Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vad är en trädgård?

Låtta Skogh skriver en tänkvärd och mysig krönika här på Odla.nu som heter Låttas tyck & tänk. Jag blir nyfiken på Låtta och ber att få ställa några frågor om vad trädgården betyder för henne.

Av Katarina Kihlberg Låtta har en skön och sund inställning till trädgården som vi alla kan ta till oss av, så jag råder er att hänga med i hennes krönika Låttas tyck & tänk. Sig själv beskriver hon i korta ordalag så här:

− Jag är en biolog i 40-årsåldern med särskilt intresse för hjärnor, ögon, maneter och hästar. Jag bor med en man och två döttrar i ett ganska nybyggt radhusområde i utkanten av Malmö. Vår trädgård är 6 x 10 meter och anlagt vildvuxen.

Trädgård enligt Låtta

I sin krönika skriver Låtta om hur hon tycker, tänker och resonerar kring trädgård. Utgångspunkten är inte sällan hennes lilla radhusträdgård men Låtta blickar också ut långt över sin egen och grannarnas gröna plättar och pejlar hur olika vi förhåller oss till trädgården och allt som finns i den.

Jag frågar Låtta hur hon ser på trädgården.

Jag har förstått att frågan om vad en trädgård är ligger dig varmt om hjärtat. Vad är en trädgård för dig?

− För mig är en trädgård en plats där man kan vara utomhus samtidigt som man är hemma. En plats som man kan påverka så att man trivs där, och vill stanna där, till skillnad från en plats att titta på eller passera igenom, konstaterar Låtta.

En del läsare på Odla.nu känner frustration i sin trädgård och har svårt att finna ro och njutning. Vad tror du är de vanligaste misstagen vi gör i våra trädgårdar och i vårt förhållande till den?

− Jag tror att ett vanligt problem är perfektionism, som gör att trädgården blir en börda. I naturen eller i någon annans trädgård är det avkopplande och härligt med en vild och spretig grönska. Men hemma kan man känna att man måste åtgärda allt som växer av sig själv, utanför den utstakade planen. Jag tycker att man ska se det roliga i att växterna tar egna initiativ och låta dem bestämma lite själva ibland, säger Låtta.

Om du skulle förändra något i din trädgård nu, vad skulle det då vara?

− Jag vill bygga en stor pergola över trädäcket som sträcker sig ut från huset genom hela trädgården, och plantera växter som kan klättra på den. Jag vill att den ska ge lite skugga mitt på dagen, men framför allt göra så att trädgården blir mer tredimensionell och känns mindre som en scen. Helst ska pergolan vara stadig nog för att man ska kunna hänga upp en hängmatta och/eller en gungfåtölj i den också.

Vilka är dina bästa tips för alla trädgårdsägare för att de ska finna så mycket glädje och njutning som möjligt?

− Att känna efter vilka miljöer man själv trivs allra bäst i, för att kunna skapa en trädgård som man verkligen kommer att tycka om att vara i. Och att inte ta det så allvarligt. Att plantera är inte lika allvarligt som att lägga om ett tak. Går det så går det, och det är inte hela världen om det misslyckas lite ibland. Man kan flytta på plantor som inte verkar riktigt lyckliga där man satt dem.

Slutligen, vad bör vi undvika i trädgården?

− Att bry sig för mycket om vad grannarna eller de som passerar förbi på vägen tycker är snyggt och fult, eller vad som är inne och ute, avslutar Låtta.

Läs Låttas krönika varannan torsdag på Odla.nu! Nästa Låttas tyck & tänk kommer den 1 november och utgår från det kinesiska ordspråket: ”Den som planterar ett träd har inte levt förgäves.”

#Läs Låttas tyck&tänk#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB