många gånger.

Jag tror inte heller att dom fleste här vet hur det är att leva hela sitt liv med värk och även behöver att avstå från det mesta.

Glömde bara att fråga i Strängnäs eftersom allt var så stressigt. Men jag berättade det för Läkaren när jag kom dit nästa gången för operation.

Läkaren måste ju veta vad han/hon skriver ut. Vet han inte det skall han inte skriva recept på det eller han måste ta reda på det. Hur skall han/hon annars veta att det är rätt medicin till mig om han inte vet något om medlet??????

Jag vägrar också att äta vissa läkemedel, som t.ex. distalgesic har jag aldrig velat ha p.g.a. allt man har läst om det.
Och så finns det måga till.

Elisabeth


Aqvakul
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 21:13) *
Det visste jag att det blir liv här när jag hade skrivit mitt inlägg. Tänkte efteråt nu blir man väl stämplat.

Men jag frågar i regel alltid läkaren noga om medicinen, litar inte på apotekspersonalen och deras kundskaper. Och hör och häpna att jag t.o.m. frågar läkaren hur det är om jag tar ett glas öl eller ett glas vin.
För att alla människor som inte är nykterister tar någon gång ett glas vin eller öl. Man läser ju t.o.m. det här många gånger.

Jag tror inte heller att dom fleste här vet hur det är att leva hela sitt liv med värk och även behöver att avstå från det mesta.

Glömde bara att fråga i Strängnäs eftersom allt var så stressigt. Men jag berättade det för Läkaren när jag kom dit nästa gången för operation.

Läkaren måste ju veta vad han/hon skriver ut. Vet han inte det skall han inte skriva recept på det eller han måste ta reda på det. Hur skall han/hon annars veta att det är rätt medicin till mig om han inte vet något om medlet??????

Jag vägrar också att äta vissa läkemedel, som t.ex. distalgesic har jag aldrig velat ha p.g.a. allt man har läst om det.
Och så finns det måga till.

Elisabeth


Hoppas inte du tog mitt svar som kritik mot dig. Det var absolut inte meningen. Jag tror faktiskt att lite vin till värktabletten i de flesta fall fungerar utan problem. Medan andra reagerar starkt på intaget.
Sköt om dig
Anders kompiskram.gif
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (aq42 @ 15-01-2008, 21:31) *
Hoppas inte du tog mitt svar som kritik mot dig. Det var absolut inte meningen. Jag tror faktiskt att lite vin till värktabletten i de flesta fall fungerar utan problem. Medan andra reagerar starkt på intaget.
Sköt om dig
Anders kompiskram.gif


Man måste ju lära sig hur man reagerar på medicinen. Och jag står hellre ut med värk än att knarka ner mig. Och det är ofta problemet att läkaren tycker patienten skall ta så många tabletter per dag.

När jag bröt axeln och armen och var på Östra sjukhuset så fick jag Treo comp. Jag hade aldrig ätit dom innan och frågade därför hur många.
Upp till 20 Stycken per dag, sade läkaren. Jag bara tittade på honom, tyckte han är inte riktig (det bara slant ur mig)
Då tyckte läkaren att jag kommer ha värk så jag skriker och säkert blir glad av tabletterna. Det är sjukvård !

Efter 1 veckor gick jag till min husläkare och frågade efter andra tabletterna. Jag tog 5 st. en dag och då kändes det redan dimmigt i huvudet.

Elisabeth
Netha
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 15-01-2008, 21:13) *
Det visste jag att det blir liv här när jag hade skrivit mitt inlägg. Tänkte efteråt nu blir man väl stämplat.

Men jag frågar i regel alltid läkaren noga om medicinen, litar inte på apotekspersonalen och deras kundskaper. Och hör och häpna att jag t.o.m. frågar läkaren hur det är om jag tar ett glas öl eller ett glas vin.
För att alla människor som inte är nykterister tar någon gång ett glas vin eller öl. Man läser ju t.o.m. det här många gånger.

Jag tror inte heller att dom fleste här vet hur det är att leva hela sitt liv med värk och även behöver att avstå från det mesta.

Glömde bara att fråga i Strängnäs eftersom allt var så stressigt. Men jag berättade det för Läkaren när jag kom dit nästa gången för operation.

Läkaren måste ju veta vad han/hon skriver ut. Vet han inte det skall han inte skriva recept på det eller han måste ta reda på det. Hur skall han/hon annars veta att det är rätt medicin till mig om han inte vet något om medlet??????

Jag vägrar också att äta vissa läkemedel, som t.ex. distalgesic har jag aldrig velat ha p.g.a. allt man har läst om det.
Och så finns det måga till.

Elisabeth

Ta inte mitt inlägg som kritik mot dig. Jag berättade bara hur jag såg på saken.

Ang att lita på Apotekare ... de har 5-års universitetsutbildning och är specialister när det gäller mediciner.
Visst ska doktorn också ta reda på om alla mina mediciner passar ihop eller om någon "krockar", men att de ska ha samma
kunskap som Apotekare, det tycker jag inte vi kan kräva.

Apotekare, receptarie, och farmacie magister

En farmacevt är en läkemedelsexpert och dess kompetens behövs inom många olika områden. I dag arbetar farmacevterna förutom på apotek, med forskning och utveckling inom läkemedelsindustrin, marknadsföring, kontroll och läkemedelsinformation till läkare och patienter


saxat från..Den här sidan
Tosan
CITAT (Netha @ 15-01-2008, 22:05) *
Ta inte mitt inlägg som kritik mot dig. Jag berättade bara hur jag såg på saken.

Ang att lita på Apotekare ... de har 5-års universitetsutbildning och är specialister när det gäller mediciner.
Visst ska doktorn också ta reda på om alla mina mediciner passar ihop eller om någon "krockar", men att de ska ha samma
kunskap som Apotekare, det tycker jag inte vi kan kräva.

Apotekare, receptarie, och farmacie magister

En farmacevt är en läkemedelsexpert och dess kompetens behövs inom många olika områden. I dag arbetar farmacevterna förutom på apotek, med forskning och utveckling inom läkemedelsindustrin, marknadsföring, kontroll och läkemedelsinformation till läkare och patienter


saxat från..Den här sidan


Tyvärr funkar det inte på alla apotek, oftast får man en utskrift på bipacksedeln när man frågar om nåt, och den kan man ju läsa från paketet.
Fass på nätet är mycket bättre, kollar man fass för sjukvårdspersonal får man oftast fram allt man behöver veta. Sen kan det ju naturligtvis vara nåt specifikt man funderar på som inte står, och då kan ibland apotekspersonalen svara.
Netha
CITAT (Tosan @ 15-01-2008, 22:27) *
Tyvärr funkar det inte på alla apotek, oftast får man en utskrift på bipacksedeln när man frågar om nåt, och den kan man ju läsa från paketet.
Fass på nätet är mycket bättre, kollar man fass för sjukvårdspersonal får man oftast fram allt man behöver veta. Sen kan det ju naturligtvis vara nåt specifikt man funderar på som inte står, och då kan ibland apotekspersonalen svara.

Synd. sad.gif Det borde funka på varje apotek eftersom de har utbildad personal som har ansvar just för att upplysa oss kunder.
Hos oss fungerar det jättebra på bägge Apoteken. Ingen fråga är för dum att ställas... alla besvaras på bästa sätt. smile.gif
mamamaggan
Det är , som Netha också skriver , Apotekets personal som sitter inne med kunskapen om mediciner, det är deras jobb. De har mycket bättre koll än läkarna. Får man inte hjälp på Apoteket så kan man gå in på http://www2.apoteket.se/Apoteket/Privatper...Hem/default.htm och klicka sig fram till rådgivning om mediciner och så kan man ringa och få hjälp.

Fass på nätet är också bra.

Förstår om man är ovan att ta mediciner att man kan råka ut för olika otrevliga saker men man måste ta reda på , för sin egen skull , vad man stoppar i sig och vilka risker det finns.
MariaS
JAg måste få lägga mig i igen. När jag fick mitt diskbråck, då lovar jag er, hade en läkare sagt att det hjälper att äta sten, då hade jag gjort det! När man har så ont att man inte ens kan gå på toaletten, då tar man vad man får! Man bryr sig varken om bipacksedlar eller Fass i den situationen! Man sväljer gladeligen allt som hjälper!
Jag fick vänta i sex månader på operation. Under tiden blev smärtorna bara värre, TROTS Tipparolen! De sista tre veckorna var jag tvungen att gå med kateter, pga smärtorna. Kölistan till operation var så lång att det skulle ta minst fyra månader till om det inte hade varit för att jag blev opererad akut dagen före midsommar. (FAktum är att de tom debiterade mig för att jag uteblev från operationen i oktober. De hade inte ens koll på att jag redan var opererad)
I ett sånt här läge, anser jag det faktiskt vara läkares (framför allt specialisternas) skyldighet att veta vad de stoppar i sina patienter. Inte patientens. För jag har inga kunskaper inom detta området. Numera bara erfarenhet!
mamamaggan
Förstår hur du menar MariaS. Är ju varje dag i den situationen som du beskriver. Men har varit med om alltför mycket för att inte kolla vad jag får i mig. Har åkt ambulans p g a att jag svullnat igen i munnen/halsen av mediciner, har fått obotliga skador av mediciner och lär få fler p g a av de jag fortfarande måste använda.

Även fast jag vet att det är det enda som hjälper så vill jag iaf veta så att jag har en chans att söka hjälp i tid. Någon annan är aldrig så mån om din hälsa som du själv. Ta det inte som en anklagelse utan som en viktig upplysning att aldrig ta medicin utan att ta reda på vad den gör med dig.

Är glad för din skull att du fått hjälp och att du inte behöver äta sådana här mediciner längre. Hoppas du slipper ifrån dem i fortsättningen också.
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (Tosan @ 15-01-2008, 22:27) *
Tyvärr funkar det inte på alla apotek, oftast får man en utskrift på bipacksedeln när man frågar om nåt, och den kan man ju läsa från paketet.
Fass på nätet är mycket bättre, kollar man fass för sjukvårdspersonal får man oftast fram allt man behöver veta. Sen kan det ju naturligtvis vara nåt specifikt man funderar på som inte står, och då kan ibland apotekspersonalen svara.


Jag litar inte för fem öre på apoteket.

Man måste alltid kolla att man får rätt medicin, annars får man måga gånger fel.

Igår hämtade jag ut medicin och min sambo skulle ha Bamyl. Då kom hon med brustabletter men det ville inte sambon ha utan vanliga Bamyl. Hon tittade storögd på sambon och undrade vad det är???? Då förklarade han igen att han ville ha vanliga bamyl i burk.
Då måste jag titta efter i datorn om det finns nåt sådant, svarade hon. Hon visste inte vad bamyl är, hur i herrans namn skall hon veta något om annat medicin. Om alla mina mediciner passar ihop osv. Nej det får allt läkaren ta ansvar för.

Inte heller vill ja stå i apoteket och diskuterar alla mina mediciner. Och som jag sade tidigare skall läkaren inte skriva ut en medicin han inte har en aning om

Edelweiss
Aqvakul
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 16-01-2008, 10:58) *
Jag litar inte för fem öre på apoteket.

Man måste alltid kolla att man får rätt medicin, annars får man måga gånger fel.

Igår hämtade jag ut medicin och min sambo skulle ha Bamyl. Då kom hon med brustabletter men det ville inte sambon ha utan vanliga Bamyl. Hon tittade storögd på sambon och undrade vad det är???? Då förklarade han igen att han ville ha vanliga bamyl i burk.
Då måste jag titta efter i datorn om det finns nåt sådant, svarade hon. Hon visste inte vad bamyl är, hur i herrans namn skall hon veta något om annat medicin. Om alla mina mediciner passar ihop osv. Nej det får allt läkaren ta ansvar för.

Inte heller vill ja stå i apoteket och diskuterar alla mina mediciner. Och som jag sade tidigare skall läkaren inte skriva ut en medicin han inte har en aning om

Edelweiss


OBS! Det är stor skillnad på kunskapsnivån på de som expedierar recept och annan personal. Det är olyckligt om typ nyanställd personal inte kan sortimentet. Men sånt får man kanske stå ut med. Att det lämnas ut felaktiga mediciner på recept är dock mkt ovanligt.
*Ulrica*
Tramadol blev narkotikaklassat i börja av januari i år!

Jag skulle bara vilja förtydliga anledningen till att jag startade denna tråden (för att undvika ev. missförstånd):

Det var ett spam igår morse "Tramadol rezeptfrei" och så en massa länkar, tom. en där det stod "kokain verkaufen".

Jag kände då att jag ville berätta min histora för att avskräcka någon som kanske skulle få för sig att köpa lite tramadol receptfritt att ha hemma ifall man får lite ont någongång eller får det utskrivet för någon smärta där man i stället kanske skulle kunna prova ett annat preparat. Eller åtminstone vara noga med nedtrappning även vid en kortare tids användning.

Jag förstår mycket väl att det finns människor med kronisk värk som tyvärr måste ta väldigt starka mediciner men det var verkligen inte er jag ville varna. Jag tänker också på alla som har tonårsbarn (tramadol är godkänt från 12 år), jag skulle verkligen inte vilja utsätta min son (eller något barn) för de utsättningsbiverkningarna som jag fick.

Förhoppningsvis var det så att jag var överkänslig mot denna medicin (svårt att veta innan) och att mitt fall var väldigt ovanligt men läkemedelsverkets nyligen tagna beslut kan tyda på att så inte var fallet:

Läkemedelsverket beslut från 2008-01-03 om att narkotikaklassa tramadol

Läkemedelsverkets rapport: Utsättningsreaktioner av tramadol – ett större problem än förväntat?

Aftonbladet, artikel: Innedrogen tog hans liv. Nichlas, 16, dog av Tradolan (från 2006, då tramadol ännu inte var narkotikaklassat)
Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (aq42 @ 16-01-2008, 11:25) *
OBS! Det är stor skillnad på kunskapsnivån på de som expedierar recept och annan personal. Det är olyckligt om typ nyanställd personal inte kan sortimentet. Men sånt får man kanske stå ut med. Att det lämnas ut felaktiga mediciner på recept är dock mkt ovanligt.


Nej det är det inte. Har hänt mig flera gånger och därför går jag helst själv för att min sambo inte vet lika bra vad det skall vara.


*Ulrica*
Från apotekets hemsida:

"Den största personalgruppen är farmaceuter. Dessa är antingen apotekare med fem års utbildning, eller receptarier med tre års utbildning. En annan stor yrkesgrupp inom Apoteket är apotekstekniker. De fungerar som en länk i kedjan för att förse apotekets kunder med läkemedel och andra produkter."

Det är alltså inte alltid en apotekare man köper sin medicin av. Kanske särskilt inte på ett litet apotek...

Elisabeth-Västkustkolonisten
CITAT (*Ulrica* @ 16-01-2008, 11:26) *
Tramadol blev narkotikaklassat i börja av januari i år!

Jag skulle bara vilja förtydliga anledningen till att jag startade denna tråden (för att undvika ev. missförstånd):

Det var ett spam igår morse "Tramadol rezeptfrei" och så en massa länkar, tom. en där det stod "kokain verkaufen".

Jag kände då att jag ville berätta min histora för att avskräcka någon som kanske skulle få för sig att köpa lite tramadol receptfritt att ha hemma ifall man får lite ont någongång eller får det utskrivet för någon smärta där man i stället kanske skulle kunna prova ett annat preparat. Eller åtminstone vara noga med nedtrappning även vid en kortare tids användning.

Jag förstår mycket väl att det finns människor med kronisk värk som tyvärr måste ta väldigt starka mediciner men det var verkligen inte er jag ville varna. Jag tänker också på alla som har tonårsbarn (tramadol är godkänt från 12 år), jag skulle verkligen inte vilja utsätta min son (eller något barn) för de utsättningsbiverkningarna som jag fick.

Förhoppningsvis var det så att jag var överkänslig mot denna medicin (svårt att veta innan) och att mitt fall var väldigt ovanligt men läkemedelsverkets nyligen tagna beslut kan tyda på att så inte var fallet:

Läkemedelsverket beslut från 2008-01-03 om att narkotikaklassa tramadol

Läkemedelsverkets rapport: Utsättningsreaktioner av tramadol – ett större problem än förväntat?

Aftonbladet, artikel: Innedrogen tog hans liv. Nichlas, 16, dog av Tradolan (från 2006, då tramadol ännu inte var narkotikaklassat)


Ja Ulrica dessa olika spam, jag tycker dom blir fler och fler.

Är t.ex. i några tyska trädgårdsforum. I en liten kommer det ca 10 st. Anmälningar till forumet som är rena spam och med tanken på att sälja medicin. Kommer från ehla världen.

Jag själv skulle inte kunna föreställa mig att köpa medicin på nätet, men jag tror det finns många som gör det. Och fel medicin i fel hand är alltid förödande.

Tyvärr behöver vissa människor vissa mediciner och reaktionen på medicinen är väldigt olika. Och tyvärr så är det för många människor att välja mellan pest och kolera. Har också fått göra det många gånger, men under årens lopp har jag lärt mig mycket också. T.ex. ringer min äldsta dotter från tyskland när hon får en ny medicin , hon är reumatiker, för att jag skall ta reda på allt till henne.

Ulrica jag tycker din tråd var/är bra

Elisabeth



Eva i Skåne
----------- borttaget -------------------


Nu hör jag till den lyckliga skaran som sällan behöver ta starka tabletter, men jag lever i tron att apotekspersonalen är kunnig.
Numera kan man ju boka en tid på apoteket för att gå igenom sina läkemedel. Då borde man ha chansen att få veta lite mer. Är det någon av er som utnyttjat detta?

-------------------

Jag har läst lite närmare på länken ang tramadol, men om jag fattar rätt så kommer inte doser under 400mg att bli narkotikaklassade och LMV:s beslut gäller först 4 veckor efter författningssamlingen kommit ut i tryck, dvs 080131.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon