Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra körsbär

Körsbärsblomningen är ett kortlivat skådespel, från några dagar till en vecka, sedan snöar tusentals kronblad till marken och lägger sig i rosa eller vita drivor. Den korta blomningen till trots är det värt att satsa på körsbärsträd, det är en underbar syn när det blommar! Varför inte ta efter japanernas körsbärsfestival och ha saftkalas med barnen under de blommande träden!

Av Sylvia Svensson

Hemma hos mig blommar det lilla dvärgkörsbäret Prunus incisa 'Kojo-no-mai' med små, vita blommor med röd mitt och krokiga, dekorativa grenar. Trädet är inte mer än drygt meterhögt och passar till en liten trädgård. Just nu är det helt översållat av blommor! Samtiditigt kommer de små, rödaktigt gröna bladen som till hösten får en orangeröd höstfärg. Det har inte blivit några bär.

Det matnyttiga körsbäret ’Kirsa’ är några dagar senare med att öppna sina vita, något större blommor. De håller bara några dagar. Men sedan får man ju en andra blomning till hösten i form av röda, vackra körsbär! Mitt träd är ca 3 m högt, fast det skulle vara ett dvärgträd.

Det dryga 10 meter höga fågelbäret Prunus avium, har precis öppnat sina vita blommor och håller också på att få småblad. Sedan blir det söta, gulröda bär till hösten, goda att äta som de är.

Överallt i våra städer blommar körsbärsträden i parker och trädgårdar. Vi har varit i Botaniska trädgården och tittat på de olika arter och sorter som de har där. På grund av det varma vädret blev skådespelet kort men intensivt, bara några dagar.

De har en vacker skogsdunge med stora körsbärsträd just ovanför Spegeldammen. Arterna är Prunus nipponica och ett ovanligt stort ex. av Prunus incisa. Helt sanslöst vackert när de blommar samtidigt!

#Sugen på att plantera ett körsbärsträd?#

Läs mer om olika sorter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB