Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vårens första surr

**Sylvias gröna hörna** Våren är kommen när jag ser de första citronfjärilarna fladdra över de tidiga blommorna som nyss har öppnat sina knoppar i min vårträdgård och de första humlorna girigt dyker med huvudet ner i krokusens nymornade kalk. De är bevis på att livet håller på att återvända.

Text och bild Sylvia Svensson

Det är inte så välfyllt i insekternas skafferi så här års, så det är viktigt för mig att plantera växter som kan ge dem lite nektar och pollen till frukost. Insekterna behöver hitta mat så fort de har vaknat.

Bjud in till vårkalas

Pollen innehåller mycket protein, nektar är mer energirikt. Insekterna behöver också vatten, men det brukar finnas daggdroppar på växterna på morgonen. Det skadar dock inte att ha ett grunt fågelbad med vatten framme redan nu på våren, det gillas ju även av fåglarna.

Bra vårblommande växter är, förutom de tidigblommande buskarna som trollhassel och kejsarolvon, många små lökväxter som vintergäck, snödroppe, snöklocka och krokus. Jag planterar gärna också vårkrukor med drivna penséer, vivor och små lökväxter. Dessa växter kan i bästa fall rädda livet på en och annan för tidigt vaknad fjäril och humla! När de inte längre ligger i dvala, behöver de mer energi för att orka igenom de ofta kalla nätterna som följer på de soliga dagarna.

Naturen själv erbjuder också vissa tidiga växter med nektar och pollen, sådana som tussilago och sälg. Det kan låta som en hel surrkonsert runt en stor sälg om våren!

Om du ser fjärilar och humlor söka efter blommor hos dig men inga blommor står öppna ännu, kan du erbjuda insekterna en slurk honungsvatten på en helst gul eller blå tallrik. Det kanske är därför många vårblommor är just gula eller blåa, för att visa dessa tidiga matsökare att här finns det mat? Det gula syns ju också bra bland fjolårets vissna trädgårdsminnen och kalkarna är ofta tallrikformade och erbjuder en bra landningsbana.

Jag visar här en liten samling tidiga frukostgäster i mina vårblommor!

#Läs tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna 2013#

Vårfunderingar i januari En galanthofils väntan Chilicirkusen fortsätter!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB