Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Kriget mot taggbuskarna

**Låttas tyck & tänk** När släkten varje vår samlas på det samägda sommarstället är det en hel del saker som ska göras. En är att röja på tomten.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Det samägda sommarstället, beläget i Småland, är omgivet av en naturtomt. Trädgårdsarbete sker oregelbundet, sällan och alltid enligt principen Less is more.

Som tur är kommer man ganska långt på att bara rensa. Om allt som är fult tas bort blir det ofta ganska fint. När alla pinnar och alla döda fjolårsväxter är bortplockade är det som är kvar i alla fall grönt. När växterna man ogillar rensats bort syns de man tycker om. (Men att plocka bort allt utom förgätmigej på en stor äng är ett projekt jag inte rekommenderar. Har provat – funkade inte.)

När vi hade beskurit det gamla jättefula äppelträdet blev det plötsligen ganska dekorativt, och när vi stammat upp den stora slånbusken blev den ett förtjusande litet prydnadsträd.

Jag har länge legat i fejd med björnbärssnåren, slånbuskarna och brännässlorna. Det blir inte lättare av att taggbuskarna har rekryterat myrorna till sin sida. Men jag beväpnar mig med tjocka handskar och vass sekatör och ger mig på dem utan nåd. De kämpar tillbaka med taggar och brännhår.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Det är ett slag man inte klarar sig igenom utan att bli sårad. Men njutningen i att vinna, att titta ut över ett före detta snår och undra vad det är för okända lökväxter som spirar där! Då är rivmärkena på armarna stridstroféer man bär med glädje.

Vi tar bort och tar bort, men tillför nästan aldrig något. En poäng med att inte tillföra växter till vår tomt är att det som självmant valt att växa där också klarar sig självt. En annan är att den ligger på en ö, och ön är till stora delar ett naturreservat. Därför känns det både omständligt och onödigt att ta dit främmande växter och jord.

Men det finns också något grundläggande tillfredsställande i att frisera naturen. Lite som att samarbeta. Naturen låter allt möjligt växa upp lite var som helst, som överraskningar och presenter. En del är oönskat, som slån och nässlor. En del är välkommet men väntat, som hallonbuskar och smultron. Annat dyker upp och slår en med häpnad. I år växer plötsligen orkidén Adam och Eva nästan mitt på stigen ner till bryggan.

Nästa avsnitt av Låttas krönika kommer om ett par veckor!

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta Vikten av att välja ett träd! Det blir som det blir Kretsloppsburk rymmer längtan Vänta rätt, längta lagom! Utestämning inne Nytt liv - glädjespridare! Äntligen!

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB