Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårkänning

Onsdagen den 17 februari 1999

Nu börjar det verkligen kännas som vår. I helgen hade vi nära nollgradigt, och solen orkade riktigt högt över horisonten. Tja, det vi kallar vår här uppe är egentligen senvinter antar jag - varma, soliga dagar när snön fortfarande ligger kvar men det droppar från taken.

När det väl börjar tina går det från vår till sommar på nolltid, så vi har inte mycket tid på oss för att vårstäda i trädgården innan det är dags att så och plantera ut. Men än är det länge dit. Har ni fått vårkänning ännu?

Purjon, gullöken och chilepepparn som jag sådde förra veckan har snällt börjat gro. De får stå inne i värmen från elementet ett tag till, tills de flesta har grott. Men sedan får de nog flytta ut i garaget, något tidigare än förra året, så jag slipper få alltför rangliga plantor. Bara det inte blir en ordentlig köldknäpp, för temperaturen i garaget kan lätt gå ner under noll då, som mina stackars övervintrande chileplantor fått erfara...

Jag har inventerat lökar och knölar som jag har på förvaring i potatiskällaren också. Choro-gi - knölarna (de märkliga små sakerna som ser ut som små porslinslarver) såg väldigt skrumpna ut. Det hade nog blivit litet för torrt i hinkarna med sågspån och jord. De som såg värst ut planterade jag i en kruka och ställde ut i garaget vid fönstret. Det är litet tidigt att börja förodla dem kanske, men annars hade de nog dött. Det verkar som om de skickar upp små skott redan faktiskt. Några schalottenlökar som såg litet ledsna ut fick också hamna i en kruka. Potatislöken däremot såg jättefin ut. Det stämmer verkligen som det står i Lena Israelssons bok "Köksträdgården, vårt gröna arv" att de är lagringsdugliga! Jordärtskocks-knölarna såg också rätt bra ut, förhoppningsvis håller de sig till början av juni då jag kan plantera ut dem.

Medlemsboken från SESAM har kommit i brevlådan, och den innehåller verkligen en massa intressanta grönsaksfröer! Att det finns så mycket olika sorter! Och jag som inte blivit klar med mina fröbeställningar ännu, det blir bara mer och mer komplicerat med den här frömanin...

En till vårkänning kan jag inte låta bli att nämna fast det inte direkt har med trädgård att göra: vi har fått lamm! En av våra tackor, som blev tjuvbetäckt i höstas, nedkom med två lamm i förra veckan. Ett svart och ett vitt! (De övriga sex tackorna kommer att lamma enligt schema i maj.) Det är litet tidigt för lamm, men nog är de ljuvliga att se på, de små liven!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten


Grönsakslandet under en meter snö.


Det svarta lammet, 1 1/2 dag gammalt.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB