Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpaner i långa banor

Det är nu de ska i jorden! Lökarna som ger oss vårglädje. En av de största grupperna är förstås tulpaner. Sortimentet är enormt. Med rätt sortval kan man ha blommande tulpaner i nästan tre månader. Vi hjälper dig att välja.

Det är spännande att botanisera bland lökväxterna i butikerna så här års. De vackra bilderna på förpackningarna har samma effekt på oss vuxna som lördagsgodispåsen har för barnen. Man kan bara inte låta bli! Det roligaste med lökväxter är att det är så enkelt. Allt finns samlat i löken, det är bara att peta ner dem i jorden, glömma bort dem till våren då man sedan njuter av blomsterprakten. Det är väl knappast något man blir så glad av i trädgården som när de första efterlängtade vårlökarna blommar.

6000 sorter i världen
Tulpanerna är den största gruppen bland lökväxterna med påskliljor och narcisser som god tvåa. Det finns närmare 6000 olika tulpaner. Av dem är ca 2600 sorter tillgängliga på världsmarknaden. De historiska sorterna kan man se blomma i lökmuseét Hortus Bulborum i Holland. Här bevaras de sorter som i dag inte är kommersiellt intressanta men som har ett stort historiskt intresse. De är i många fall föräldrar till dagens hybrider.

Låt sorterna avlösa varandra
Tulpaner delas in i grupper allt efter blomningstid. Det börjar med de låga, tidiga näckrostulpanerna i april och slutar med de aristokratiska liljeblommande i juni. Genom att plantera sorter ifrån alla grupper kan man få en mycket lång blomningstid. Plantera gärna tulpanerna under buskar som grönskar sent t.ex. hortensia. De kala tråkiga grenarna försvinner bland färgsprakande tulpaner och likaså döljer senare hortensians bladverk tulpanernas vissnande bladverk. Funkia är också en bra växt intill tulpanerna.

Enkel plantering
Det är enkelt att plantera tulpaner. Gräv ur en yta på 15 cm djup. Placera lökarna med spetsen uppåt med ca 10 cm mellanrum. Fyll tillbaka jorden och tryck till lätt. Se bara till att det är väl dränerat där du sätter lökarna, de gillar inte blött om fötterna. Plantera lökarna så tidigt som möjligt, gärna under september. Visserligen kan man plantera tulpaner också senare men vid tidig plantering hinner lökarna. rota sig ordentligt och blomningsresultatet blir bättre.

Gruppindelning av tulpaner:

Enkla tidiga - 30-40 cm, enkla blommor i maj ex. 'Princess Irené', orange med mörka strimmor.

Dubbla tidiga - 30-40 cm, dubbla blommor i maj, ex. 'Schoonoord', vit.

Triumftulpaner - 40-50 cm, korsning mellan enkla tidiga och enkla sena tulpaner. Blommar i mitten av maj. Ex. 'Garden party', vit med rosa kant.

Darwinhybrider - 50-60 cm, korsning mellan darwin gruppen och fosteriana, som resulterat i sorter med långa stjälkar och stora blommor, blommar i slutet av maj, ex. 'Gudoschnik' gul med röda strimmor.

Enkla sena, 50-60 cm, långa stjälkar och stora blommor, slutet av maj, ex. 'Queen of Night', så nära den svarta tulpanen man kan komma.

Dubbla sena, 40-50 cm, långa stjälkar och stora fyllda blommor i slutet av maj Ex. 'Carnaval de Nice', vit med röda strimmor. Underbara platt bollformade blommor som liknar pioner. Dubbla tulpaner är mycket hållbara som snittblommor.

Liljeblommande, 50-60 cm, långa stjälkar och blommor med markant spetsig turbanform. De liljeblommande tulpanerna är de verkliga aristokraterna bland tulpanerna. De utstrålar värdighet där de svävar med sina sirliga blommor på smala, tunna, men ändå stadiga stjälkar. Blommar i slutet av maj - början av juni. Ex. 'Queen of Sheba', röd med gul kant.

Fransade tulpaner, 50-60 cm, fransade blommor i slutet av maj. Ex. 'Fancy Frills', rosa.

Viridiflora, 25- 50 cm, blommor med delvis gröna kronblad i slutet av maj - början av juni. ex. 'Esperanto', röd/rosa med grönt. Det här är en grupp tulpaner som blivit mycket populär de senaste åren.

Papegojtulpaner, 45-60 cm, stora blommor med vridna och ibland tandade kronblad. Det mest spännande med papegojtulpaner är att de skiftar nyans vartefter de slår ut. Blommar i slutet av maj - början av juni med stora blommor. Ex. 'Estella Rijnveld', röd/vit mycket vacker sort. Förr var papegojtulpaner virussmittade och det var detta som gav dem den speciella formen. I dag är det lyckade korsningar som gör att vi kan njuta av den spännande formen.

Kaufmanniana, 15-25 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider som också kallas näckrostulpaner, mycket tidig blomning i april, blomman slår ut helt med en flerfärgad botten, utsidan av kronbladen på de flesta sorter är rödrosa. Bladverket är ofta randigt. Ex . 'Heart´s Delight', röd med vita kanter.

Fosteriana, 15-40 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider, tidig blomning i april, stora, hållbara, lite avlånga blommor som öppnar sig mot solen. Breda, grågröna blad, ofta randiga. Ex. 'Orange Emperor'.

Greigii, 15-40 cm, egen art samt ena föräldern i en stor grupp hybrider, något senare blomning än kaufmanniana, randigt bladverk, ofta utbrett på marken. Blommorna öppnar sig helt mot ljuset. Ex. 'Rödluvan', röd klassisk sort.

Botaniska eller Miscellaneous. En stor grupp vildarter men också korsningar som inte hör hemma i någon av de ovanstående. Ex. Tulipa tarda, flocktulpan gul/vit, en låg stjärnformad blomma som passar utmärkt att förvilda.


Välj tulpaner med olika blomningstid så kan blomsterglädjen bli mycket lång.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB