Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Rosenkvittengelé el. marmelad, någon som sitter & håller på ett recept?
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 18-07-2004, 23:00
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667





          Kolla Bosse Landgrens fina bild här!

          Vi köpte en liten buske idag och nu ville jag förbereda mig på arbetet men hittar inget på nätet wink.gif


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 19-07-2004, 00:05
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Rosenkvittengelé!

          Det här behöver Du:
          1 kg Kvitten
          4 dl vatten
          Samma mängd socker som saft
          1 tsk citronsyra per liter saft

          Gör så här:
          1. Tvätta och klyv frukten
          2. Koka frukten och sila den
          3. Mät saften och häll den i en gryta. Koka i 5 minuter
          4. Rör ner socker, lite i taget
          5. Låt koka sakta utan lock. Rör inte. Koktid 5-20 minuter, ta gelé prov
          6. Dra grytan från värmen och låt stå i några minuter
          7. Skumma försiktigt
          8. Tillsätt citronsyran
          9. Ös upp i varma glas

          Om det blir över kan man blanda gelén med mjukkokta äpplen, jordgubbar eller plommon, sockra och frysa in.

          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 19-07-2004, 08:20
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18 593
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Här kommer en massa rosenkvittenrecept (min favorit är nog rosenkvittensylten med jordgubbar)

          Tänk på att alla rosenkvittensorter inte är självfertila, man kan behöva minst 2 buskar för att få frukt (ifall grannarna inte har rosenkvitten)





          Rosenkvitten och björnbärsgele

          450g rosenkvitten i halvor
          900g björnbär
          socker

          1. Lägg rosenkvittenfrukterna i en kastrull, ha i vatten så att frukterna täcks.
          2. Koka i 15 min, ha sedan i björnbären och koka i ytterligare 15 min.
          3. Sila frukt och bärmassan över natten.
          4. Mät juicen och häll den i en ren kastrull.
          5. Till varje 600ml juice tillsätt 450g socker.
          6. Värm på svag värme tills sockret löst sig.
          7. Koka sedan på högre värme tills det klarar geleprovet.
          8. Häll på rena varma burkar.
          Blir ca. 1,8 kg






          Rosenkvittenarom

          Kan spädas med vatten till en god måltidsdryck, användas som smaksättning i bakverk, parfait och liknande.

          Det här behövs:

          1 kg rosenkvitten
          1 liter strösocker

          Gör såhär:

          1. Skölj rosenkvittenfrukterna och skiva dem. Ta samtidigt bort kärnor och ev. rester av fruktskaft och blomma.
          2. Varva socker och fruktskivor i en burk, täck med folie och låt stå i kylskåpet 1-2 dygn.
          3. Sila av aromkoncentratet. Förvara det i kylskåp och använd inom 5-6 dagar eller frys in koncentratet i småförpackningar.







          Rosenkvittengelé

          Det här behövs till ca 1kg gelé:

          Ca. 1 kilo rosenkvitten
          6 dl vatten
          9 dl strösocker (810g) per liter avrunnen saft

          1. Halvera frukterna. Lägg frukt och kärnor i en kastrull med vattnet. Koka frukterna till mos, ca 15 min.
          2. Häll upp i en silställning och låt rinna av. Mät upp saften och sockret.
          3. Koka saften 5-6 min utan lock. Häll i sockret, rör om tills det lösts upp och koka på hög värme i 10-15min. Sätt under tiden in ett tefat i frysen.
          4. Gör geléprovet. Häll upp lite saft på det kalla fatet. När man med fingret kan dra en ränna genom den tjocka saften utan att den rinner ihop igen då är geléet färdigt.
          5. Häll upp på burkar. Observera att gelén blir fastare när det stått några dagar.









          Rosenkvittenmarmelad med äpplen

          Det här behövs till ca 1 ½ kilo marmelad

          1 kilo äpplen
          500-600g rosenkvitten
          2 dl vatten
          ca 1kg strösocker (12dl)
          2 tsk citronsyra

          Gör såhär:

          1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Skiva rosenkvitten, ta bort kärnor, skaft och annat skräp.
          2. Lägg frukten i vattnet. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10-15min.
          3. Ta kastrullen från plattan, rör i sockret lite i taget och rör om tills det löst upp sig. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp. Låt koka kraftigt utan lock i ca. 15min tills marmeladen tjocknar. Dra kastrullen av plattan. Rör ut citronsyran i 1msk kallt vatten och rör ner i marmeladen.
          4. Om marmeladen inte stelnat tillräckligt efter 2-3 dygn kan man koka om den med ett pektinpreparat. Följ anvisningarna på förpackningen.








          Rosenkvittensylt med jordgubbar

          Det här behövs till ca 1 liter sylt

          350g rosenkvitten
          1 ½ dl vatten
          ca 600g jordgubbar (färska eller frysta)
          6-9dl socker (540-810g)
          ev. 1 krm natriumbensoat

          Gör såhär:

          1. Skiva rosenkvitten, ta bort kärnorna och koka frukten i vattnet ca 10min. Lägg i de skivade jordgubbarna och koka ytterligare 5 min.
          2. Dra kastrullen från plattan, rör i sockret lite i taget och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Hetta upp långsamt och koka under lock ca 10 min. Dra kastrullen av plattan och låt sylten svalna något. Häll upp på glasburkar.
          3. Om sylten är för lös efter 2-3 dagar kan den kokas om med ett pektinpreparat. Följ anvisningarna på förpackningen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Ewa L
          Inlägg 19-07-2004, 08:33
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 643
          Medlem sedan:
          14-01-2003
          Medlem nr: 579



          Jag gjorde Rosenkvittengelé för första gången i höstas. Första, men inte sista!! wub.gif
          Bara doften när jag kokade... Sedan var gelén alldeles utmärkt god också.

          I höst skall jag göra marmelad. rolleyes.gif wub.gif


          --------------------
          Bättre sänt än aldrig!
          Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton!


          Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader.


          Elton, 10 veckor


           
          Citera
          Maria i Helsingb...
          Inlägg 19-07-2004, 09:03
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 142
          Medlem sedan:
          09-01-2004
          Medlem nr: 2 667



          Vilken guldgruva detta är, TACK! smile.gif

          Vår buske är självfertil, Åsa, men tack för "OBS"-set.


          --------------------
          CITAT
          * Gardening - Nature's Prozac *
           
          Citera
          Honungsros
          Inlägg 24-07-2004, 09:12
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 26
          Medlem sedan:
          12-07-2004
          Medlem nr: 4 067



          Hej!

          Oh, så bra! Jag har en rosenkvitten men har inte provat att göra gelé eller något förut! Nu ska det bli av!!! biggrin.gif

          /Honungsros

          PS. Går det bra att sätta skott från den?


          --------------------
          "Människans kemi är ett mysterium, vissa människor känns bara som att komma hem" Rob i High Fidelity
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 24-07-2004, 09:21
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 18 593
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Japp det går bra att sätta sticklingar, avläggare mm.

          (+ Fröna har nästan 100% grobarhet ifall man sår dem på hösten utomhus fröna behöver kallstratifiering, jag testade ett år och fick upp en himla massa plantor. Fröplantorna får dock troligtvis lite olika utseenden på grund av den genetiska variationen som man får när man tar frön från förädlade sorter. Har man rena arter av rosenkvitten borde avkomman bli ganska lik moderplantan. Själv tog jag frön från den taggfria Cido och de små plantor jag har från sådden har jag inte hittat några taggar på ännu.)


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-05-2024, 17:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon