Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Vackra klassiker

Trädgårdsmästeriet Gartneriet Linnemann går mot strömmen. I stället för att odla de nyaste sorterna av pelargoner plockar trädgårdsmästeriet fram annorlunda gamla sorter med en historia.

Det är hela familjen Linnemann, med sonen Thomas och hans kompanjon Peter Olsen i spetsen, som driver Gartneriet Linnemann i Mundelstrup strax utanför Århus i Danmark. Det har alltid funnits pelargoner på trädgårdsmästeriet, men för tio år sedan inträffade något som vände upp och ned på allting.

Thomas Linnemanns mamma, Lise, fick en mycket speciell pelargon av en väninna. Botaniska uppslagsverk om pelargoner avslöjan- de att den charmiga pelagonen hade sortnamnet 'Garnet Rosebud'. Det är en sort som har många år på nacken och kännetecknas av de små, men fyllda blommorna som påminner om vackra rosenknoppar i en varm, röd färg.

"Vi föll pladask för 'Garnet Rosebud'. Vi var bara tvungna att få med den i vårt sortiment och eftersom det inte är några problem med rättigheter och licenser för de gamla sorterna satte vi igång att föröka mammas exemplar.

Vi klippte med andra ord av så många sticklingar vi kunde, lät de nya exemplaren växa till sig och upprepade detta tills vi hade så många växter att vi kunde börja sälja dem", berättar Thomas Linnemann.

På växtjakt
När man bara har en enda växt att utgå från tar det givetvis några år innan man kan kalla det produktion. Under tiden gick Thomas Linnemann och Peter Olsen på jakt efter fler gamla pelargonsorter som skulle kunna falla både kunderna och trädgårdsmästeriet i smaken.

"Det finns hundratals pelargonsorter. Vi kunde naturligtvis välja att köpa de nya, vackra sorterna hos de stora förädlarna, men vi tycker alltså att de äldre sorterna har sin egen – och större - charm", säger Thomas Linnemann. Jakten på pelargonerna har fört honom vida omkring och den har gett – och ger fortfarande - bra utbyte, för när man är trädgårdsmästare måste man hänga med i de aktuella trenderna och konstant anpassa produktionen efter de färger och den stil som är på ropet.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

"Vi hittade de gamla, goda sorterna i bland annat engelska samlingar och botaniska trädgårdar. Sorten 'Patricia Andrea', som är en så kallad tulpanblommande pelargon, hittade vi i Den Gamle By i Århus.

Och varje gång förökade vi ett enda exemplar tills vi hade så många att vi kunde börja sälja dem", förklarar Thomas Linnemann som numera producerar ett sortiment som innehåller nio gamla sorter av zonala pelargoner.

Hälsokontroll
Samtidigt med förökningen kontrollerar trädgårdsmästeriet dels växternas lämplighet som krukväxter både inom- och utomhus, dels deras lönsamhet vid storskalig produktion och sist, men inte minst om de har drabbats av någon växtsjukdom. Det sistnämnda sker i specialiserade laboratorier som också kan eliminera virus om växterna skulle vara angripna.

"Det finns ett stort antal växtsjukdomar som pelargoner kan drabbas av. Därför är det otroligt viktigt att vara noggrann i trädgårdsmästeriet, så att det inte finns risk för att sjukdomar sprids mellan växterna. Där tar vi inga som helst chanser", poängterar Thomas Linnemann.

Urvalet av såväl nya som gamla pelargonsorter är enormt, men det är inte alla som har de egenskaper som behövs för att komma in i växthusen på Gartneriet Linnemann.

"En sort kan ha en fantastiskt vacker blomma, men ett växtsätt som gör att den inte lämpar sig som krukväxt. Det är bara ett exempel av många. Vi går målmedvetet efter kraftigväxande sorter som är lagom kompakta med vackra blad och självklart vackra blommor", säger Thomas Linnemann.

Gamla nyheter
En av årets nyheter är 'Denice' som är en kraftigväxande pelargon med dubbla rosenknoppsliknande blommor i samma skira färger som äppelblommor, rosa och vitt.

En annan sort är 'Bontrosai' som skiljer sig markant från resten av sortimentet. Den har hopskrynklade blad som tillsammans bildar särpräglade kulformationer och ger hela växten ett skulpturalt, bonsailiknande utseende. I gengäld blommar den inte.

Förra sommaren var det Gartneriet Linnemann som lanserade den vackra, vita pelargonen 'Kronprinsesse Mary' som Thomas Linnemann själv har upptäckt och namngett som en välkomsthälsning till Danmarks nya kronprinsessa. 'Kronprinsesse Mary' ingår helt naturligt i sortimentet av klassiska pelargonsorter hos Gartneriet Linnemann som även har originalpelargonen 'Dronning Ingrid' i sitt sortiment.

Du känner igen pelargonerna från Gartneriet Linnemann på varumärket Old Classic® som har skapats av Thomas Linnemann för att ge konsumenterna möjlighet att få tag på de klassiska, vackra sorterna från år till år.


Pelargonium zonale hybrid
Trädgårdsmästeriet Gartneriet Linnemann går mot strömmen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB