Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Här spirar våren

Primula malacoides

Färgerna och dofterna slår emot dig när du träder in i växthusen på trädgårdsmästeriet Peter Jensen. Här börjar våren redan i slutet av december för vi ska kunna få tag på fräscha, färgglada vårblommor så snart julen är över.

Trädgårdsmästeriet Peter Jensen är med sina 8000 kvadratmeter inte ett stort trädgårdsmästeri. I gengäld kan det erbjuda ett större växtsortiment än de flesta andra. Här kan du alltid hitta spännande växter, för familjen Jensen, som driver trädgårdsmästeriet tillsammans, lägger vikt vid att de växlande årstiderna ska avspeglas i trädgårdsmästeriets vardag och urval och de tycker det är roligast att jobba med växter som man inte hittar på så många andra ställen.

Vårkänslor
Längtan efter våren är något som de flesta känner igen. Den dyker upp strax efter jul och pockar på fräscha, ljusa vårfärger och frodighet. För Søren Jensen är denna känsla välbekant och det är en av anledningarna till att han för tio år sedan föll för syrenvivan, Primula malacoides.

Numera producerar trädgårdsmästeriet hundratusentals syrenvivor som säljs under de tidiga vårmånaderna. Färgerna är röd, lila, rosa, ljusrosa och vit.

Mormors favorit
Fast det är inte Søren Jensen som har skapat syrenvivan. Den vackra växtens karriär som krukväxt sträcker sig faktiskt så långt tillbaka som 1908 då den anlände till Europa från Kina. En fransk missionär hittade växten, som betraktades som ogräs, på ett risfält och han kunde heller inte motstå dess charm.

Den blev snabbt en populär krukväxt runt om i Europa, så det är verkligen en mormorsväxt vi pratar om. Sedan dess har man ägnat mycket tid åt dess utveckling. Numera har den fler blommor, vackrare färger och bättre hållbarhet än den ursprungliga, vilda växten. Fast dess charm är intakt och de små, naturliga blommorna har en skönhet och lätthet som passar perfekt i det moderna hemmet.

Dessutom är den lättskött. Den får gärna torka lätt mellan vattningarna. Ställ den på en ljus och gärna sval plats, så håller den längst.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Ett tips från trädgårdsmästaren är att knipsa av flocken när den börjar se lite tråkig ut. Då bildas det snabbt nya knoppar och blommor och du kan njuta av växten i flera månader.

Nödvändig teknik
Trädgårdsmästeriet Peter Jensen är det enda i Danmark som producerar syrenviva, så de har varit tvungna att utöka produktionen för att kunna tillgodose efterfrågan.

Søren och Peter Jensen grundade trädgårdsmästeriet redan 1958 och ett av växthusen från den tiden står fortfarande kvar. Fast i takt med att produktionen har ökat och sonen Søren har blivit en del av familjeföretaget har det byggts ut med nya växthus och modern teknik som möjliggör rationell produktion.

 • Fastän man har ett litet trädgårdsmästeri måste man rationalisera produktionen om man ska kunna följa med. Vi har till exempel investerat i en maskin som kan omplantera de späda plantorna. Den kan plantera 8000 plantor på ett par timmar. Förut tog det oss en hel dag och det var en tråkig sysselsättning, säger Søren Jensen som hellre vill använda sina gröna fingrar till något annat.

  Populära miniväxter
  För tre år sedan fick han en ny idé som även gick hem hos kunderna.

 • Jag insåg plötsligt att växten även måste kunna odlas som miniväxt, säger Søren Jensen som diskuterade sin idé med föräldrarna. Familjen var överens – de var tvungna att testa. Sagt och gjort, de kommande åren utvecklade trädgårdsmästeriet en splitterny produkt i form av en miniversion av syrenvivan i 6 cm-krukor. Minivivan slog igenom och idag är produktionen uppe på 100 000 exemplar om året.

  Årstidens växter
  Trädgårdsmästeriets fokus på rationalisering har även lett till att sådd av såväl syrenviva som övriga kulturer har lagts ut på entreprenad till trädgårdsmästerier som har specialiserat sig på plantor.

 • Förut sådde vi själva, men det är en komplicerad process och det krävs specialutrustning för att man ska lyckas, bland annat på grund av att frön från syrenviva måste kylas ned för att kunna gro optimalt, förklarar Søren Jensen, vars filosofi är att man ska ägna sig åt det man är bäst på. För trädgårdsmästeriets del är det att odla växter och få dem att blomma på rätt tidpunkter.

  Förutom syrenviva odlar trädgårdsmästeriet Peter Jensen Hypoestes, Browallia, Celosia, Callistephus och Nicotiana, så här finns det växter för alla årstider.


Syrenviva,
Primula malacoides


Syrenviva,
Primula malacoides


Syrenviva,
Primula malacoides

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB