Här kommer en massa rosenkvittenrecept (min favorit är nog rosenkvittensylten med jordgubbar)
Tänk på att alla rosenkvittensorter inte är självfertila, man kan behöva minst 2 buskar för att få frukt (ifall grannarna inte har rosenkvitten)
Rosenkvitten och björnbärsgele
450g rosenkvitten i halvor 900g björnbär socker
1. Lägg rosenkvittenfrukterna i en kastrull, ha i vatten så att frukterna täcks. 2. Koka i 15 min, ha sedan i björnbären och koka i ytterligare 15 min. 3. Sila frukt och bärmassan över natten. 4. Mät juicen och häll den i en ren kastrull. 5. Till varje 600ml juice tillsätt 450g socker. 6. Värm på svag värme tills sockret löst sig. 7. Koka sedan på högre värme tills det klarar geleprovet. 8. Häll på rena varma burkar. Blir ca. 1,8 kg
Rosenkvittenarom
Kan spädas med vatten till en god måltidsdryck, användas som smaksättning i bakverk, parfait och liknande.
Det här behövs:
1 kg rosenkvitten 1 liter strösocker
Gör såhär:
1. Skölj rosenkvittenfrukterna och skiva dem. Ta samtidigt bort kärnor och ev. rester av fruktskaft och blomma. 2. Varva socker och fruktskivor i en burk, täck med folie och låt stå i kylskåpet 1-2 dygn. 3. Sila av aromkoncentratet. Förvara det i kylskåp och använd inom 5-6 dagar eller frys in koncentratet i småförpackningar.
Rosenkvittengelé
Det här behövs till ca 1kg gelé:
Ca. 1 kilo rosenkvitten 6 dl vatten 9 dl strösocker (810g) per liter avrunnen saft
1. Halvera frukterna. Lägg frukt och kärnor i en kastrull med vattnet. Koka frukterna till mos, ca 15 min. 2. Häll upp i en silställning och låt rinna av. Mät upp saften och sockret. 3. Koka saften 5-6 min utan lock. Häll i sockret, rör om tills det lösts upp och koka på hög värme i 10-15min. Sätt under tiden in ett tefat i frysen. 4. Gör geléprovet. Häll upp lite saft på det kalla fatet. När man med fingret kan dra en ränna genom den tjocka saften utan att den rinner ihop igen då är geléet färdigt. 5. Häll upp på burkar. Observera att gelén blir fastare när det stått några dagar.
Rosenkvittenmarmelad med äpplen
Det här behövs till ca 1 ½ kilo marmelad
1 kilo äpplen 500-600g rosenkvitten 2 dl vatten ca 1kg strösocker (12dl) 2 tsk citronsyra
Gör såhär:
1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Skiva rosenkvitten, ta bort kärnor, skaft och annat skräp. 2. Lägg frukten i vattnet. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10-15min. 3. Ta kastrullen från plattan, rör i sockret lite i taget och rör om tills det löst upp sig. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Låt koka kraftigt utan lock i ca. 15min tills marmeladen tjocknar. Dra kastrullen av plattan. Rör ut citronsyran i 1msk kallt vatten och rör ner i marmeladen. 4. Om marmeladen inte stelnat tillräckligt efter 2-3 dygn kan man koka om den med ett pektinpreparat. Följ anvisningarna på förpackningen.
Rosenkvittensylt med jordgubbar
Det här behövs till ca 1 liter sylt
350g rosenkvitten 1 ½ dl vatten ca 600g jordgubbar (färska eller frysta) 6-9dl socker (540-810g) ev. 1 krm natriumbensoat
Gör såhär:
1. Skiva rosenkvitten, ta bort kärnorna och koka frukten i vattnet ca 10min. Lägg i de skivade jordgubbarna och koka ytterligare 5 min. 2. Dra kastrullen från plattan, rör i sockret lite i taget och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Hetta upp långsamt och koka under lock ca 10 min. Dra kastrullen av plattan och låt sylten svalna något. Häll upp på glasburkar. 3. Om sylten är för lös efter 2-3 dagar kan den kokas om med ett pektinpreparat. Följ anvisningarna på förpackningen.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|