Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trendigt inslag

De silverglänsande växterna är ett trendigt inslag i höstens krukor

Nu är det dags att fundera över hemmet igen efter sommarens upptåg. Kanske har en eller flera växter gett vika då vi haft fullt upp att göra utomhus och kanske rent av varit bortresta på semester.

Denna månad vill vi tala lite extra varmt om höstglöden som med sina varma färgnyanser, söta blommor och sin långa hållbarhet tacksamt sprider glädje och värme i våra hem.

Vi vill också presentera några härliga utplanteringsväxter på temat "silver". Vi har valt ut silvernjurvinda, silverek och rabatteternell. Silverfärgade bladväxter kommer starkt och står i spännande kontrast till de färgstarka inslagen i rabatter och krukor.

Höstglöd eller Kalanchoë blossfeldiana som den heter på latin, härstammar från Afrika, Madagaskar samt vissa delar av Asien. Det är en tålig växt som odlas fram med ett lågt och kompakt växtsätt. Små blommor sitter i små klasar ovanför lite vaxartade och köttiga blad. Blommornas färger finns i många nyanser utom i blått. Blomningstiden kan sträcka sig upp till 8 veckor.

Blommorna är sockersöta och varierar lite i storlek. Är det dubbla blommor heter sortgrupperna 'Calandiva' eller 'Roseflower' och finns i ett antal olika färger.

Eftersom den tillhör fetbladsväxter fungerar bladen som reservoarer för vatten. Det gör oftast inget om man glömmer att vattna den ibland eftersom den kan hushålla med eget vatten. Vattna däremot aldrig mycket och/eller ofta då den snabbt kan ruttna. En annan fördel med växten är att den i princip aldrig får skadedjur eller sjukdomar.

På grund av det förhållandevis låga priset på växten, samt att den kräver tålamod för att blomma om, betraktas den mer som en 'engångsblomma'' i våra hem.

De silverglänsande växterna är ett trendigt inslag i höstens krukor

Silvernjurvinda, Dichondra argentea
Silvernjurvindan med sitt vackra hängande, lite trådiga växtsätt tillhör familjen vindeväxter. Inom denna familj finns många olika släkten med olika vindeväxter som t.ex. purpurvinda och åkervinda.

I tropiska klimat används ofta silvernjurvindan som marktäckare eller ersättning för gräsmatta då den blir täckande och känns mjuk att gå på. Den tål däremot inte permanent slitage. Ursprunget finner man i Australien och Nya Zeeland.

Silvernjurvindan är dekorativ tillsammans med växter som har blå, violetta och rosa nyanser. En mer vågad kombination är rött och orange, där har man stor kontrast i varm och kall nyans vilket inte alltid fungerar. Pasteller fungerar utmärkt som kombination och naturligtvis vitt.

Plantera silvernjurvindan i en ampel eller hög kruka/låda där rankorna får fritt spelrum att svänga i vinden. Halvskuggigt läge är att föredra.

Silverek, Senecio cineraria
Silvereken är en mycket dekorativ växt från Medelhavsområdet. Den är tvåårig men har inget prydnadsvärde andra året och blir ca 25-30 cm hög. Bladen är härligt silverfärgade och mer eller mindre flikiga och ludna.

Planterad i lådor, krukor och rabatter utgör den en busig kontrast till lugna bladformer och en sval färgton som framträder vackert i skymningsljus. Sena höstdagar är den mycket vacker då den glänser fram med sin silverskrud bland vissnande blommor och blad. Det är en tålig växt som inte har höga krav. Står sig mycket bra mot vinterns kyla fast gillar inte snö. Precis som silvernjurvindan är den vacker i kombination med pasteller, blått, violett, rosa och vitt. Läcker är också kombinationen med nästan svarta bladväxter och blommor för ett mer grafiskt utseende.

Rabatteternell, Helichrysum petiolare
Rabatteternellen är en frodig, silverfärgad växt som passar i amplar, lådor eller höga krukor där den kan hänga och klänga med sina rankor. Den fyller snabbt en större yta med yvigt växande grenar med små runda blad som är håriga med något som liknar spindelväv. Grenarna kan sprida ut sig upp till 120 cm och höjden uppnå ca 50 cm så man bör ta hänsyn till detta vid plantering.

Växten finns i vilt tillstånd i olika delar av världen bl.a. vid Medelhavet och i Asien. Växtens lite hårda grenar går att torka varför den passar till torkade dekorationer. Rabatteternellen passar utmärkt i stenpartier med väldränerad jord.

Läs mer:
Månadens Blomma i september - Höstglöd och tema "Silver"
Skötsel


Höstglöd Kalanchoë Blossfeldiana-gruppen
Foto: Blomsterfrämjandet


Silvernjurvinda Dichondra argentea 'Silver Falls'
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibull Trädgård AB


Silvernjurvinda Dichondra argentea 'Silver Falls'
Foto: Blomsterfrämjandet
AB Kjell-Ingvars


SilverekSenecio cineraria 'Silberzwerg'
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems


Rabatteternell Helichrysum petiolare
Foto: Blomsterfrämjandet
AB Kjell-Ingvars


Rabatteternell Helichrysum petiolare
Foto: Blomsterfrämjandet Weibull Trädgård AB


Rabatteternell Helichrysum petiolare
Foto: Blomsterfrämjandet
AB Kjell-Ingvars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB