Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > "Som en gång varit äng", - hur återställa ängsmark för blomning?
          EKLO
          Inlägg 04-09-2008, 08:27
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          På sommarstället har jag en bit mark som en gång varit låg och mager äng. Under många år senare övervuxen av diverse lövsly, enar etc - och sedan kanske 5 år (efter stor röjning) varit gräsbevuxen med hopplösa inslag av hotande ljung, hallon, björnbär och allt grövre gräs (samt en hel del mossa faktiskt).

          Planen är att återställa så att ängsblommor kan komma tillbaka. Har slagit av och tagit bort gräset - enligt konstens alla regler. Tänkte göra detta vid midsommartid + på sensommaren.

          Men: Tror ni att det vore en god idé att så här års lägga över svart täckduk - så att regnet fuktar marken men solljuset hålls undan?

          erfarenheter och tips mottages tacksammast
          Eklo
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 04-09-2008, 09:30
          Länk hit: #2


          Gäster






          Jag har en gammal slåtteräng jag försöker restaurera, och jag har försökt undersöka hur man skall göra. Jag har bara kört ett år än, så detta är mest teoretiskt, men...

          * Huvudpoängen är att få ner näringshalterna, framförallt kvävehalterna, så mycket det bara går. Dvs gödsla aldrig, och höet måste alltid räfsas ihop och tas bort efter att du slagit. Även när man gör så blir processen långsam pga att det faller ner nitratkväve ur luften; det tar tydligen flera år innan ängen börjar bli en slåtteräng igen.

          * Nästa viktiga poäng är själva slåttern. När ängen är igång skall den slås bara en gång per år, antingen sent i augusti eller under september. Detta för att alla ängsblommor skall hinna sätta frö. De första åren när näringshalterna är väldigt höga kan man dock behöva slå flera gånger pga att det växer så förbaskat. I år är som sagt första året för min blivande äng, och jag har slagit två gånger, en gång i tidigt i maj, och sen för cirka en vecka sedan. Jag har också slagit det parti där älggräset dominerar två-tre gånger dessemellan, varje gång älggräset blivit cirka 30 cm högt och hotat att sätta frö.

          * Nåt jag inte vet hur viktigt det är, men som påpekas överallt, är att man måste använda skärande redskap vid slåttern (lie, slåtterbalk, röjsåg med gräsklinga), absolut inte krossande redskap (slö gräsklippare, röjsåg med nylonlina). Det sägs att krossande redskap skadar de fleråriga ängsväxterna och gör dem mottagliga för sjukdomar.

          * Första året, om du har en äng som legat i träda länge, har du antagligen en tjock filt av gammalt dött gräs. Om läget tillåter kan man bränna av gräsfilten, men annars får man försöka räfsa bort den (otroligt tungt jobb, kan jag meddela!).

          * Har träd vuxit upp och skuggar ängen kan du behöva tunna ut/ta bort dem.

          * Högvuxna, kvävegynnade, rotogräs som älggräs, åkertistel, maskros, och kvickrot skall man helst försöka få bort, men i praktiken kan man inte göra mycket annat än att sköta ängen, se till att den inte får gödning, och hoppas att man tröttar ut dem. Har man mycket rotogräs rekommenderar Pratensis, ett företag som säljer blomsteråkerfrö, att man lägger markduk, täcker med näringsfattig jord, och sår nytt frö. Detta ger blomsteräng snabbt, men nackdelen är förstås att man blir av med alla de bra växter som finns kvar på ängen också, och att det är dyrt.

          * Bestäm dig för vad du vill göra. Vill du restaurera en riktig slåtteräng för att hjälpa vilda ängsväxter och djur bör du inte köpa in fröer eller göra åtgärder annat än att helt enkelt börja hävda ängen igen. Vill du bara ha en trevlig blomsteräng kan du nog med fördel besöka http://www.pratensis.se
          Jag har beslutat fuska, och kommer att så in egen-insamlat frö och pratensis-frö i rutor på ängen.

          * Mina största problem under detta första år har varit:
          - Vad sjutton gör man av allt hö? Kompostera är inte att tänka på, och att bränna ett ton fuktigt hö är inte helt okomplicerat heller.
          - Älggräs. Skiten påstås vara lätt att få bort genom att slå upprepade gånger, men det har tydligen ingen berättat för mitt älggräs.
          - Att hävda en äng är otroligt arbetsintensivt om du använder traditionella metoder (lie och räfsa). Det krävs mycket mer och hårdare arbete än för en gräsmatta. Jag rekommenderar starkt att du antingen kommer överens med någon bonde i området att han kommer och skördar din mark, eller att du skaffar lämplig utrustning. I alla fall om din äng är hyfsat stor.
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 04-09-2008, 09:58
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Tack för gediget svar! Som tur är (?!) handlar detta om en ruskigt begränsad yta, bara ett par tre kvadratmeter faktiskt. Och av en rätt så annan karaktär än din yta tror jag, nämligen väldigt torr (inget älggräs skulle trivas där).
          Jag prövade faktiskt tappert med lie i sensomras - med mkt tveksamt resultat - dvs jag fick bort kanske en fjärdedel på detta vis (om det nu berodde mest på min bristande teknik eller lien som var av busk-modell och inte totalt kompatibel med uppgiften) och sen fick det i alla fall bli trimmer. Inte rikigt bra, jag vet, men jag räfsade och räfsade om flera gånger för att få bort så mkt smått gräsfnas som möjligt.
          Pratensis har jag redan spanat in - gjorde för ett par år sedan ett försök att frilägga fläckar på några kvadratdecimeter från gräs, och sådda in nyinskaffade pratensisfröer där. Intet hände, dvs det var bara gräset som växte in igen i de "öppnade" ytorna. Jag såg aldrig skymten av en uppstickade fröplanta faktiskt. En idé vore (kanske) att förgro fröer så att man kan trycka dit pluggplantor i vår - det borde man ju kunna göra även med egeninsamlade fröer.

          Men själva min grundfråga: Kan det vara bra med svart täckduk - alltså även om man inte lägger ut den för att lägga ny ängsjord ovanpå, utan bara för att hålla gräset i schack ett tag?

          mvh Eklo
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 04-09-2008, 10:13
          Länk hit: #4


          Gäster






          Det vet jag inte.
          Förr lät man ibland djuren beta på slåtterängen efter slåttern, så jag skulle tro att det är OK att slå och ta bort tillväxt som kommer efter slåttern, och jag tror det kan vara direkt gynnsamt för en del ettåriga växter om det finns några kala fläckar (som efter djurtramp), men markduk blir ju lite annorlunda.
           
          Citera
          *Ulrica*
          Inlägg 05-09-2008, 08:51
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 292
          Medlem sedan:
          11-07-2007
          Medlem nr: 11 481



          Hade jag haft en så begänsad yta hade jag nog "börjat om från början" helt och hållet. Som du skriver, först täcka men sedan tror jag att du måste följa upp täckningen med att fräsa och rensa bort alla rötter och sedan så och plantera in de gräs och blommor du vill ha där med utgångspunkt från vilken sorts jord och allt sånt. Alternativt "Pratensis-metoden".

          Min äng är några gånger större och är på våren full av vitsippor så jag orkar/vågar inte fräsa den, jag vill absolut inte bli av med vitsipporna. Men jag slår ängen nu på hösten med slåtterbalk och tar bort allt hö. Det är mest olika gräs och en del johannesört på ängen nu. I vinter tänker jag lägga ut 10 cm tjocka "skivor" av en tjock trädstam för att punkt-täcka vissa ställen. På de ställena tänkte jag till nästa höst plantera in ängsblommor att så tror jag bara ger samma resultat som du har erfarenhet av. Om jag gör på samma sätt i flera år så kommer jag så småningom ha en blomstrande äng. Jag har förstått att ängar kräver tid och tålamod.

          När du skriver om att täcka, hur hade du tänkt göra efter täck-tiden?
           
          Citera
          Piccante
          Inlägg 05-09-2008, 11:35
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 8 776
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 891



          Jag är tveksam till täckning med markduk. Om duken kväver gräs och örter så blir det en "jungfrulig yta" med blottad jord och visst skulle man kunna så in ängsväxter där men risken är lika stor eller större att den koloniseras av fröogräs.
          Som Azur påpekar bränning på tidig vår tar bort förnan på marken och förränner en hel del kväve. Bränn och sedan punktbekämpa hallonskott med sekatör/grensax.
          Enen skulle jag spara om den är snygg (gott med enbär om inte annat).
          Sen är ju frågan har du en befintlig ängsflora kvar? I så fall är det roligt om den går att rädda för då får du arter som är typiska för dina trakter och den torrängsflora som har funnits runt om, finns inga ängsväxter kvar så kan man köpa och så in frö för att snabbare få ett resultat.


          --------------------
          আছে কিছুই গুরুত্বপূর্ণ!
           
          Citera
          Bassam
          Inlägg 05-09-2008, 17:36
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 7 985
          Medlem sedan:
          04-10-2007
          Medlem nr: 12 723



          det finns olika planer för att bekämpa ogräs:
          1 att pensla de med Ättika eller roundup, roundup dödar rötter också på den här sätt roundup bättre än Ättika.
          Nackdel att de giftiga och o naturliga.
          2 ta bort ogräset under höst vinter och på början av vår, det är bäst.
          nackdel: det är jobbet.
          3 att täcka marken på svart plats eller markducka. De är bra.
          nackdel: att man ska flora växten som tycker om.
          obs: du kan själv bestämma vilket som passar dig.
          H:Bassam

           
          Citera
          ängsvädd
          Inlägg 05-09-2008, 17:40
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 3 562
          Medlem sedan:
          20-06-2007
          Medlem nr: 11 124



          Höet kan säljas som KRAV-märkt ängshö, perfekt för smådjur. Eller annonsera och leta efter intresserade djurägare som kan ta hand om höet.



          --------------------
          MVH Mimmi
          zon 2-3
           
          Citera
          Jan Lindgren
          Inlägg 05-09-2008, 19:51
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 2 328
          Medlem sedan:
          26-06-2007
          Medlem nr: 11 218



          Hej!
          Att så dyra fröer direkt i ängen skulle jag aldrig göra. Så fröerna i krukor och se till att de har ett bra rotsystem innan du planterar dem. Vissa växter kan också var lämpliga att föröka vegetativt så att det blir ett skapligt antal att plantera. Finns det ängsmark i närheten så kan du förmodligen samla fröer och sticklingar. Har du mycket ljung så är jorden troligen sur så sätt inga kalkälskande växter.
          MVH
          Jan Lindgren
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 06-09-2008, 08:20
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Tack alla för idéer, erfarenheter och råd. Nu sitter jag här på lantstället i ösregn och funderar över ängens uppryckning. I går började jag nämligen strax intill med ett annat tidskrävande projekt - att gräva upp en 3 x 2 m yta som aldrig varit odlad, men lieslagen förr - där ska bli ett extra potatisland.

          Dvs att jag gräver där ger mig en vink om hur jord och rötter är beskaffade också under framtida ängen. Det ska nog inte vara omöjligt att i vår gräva stora fläckar fria från gräs och andra rötter, och där trycka ner pluggplantor. Det bör bli vad som finns runt här: prästkrage, rödklöver, vildmorot, kärringtand, jungfrulin, gulmåra, ängsvädd. Blodrot finns redan i backen.

          Att fräsa jord blir det aldrig tal om här - dels för att jag inte har nån fräs och eftersom jag håller till på en bilfri ö lånar man inte lätt ut ngn heller - men mest för att min något underliga variant av odlingsintresse mer och mer kommit att handla om en fäbless för handarbete med spett, spade och skottkärra.

          (Att bryta mark och fixa till jorden är det roligaste. Men att sen odla är ju också kul, fast kanske inte riktigt lika kul, och inte lika fysiskt. Jag som i jobbet mest sitter framför en dator och bl a därför har en rätt usel och ond rygg, märkte att sommarens dagliga stenspettning för nya trädgårdsland var rena dunderkuren. Inte en ond -rygg-dag på hela sommarn! Och dessutom några nya muskler i armar och på andra bortglömda ställen. Det tar mycket tid att spettgräva här, och jorden är det inte mycket med, så den tar tid att fixa med tång och löv och annat - men vem har brått med sånt man gör för sitt höga nöjes och njutnings skull.)


           
          Citera
          Azur
          Inlägg 06-09-2008, 09:21
          Länk hit: #11


          Gäster






          Känner faktiskt igen det där med hur mentalt och fysiskt välgörande det är att jobba med ängen när man har ett stillasittande jobb, fast för mig har det mest varit att fälla träd och röja sly denna sommar.

          Jag kommer som sagt att ta bort grässvålen på rutor om cirka 1x1 meter och så in egeninsamlat och köpt ängsfrö, för att öka på diversiteten i min äng, så nästa år kan jag berätta hur det gick. Jag funderar också på att försöka fräsa upp de cirka hundra kvadratmeter av ängen där det endast växer älggräs.
           
          Citera
          ängsvädd
          Inlägg 06-09-2008, 09:36
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 3 562
          Medlem sedan:
          20-06-2007
          Medlem nr: 11 124



          CITAT (Azur @ 06-09-2008, 10:21) *
          ......
          Jag funderar också på att försöka fräsa upp de cirka hundra kvadratmeter av ängen där det endast växer älggräs.

          Då är det en fuktäng du har, det bör man tänka på vid växtvalet. Älgört är f ö en underbar växt tycker jag, jag har sått in lite på min fuktiga äng biggrin.gif


          --------------------
          MVH Mimmi
          zon 2-3
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 06-09-2008, 10:07
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          CITAT (Azur @ 06-09-2008, 10:21) *
          Jag kommer som sagt att ta bort grässvålen på rutor om cirka 1x1 meter och så in egeninsamlat och köpt ängsfrö, för att öka på diversiteten i min äng, så nästa år kan jag berätta hur det gick. Jag funderar också på att försöka fräsa upp de cirka hundra kvadratmeter av ängen där det endast växer älggräs.


          Det där med att frilägga jordplättar och så in frö - min erfarenhet av detta säger mig (precis som Jan L skrev) att det nog blir bättre om man förgror och stoppar ner pluggplantor. Dessutom - en undran mer än ett påstående: Ska man efterlikna en "naturlig" hävdad äng borde väl vildängsfröerna sås på hösten och få kliva igenom frost och annat för att bättre gro? Jag menar, denna stratifiering borde väl gälla just våra ängsblommor (fast om detta står det intet på de ängsfröer jag köpt vad jag minns. Jag kommer att så fröna i pluggbrätten nu i höst och ställa ut dem under vintern. Verkar inte det logiskt?
           
          Citera
          ängsvädd
          Inlägg 06-09-2008, 10:37
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 3 562
          Medlem sedan:
          20-06-2007
          Medlem nr: 11 124



          Nej, det tycker inte jag verkar logiskt. Vildängsfröna gror väl på våren, de övervintrar väl som frön?


          --------------------
          MVH Mimmi
          zon 2-3
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 06-09-2008, 11:28
          Länk hit: #15


          Gäster






          CITAT (MimmiH @ 06-09-2008, 10:36) *
          Då är det en fuktäng du har, det bör man tänka på vid växtvalet. Älgört är f ö en underbar växt tycker jag, jag har sått in lite på min fuktiga äng biggrin.gif

          Inte en ren fuktäng, utan går från torr löväng i kanterna till öppen fuktäng i mitten. Älgört är trevlig en och en, och där den växer på det sättet har jag inga problem med den, men på näringsrik mark blir den 1.5 meter hög och beståndsbildande, och konkurrerar ut alla andra växter. I "älgörtsdjungeln", som jag misstänker är en plats där tidigare ägare eldat avfall crying.gif , är marken helt bar när jag slagit älgörten, där finns inte ett enda grässtrå.

          (Tips på hur man förfar med svårt skadad jord med extremt höga näringshalter och troligen skyhögt pH tas f.ö. tacksamt emot. Skulle det fungera att fräsa ner torv och grus - eller är det enda att schakta bort jorden?)

          CITAT (EKLO @ 06-09-2008, 11:07) *
          Dessutom - en undran mer än ett påstående: Ska man efterlikna en "naturlig" hävdad äng borde väl vildängsfröerna sås på hösten och få kliva igenom frost och annat för att bättre gro? Jag menar, denna stratifiering borde väl gälla just våra ängsblommor

          Japp, stämmer bra. Jag tänker vänta ytterligare några veckor/en månad innan jag sår mina fröer, för de skall gro till våren och ju senare jag sår desto mindre risk att de gror för tidigt och torkar ihjäl, eller blir uppätna av möss, fåglar mm.

          Att förgro och sätta plantor är helt säkert effektivare än att sprida frö, men min äng är på sisådär 1000 - 1500 kvadratmeter, så för mig är det inte ett realistiskt alternativ. Fröerna får göra så gott de kan, går det så går det.

          Redigerat av Azur: 06-09-2008, 11:34
           
          Citera
          Jan Lindgren
          Inlägg 07-09-2008, 19:09
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 2 328
          Medlem sedan:
          26-06-2007
          Medlem nr: 11 218



          Hej!
          Det där med att få fröer att gro kan vara knepigt. Det bästa är att läsa på. Exempelvis backsippa ska sås färska och gror då direkt och övervintrar som småplantor, blåsippa ska också sås färsk men måste frysa och gror på våren.

          Har man en stor äng så är det nog bra om man både sår och planterar. Har man planterat några så finns det större chans att någon överlever och frösprider sig. Vissa växter som tex gulsippa är bäst att gräva upp och plantera in.

          Det finns normalt en stor fröbank i jorden så om man sårar den och öppnar upp marken så kan det dyka upp trevliga överraskningar.
          MVH
          Jan Lindgren
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 31-07-2009, 17:05
          Länk hit: #17


          Gäster






          Kan med facit i hand säga att det INTE var en bra idé att ta upp små plättar och så frö på hösten. Visserligen var förhållandena extra dåliga den här vintern, med varm höst så fröna grodde i november, följt av översvämning följd av snöfri kyla, men det blev ingenting av fröna.

          Däremot köpte jag plugg-plantor från Pratensis på försommaren och planterade ut, och de har överlevt allihop.

          Så min erfarenhet är nu också att precis som andra sagt tidigare är det bästa att förgro fröna eller köpa färdiga plantor för utplantering. Frösådd kan säkert funka, men verkar chansartat och funkar kanske bäst på större ytor - och jag tror nu vårsådd är det bästa.
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 01-08-2009, 05:17
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          CITAT (Azur @ 31-07-2009, 18:05) *
          Kan med facit i hand säga att det INTE var en bra idé att ta upp små plättar och så frö på hösten. Visserligen var förhållandena extra dåliga den här vintern, med varm höst så fröna grodde i november, följt av översvämning följd av snöfri kyla, men det blev ingenting av fröna.

          Däremot köpte jag plugg-plantor från Pratensis på försommaren och planterade ut, och de har överlevt allihop.

          Så min erfarenhet är nu också att precis som andra sagt tidigare är det bästa att förgro fröna eller köpa färdiga plantor för utplantering. Frösådd kan säkert funka, men verkar chansartat och funkar kanske bäst på större ytor - och jag tror nu vårsådd är det bästa.


          Med min äng har det inte hänt mkt - lyckades inte med frösådderna, nästan inga frön grodde i brättena, och de få som grodde blev otroligt klena. Vet inte vad jag gjorde för fel, hade dem under stödljus/lysrör på våren, hjälpte inte.

          Hur gjorde du när du satte pluggplantorna - skalade du stora jordytor fria, eller grävde du bara ner dem i befintlig grässvål?

          Jag har inte gett upp, men haft andra trädgårdsprioriteringar ett tag.
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 01-08-2009, 10:42
          Länk hit: #19


          Gäster






          Jag grävde hål åt plantorna och vände lite grässvål runt varje planta, det blev väl en spadbredd fri mark runt varje. De har klarat att hävda sig mot gräset.

          Det man får är välrotade "pluggar" med plantor. De är inte stora, men verkade friska, och några, t.ex. backsippan, var i knopp eller blommade redan när jag fick dem.

          Det jag har satt på ängen var akleja, backsippa, backnejlika, ängsklocka, axveronika, slåttergubbe, och de har som sagt överlevt sommaren, men det riktiga testet blir vilka arter som finns kvar nästa år.


          Redigerat av Azur: 01-08-2009, 10:44
           
          Citera
          EKLO
          Inlägg 01-08-2009, 19:10
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Aha. Tror jag ska pröva pluggplant nästa år. Ska bli kul och spännande att höra om växterna tittar upp hos dig nästa säsong. Hoppas du meddelar hur det går!
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 19-05-2024, 23:12
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon