Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgård med liten budget

Hur stor behöver din budget vara för att du ska få en fin, frodig och inbjudande trädgård? Det går så klart inte att svara i kronor och ören på, men alldeles klart är att det finns sätt för att hålla igen på kostnaderna och ändå kunna skapa den gröna, sköna plats som du önskar.

Av Katarina Kihlberg

"Odla penningört!" föreslog en av forummedlemmarna på Odla.nu, när jag efterlyste tips för en trädgård som inte kostar så mycket.

Tänk om det vore så enkelt!

Men det behöver faktiskt inte vara så svårt heller. Jag har fått massor med goda råd och glada tillrop från våra läsare och forummedlemmar som berättar hur du kan odla din trädgård med låg budget. Det finns till och med gott om tips på sådant som inte kostar något alls!

Alldeles gratis!

"Eget arbete är ju gratis", kommenterar en forummedlem, och har så rätt i det. För många av oss är just arbetet i trädgården det allra roligaste. Andra utmärkta gratistips från forumet och våra läsare är:

  • Hämta gödsel från en gård, om du har möjlighet.
  • Samla fröer och så själv.
  • Dela plantor.
  • Lär dig sticklingsföröka.
  • Byt plantor med grannar, vänner och kollegor. Våga fråga − fler än du tro kommer tycka det är en jättetrevlig idé!
  • Röj inte bort för mycket utan se det som en investering att låta växter vara kvar.
  • Använd det som finns i naturen för att bygga stöd, kanter osv.
  • Tålamod är gratis: Ha inte för bråttom utan låt trädgården ta sin tid!
  • Inspiration! Hämta idéer från trädgårdar i tidningar och TV. Bry dig inte om att trädgårdarna som visas är ordentligt påkostade utan plocka ut godbitarna som passar dig, din trädgård och din budget.
  • Goda råd är gratis i forumet på Odla.nu. Gå med där så kan du alltid få svar på dina frågor och dela tankar och idéer med likasinnade. Kolla in på: Forum Odla.nu

Någon kanske läser dessa tips och tänker: "Bra tips, men jag vet ju inte hur man frösår eller delar plantor!" Vilken tur då att ni har hamnat på Odla.nu där det finns så mycket information. Jag ger några lästips längst ner i artikeln.

Gratis citat!

Här kommer några citat från vårt forum och från våra läsare om hur de fixar fint i trädgården utan att det kostar.

Tina ger rådet: "Så perenner på hösten i krukor, gräv ner krukorna, låt naturen sköta dem över vintern och vips har du 30 lavendelplantor, 10 rudbeckior, 20 aubretior o s v när våren kommer. Stadiga blir de också i naturens temperatur."

Merlin berättar: Jag har frösått massvis med växter, ettåringar, tvååringar, perenner, köksväxter, örter, buskar och träd. Också tar jag sticklingar av perenner och buskar. I början fick jag tigga till mig fröer och småplantor av släkt och vänner för att sedan byta med andra odlingsintresserade. Min trädgård har inte kostat mig någonting och jag har hundratals växter i den!"

Margarethas tips lyder: Till rabattavgränsningar behöver man inte köpa dyra stenar, i år tog jag björkved och la som rabattkant, ser lite häftigt ut. Visserligen inte så hållbart, men kostar inte mycket.

Läs också!

Tips för en billigare trädgård

#Artikeltips#

Sådd och förökning Här hittar du samlade artiklar om olika sätt att så och föröka. Hur delar jag perenner?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB