Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpantider

Den 17 januari firas Tulpanernas Dag. Det kommer att vara en del aktiviteter, man delar ut tulpaner i större städer och annonspelarna är fulla av läckra bilder på tulpaner.

Utställningar pågår på olika håll, bl.a. i Stockholm, där Orrefors och Kosta Boda anordnar utställningen Tulpaner och Glas i den nya glasbutiken på Birger Jarlsgatan 15. Utställningen pågår V3, 15-20. januari.

Victoriafonden önskar bidrag för att hjälpa handikappade barn och ungdomar genom att 1 kr går till fonden om vi köper buketter märkta med Victoriafondens sigill.

Själva kan vi också fira denna trevliga dag! Skänk tulpaner till vänner och köp en egen bukett till hemmet och till jobbet också!

Vi svenskar är mycket flitiga tulpanköpare: i snitt 1 miljon tulpaner per dag eller totalt 130 miljoner stycken säljs under vårvinterns tulpansäsong från januari till april!

De är mycket lätt tillgängliga under säsongen, de säljs t.o.m. i mjölkaffärer och på macken. Och visst skall vi unna oss detta färgglada frosseri, det är ju ett underbart sätt att överleva den långa väntan på vårens lökväxter ute i rabatterna!

För att du skall ha så mycket glädje som möjligt av dina tulpaner, följ dessa enkla råd.

 • Köp inte tulpaner som är slaka och mjuka, de skall vara frasiga! Tyvärr ser man ibland tulpaner säljas direkt ur pappkartonger där de har kunnat stå torra flera dagar utan vatten.

 • Tulpaner skall visa färg, så köp inte alltför knoppiga tulpaner som har svårt att orka öppna sig.

 • När du kommer hem med din bukett, låt den vara kvar i förpackningen eller slå in den i papper om de inte har något. Detta för att få stöd och bli raka under den första tiden när de drar upp vatten.

 • Öppna förpackningen nertill så att du kan skära av stjälkarna ca. 2 cm. Använd en vass kniv, inte sax, som krossar stjälkarna och täpper till.

 • Ställ buketten i kallt vatten och låt den stå minst en halvtimme.

 • Sedan kan du ta av papperet och arrangera tulpanerna i vas med ca. 10 cm kallt vatten.

 • Tänk på att dina tulpaner i vas fortsätter att växa. Om du blandar dem med annat så stick ner dem lägre än det övriga arrangemanget. De kommer snart ikapp.

 • Du kan t. ex. blanda tulpanerna med alstromeria, kronanemoner, brudslöja, ginst, margeriter, mimosa, fresia, ranunkel och vaxblomma eller bara med kvistar av t. ex. björk, murgröna, ormhassel, trollpil eller eucalyptus.

 • Tänk på att om du blandar tulpaner med narcisser skall narcisserna inte snittas nertill då de avger ett slem som gör att tulpanerna har svårt att dra upp vatten.

 • Byt vatten och ge ett nytt snitt varje dag. Använder du snittblomsnäring behöver du bara fylla på mer vatten och näring när det behövs.

 • Placera dem på en dragfri och sval plats utan direkt solljus.

 • Placera inte dina tulpaner eller några andra blommor heller för den delen, intill frukt! Särskilt äpple avger mycket etylengas som får blommorna att åldras i förtid!

 • Njut av dina vackra tulpaner under dagen och ställ dem svalt under natten, då håller de längre.

  Tulpanerna du hittar i svenska butiker är till 90% framodlade inom landet. Lökarna kommer till allra största delen från Holland, där odlarna lägger ner mycket krut på att få fram högkvalitativa lökar och nya färger och former.

  Störst urval hittar du hos välförsedda blomsterhandlare och hos odlare med egna växthus, där man även kan hitta udda sorter.

  I början på säsongen brukar det mest vara de vanliga, enkla sorterna, men allteftersom säsongen fortskrider dyker det upp dubbla eller liljeformade sorter och sådana som är flerfärgade, fransiga eller de exklusiva franska tulpanerna med extra långa stjälkar och stora blomhuvuden.

  Ett nytt trevligt sätt är att köpa tulpaner "på lök" och plantera dem i en vacker kruka att ha på trappan under de dagar det är plusgrader ute.

  Här frestar jag med några vackra tulpanarrangemang! Mycket nöje!


  En glad bukett som får vem som helst att le!


  'Angelique', en ljuvlig halvdubbel sort


  'David Tapper', en mörk dubbel skönhet


  Tulpaner köpta på lök och planterade i en utekruka

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB