Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tulpanen

Det tar sin rundliga tid att plöja igenom detta praktverk på 425 sidor men det är väl använd tid.

Det är en otrolig mängd lärdom man får sig till livs om denna enda blomma - tulpanen - vars historia är lika spännande som en detektivroman.

Det är mycket nöjsam och väldigt intressant läsning trots alla uppräkningar av namn och årtal. Anna Pavord är en väl känd författare i England, detta är den andra boken som översatts till svenska. Nya köksträdgården var den första, den kom för några år sedan. Hon medverkar i många tidningar, även som redaktör (Gardens Illustrated).

Författaren Anna Pavord verkar grävt sig igenom allt som finns nedtecknat om detta åtråvärda släkte, alltifrån det gamla Turkiet, Österlandet kallad, på 10- och 1100-talet fram till våra dagar. Dessutom har hon själv på ort och ställe studerat arterna som alla har sin "rot" (eller snarare lök!) i den gamla världen, d.v.s. Kina och Turkiet.

Detta är en grundlig genomgång av allt som är av intresse, och det är inte lite, om denna märkliga blomma som orsakat så mycket oro i människors själar. "Tulpomanin", speciellt i Holland, kom att orsaka både rikedom och ruin inom bara några år, 1634 - 37. Beroende på krig och fred, skulle man kunna säga, har tulpanen dragit till sig både lycksökare och seriösa odlare. s.k. florister, så länge den varit känd - i Europa sedan början av 1500-talet - och köpenskapen har gått i vågor.

Konstnärer och boktryckare har också ridit på vågen och det är nu vi finner alla dessa blomstermålare med sina praktfulla kompositioner.

Allt är mycket väldokumenterat i boken i underbara färger eller som teckningar av betydelsefulla personer, trädgårdsplaner eller kataloger.

Senare delen, ca. 125 sidor, är en beskrivning av arter och sorter i bokstavsordning, där de botaniska tulpanerna är särskilt väl behandlade.

Kronologi, litteraturhänvisning, noter och register fullbordar den här juvelen.

B Hansson/S Svensson.

Tulpanen
  Titel:
Tulpanen
Författare:
Anna Pavord
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
W&W
Utgivningsår:
2000
ISBN:
91-46-17537-7

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB