Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra, krispiga sallatsblad

Det är verkligen givande att odla sin egen sallat! Fräscha, krispiga, obesprutade blad direkt ur odlingen utan mellanhänder! Och du kan ta precis så mycket som behövs varje gång.

Av Sylvia Svensson

Du kan odla din sallat överallt, både i grönsakslandet och på balkongen. Det finns massor av olika sorter du kan pröva på och du kan hålla din sallatsodling igång hela sommaren genom att så i omgångar.

Men det råder förvirring om orden: sallad eller sallat? Jag rätar ut frågetecknet:

Sallat = själva växten du odlar
Sallad = maträtten du lagar av bladen

Du kan läsa mer om detta här: Sallad eller sallat
Där berättar jag också om de olika sallatsorterna som finns så att du hittar passande sorter att pröva med.

Fleråriga växter
Perenner
Handla nu

Vi på OdlaShop har förstås samlat på oss en massa läckra sallatsfrön så att du alltid ska hitta spännande sorter att odla.

En klassiker är ju huvudsallat, Lactusa Capitata-gruppen, men den finns i olika former och färger. Vi säljer en frömix av många olika sorter med skiftande form, storlek och färg. Så direkt på växtplatsen i omgångar för lång skörd.

Plocksallat, ’Rocket Mix’ ur Lactuca Crispa-gruppen är en blandning av olika sorters kryddiga blad som ger smak till sallader. Den är snabbväxande och mycket lättodlad på friland eller i kruka. Så i omgångar för skörd hela sommaren.

Sallat ’Amaze’  Lactuca sativa, är en sallat med friska, blanka blad och mjuk och fin konsistens, lik den hos huvudsallaten. Bladen är dekorativt rödbruna i sin yttre del, går sedan över i grönt och längst in i gult. Har visat god resistens mot bladmögel.

Sallat ’Bijou’, Lactusa sativa, är en djupt röd sort som ger salladen både färg och smak. Använd som bladsallat eller huvudsallat. Färgen på bladen djupnar efterhand. Värmetålig och resistent mot mjöldagg. Kan skördas hela sommaren.

Mache-sallat ’Valentin’, även kallad vintersallat, Valerianella locusta, är en lättodlad sort med skedformade, blanka, krispiga blad. Den är en mycket köldtålig växt som lämpar sig för höst- och vinterskörd. Man kan plocka hela huvuden eller bara enstaka blad. Så direkt på växtplatsen i omgångar för skörd en bit in på hösten. Kan även odlas i kruka.

Ruccola ’Tirizia’, Diplotaxis tenuifoli,  är en snabbväxande sort med rik smak och vackra sågtandade blad som kan skördas redan efter ca fem veckor. Står emot bladmögel och mjöldagg och kan skördas en bit in på hösten. Så i omgångar direkt på växtplatsen.

Vi säljer också ett sallatspaket med sex olika sorter av bladgrönt. Alla tillhör inte sallatsläktet Lactuca, utan där finns även kålsorter och annat. Skörda en färgrik och smakrik blandning till sommarens salladsfat.
- Vintersallat 'Favor' är en vinter- eller fältsallat, även kallad maché, Valerianella locusta.
- Sallatskrasse, Tropaeolum majus, är en god krasse med små, mörkgröna blad med pepprig smak 
- Plocksallat 'Salad Bowl Red & Green mix',  Lactuca Crispa-gruppen.
- Mizuna', Brassica Nipposinica-gruppen, är en vacker japansk kålväxt med mild smak. 
- Orientalisk senap eller sareptasenap, Brassica juncea, är också en växt inom kålväxterna.
- Rucola 'Rocket', Diplotaxis tenuifoli,  är en korsblommig växt inom kålväxterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB