Vackra, krispiga sallatsblad
Odla sallat – flexibilitet och variation för alla odlare
Du kan odla din sallat överallt – både i trädgårdslandet och på balkongen. Oavsett hur mycket plats du har finns det massor av olika sallatssorter att pröva på, vilket gör det till en lättskött och flexibel gröda för både nybörjare och erfarna odlare. För att få en lång och jämn skörd kan du så sallat i omgångar under hela sommaren.
Sallat eller sallad? Vad är skillnaden?
Det råder dock ofta förvirring om begreppen – heter det sallat eller sallad? Jag reder ut begreppen:
- Sallat är själva växten du odlar.
- Sallad är maträtten du lagar av bladen.
Vill du veta mer om skillnaden, kan du läsa vidare här: Sallad eller sallat. Där berättar jag även mer om vilka olika slags sallatssorter som finns, så att du kan hitta rätt sorter att testa hos dig.
Upptäck sortimentet hos OdlaShop
Hos OdlaShop har vi samlat ett brett sortiment av frön till sallat och andra bladgrönsaker, så att du alltid kan hitta spännande varianter att odla själv – för både smak och färg i sommarsalladen!
Klassiska och nya favoriter
En riktig klassiker är huvudsallat ur Lactuca sativa Capitata-gruppen. Den finns i många olika former och färger och vi erbjuder en frömix med flera sorter för varierad sallatsodling. Genom att så direkt på växtplatsen i omgångar får du skörd under lång tid.
Plocksallat, exempelvis Rocket Mix
ur Lactuca Crispa-gruppen, är lättodlad, snabbväxande och ger en kryddig smakupplevelse i salladen. Den kan odlas både på friland och i kruka – så gärna i omgångar för att kunna skörda fräscha blad hela sommaren.
En annan favorit är sallat Amaze
(Lactuca sativa), som har friska, blanka blad med mjuk och fin konsistens. Utsidan av bladen har en vacker rödbrun nyans som övergår i grönt och slutligen gult längst in. Sorten är dessutom motståndskraftig mot bladmögel.
Sallat Bijou
(Lactuca sativa) är ett färgstarkt inslag i odlingen, med djupt röd färg på bladen som djupnar efter hand. Den kan användas både som bladsallat och huvudsallat och är både värmetålig och resistent mot mjöldagg, vilket gör den till en tålig sort för hela sommaren.
Odla för tidig och sen skörd
För dig som vill skörda även under kallare säsonger rekommenderas mache-sallat Valentin
, även känd som vintersallat (Valerianella locusta). Den är lättodlad, har blanka, skedformade blad och är mycket köldtålig – perfekt för höst- och vinterskörd. Bladen kan plockas efter hand eller tas som hela huvuden, och sorten passar även i kruka.
Vill du ha något med lite mer sting, prova ruccola Tirizia
(Diplotaxis tenuifolia), en snabbväxande sort med smakrika och vackra sågtandade blad. Redan efter cirka fem veckor kan du börja skörda. Sorten är dessutom tålig mot både bladmögel och mjöldagg.
Sallatspaket för maximal variation
Vi erbjuder även ett sallatspaket med sex olika bladgrönsaker – där alla inte tillhör sallatssläktet Lactuca, utan även inkluderar kålsorter och annat. Det ger en färg- och smakrik blandning till sommarens salladsfat. I paketet hittar du bland annat:
- Vintersallat
Favor
(Valerianella locusta) - Sallatskrasse (Tropaeolum majus) med pepprig smak
- Plocksallat
Salad Bowl Red & Green mix
(Lactuca Crispa-gruppen) - Mizuna (Brassica Nipposinica-gruppen), en mild japansk kålväxt
- Orientalisk senap, eller sareptasenap (Brassica juncea)
- Rucola
Rocket
(Diplotaxis tenuifolia)
Små eller stora ytor – odla sallat på ditt sätt
Oavsett om du vill odla sallat på friland eller i kruka är sallat och andra bladgrönsaker utmärkt för både små och stora ytor. Så i omgångar, välj både tidiga och sena sorter och njut av färska egna blad hela sommaren och långt in på hösten!
För ännu fler tips och inspiration, besök gärna Sallad eller sallat.