Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpaner

Mitt i mörkaste januari kommer dom! De efterlängtade första vårtecknen - TULPANERNA! Härligt färgsprakande möts vi av de första vårtecknen som hjälper oss att uthärda den kallaste årstiden. Tulpanen är Sveriges mest populära blomma med en klar förstaplats som den haft under många år.

Från Blomsterfrämjandet

Tulpaner - årets första vårtecken.

Tulpaner har länge varit vår mest populära snittblomma. I slutet av 60-talet började tulpaner säljas i buntar i livsmedelsbutikerna. Det blev starten på en tulpanförsäljning som per capita till och med slår tulpanlandet Holland. Det är svårt att få ett entydigt svar på varför just tulpanerna blivit så enormt populära. Kanske beror det på den långa, mörka årstiden vi har i Norden. Kanske kan det vara den mångfald av färger och även former som tulpanerna bjuder på. Kanske beror det på lättillgängligheten. Tulpaner säljs på många olika platser, i blomsteraffären, i mataffären, på bensinmacken och på torget. Man kan helt enkelt inte missa dem!

En miljon om dagen

Vi köper 1 miljon tulpaner om dagen under perioden januari- påsk. De flesta av dessa tulpaner drivs också fram i Sverige. Lökarna kommer från Holland i augusti-september. De planteras i särskilda löklådor, placeras i en lökkyl för att vila där tills det är dags att driva dem i växthusen från januari månad. I Sverige finns det ca 250 odlare som producerar 120 miljoner tulpaner under vårvintern.

Sortimentet varierar under säsong. En del sorter är bäst i jan.-febr. medan andra är som vackrast i mars-april. Det finns ca 6000 olika tulpaner registrerade. Registreringen är en seriös historia som sker via den Kungliga Lökodlarorganisationen i Holland. Ofta döps tulpaner efter kända personer. Flera svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig, t.ex. Abba dubbel röd, Princess Victoria röd-vit och Ingmar Stenmark rosaröd.

Inspiration för konstnärer

Tulpanen har varit en stor inspirationskälla för konstnärer i alla år. Under tulipomanian i Holland på 1600-talet kom många konstnärer att specialisera sig på att måla just tulpaner eftersom blomstermåleri visat sig bli en lukrativ verksamhet. Jacob Marrel, en tysk målare, gjorde flera tulpanböcker med naturvetenskaplig precision och underbara avbildningar av dåtidens tulpansorter.

Dagens textildesigner har också inspirerats av tulpanens vackra former allt från Josef Francks tulpantapet till Ulrika Hydman-Valliens världsberömda glaskonst. De senaste åren har det också kommit många böcker om just tulpanen. Den mest omtalade är väl Anna Pavords tulpanbok, ett verkligt praktverk som kan göra vem som helst till tulpanfreak.

Blanda mera

Tulpaner är mycket vackra att blanda med andra snittblommor. På de gamla holländska målningarna kan man se hela sommaren blandad i en bukett. Vi behöver kanske inte gå så långt men prova att blanda med t.ex. ranunkler, snitthyacinter och anemoner. Kvistar från trädgården är också vackra att blanda med tulpanerna.

Tulpanens Dag

Torsdagen den 18 januari (2001) firas Tulpanens Dag. Då delar Blomsterfrämjandet ut totalt ca 6000 tulpaner till allmänheten i våra större städer. Tulpanens Dag har sedan 11 år tillbaka blivit något av startskottet för den stora tulpanförsäljningen som pågår i Sverige fram till påsk.

Så här gör du

  • Köp bara tulpaner som visar ordentlig färg.
  • Låt papperet sitta kvar runt tulpanerna. Skär av ca 2 cm och ställ bunten i kallt vatten.
  • När tulpanerna dragit vatten ca 30 min. kan de arrangeras i vas med raka vattenspända stjälkar.
  • Placera tulpanerna svalt nattetid.
  • Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.
  • Fyll på vatten varje dag, tulpaner är törstiga blommor.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB