Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Växtförökning

 • Lökar, frö, sticklingar

  Så här i vårens tid har många av oss frågor om hur man ska föröka sina växter. Det är ju både roligt att så eller att ta sticklingar och få många plantor för en billig peng.

  Denna nya bok verkar direkt mycket gedigen och instruktionerna är lätta att förstå. Att den dessutom är trevligt skriven gör inte saken sämre. De vackra bilderna och teckningarna är tydliga och informativa och det finns tydliga tabeller.

  Redan den första bilden på omslagets insida är lockande: den föreställer nämligen ett busenkelt sätt att ordna till en fiffig kallbänk för vedartade sticklingar!

  Första kapitlet handlar om att komma igång. Här förklaras vad man menar med växtförökning, varför man gör det och vilka kriterier som gäller. Självklart förklaras också alla de olika sätten att föröka växter på: frön, sticklingar, delning, avläggning och ympning.

  Nästa avsnitt berättar om utrustningen. Både basredskap, knivar, sekatörer och odlingskärl behandlas noga, liksom hur man skapar en vänlig miljö till späda plantor.

  Sedan följer avsnitt om annat väsentligt, såsom jorden, rotningsmedlen, hygien och hur man vattnar.

  Det stora avsnittet om frön berättar mycket tydligt hur man gör med olika sorters frö. Man börjar ända från början, alltså vad är ett frö, hur man samlar frö, hur man sår under glas, omplanterar och härdar och hur man skyddar de späda plantorna. Hur man gör om man ska så på friland förklaras också ingående. Tydliga tabeller berättar om såtider och jordtemperatur.

Följande avsnitt handlar om hur man på rätt sätt delar plantor. Tabeller berättar om vilka växter som är lämpliga att dela och när man gör det.

Sedan följer ett avsnitt om olika sorters sticklingar, hur man tar och planterar dem. Här förklaras noga m h a av tabeller, bilder och text vad som gäller för topp- stam-, blad-, och rotsticklingar och hur man ympar.

Nästa avsnitt talar om växter med knölar och lökar och hur man kan föröka dem.

Sista avsnittet berättar om olika typer av avläggare. Här berättas också om olika saker som kan gå fel vid förökning och erbjuds bot för eventuella bekymmer.

Boken avslutas med en gedigen kunskapsbank: en katalog på växter, där förökningsmetod, tidpunkt, plats och väntetid avhandlas. Kalendern berättar vad som är lämpligt att göra olika tider under året, ordlistan förklarar olika termer som man kan stöta på och sist finns ett gediget register om allt vad boken innehåller.

Växtförökning
  Titel:
Växtförökning
Författare:
Steven Bradley
Översättning:
Eva Dickson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår:
2002
ISBN:
91-0-058132-1

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB