Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgård i svenska toner

Tack vare vårt klimat kan vi glädjas åt många växter som i andra länder inte blir lika stiliga. Sverige är unikt på så vis att vi har ett stort antal sorter av dekorativa rönnar som passar i trädgården. Rönn finns som träd och buske, lämpliga i storlek som blickfång vid entré och uteplats. De är eleganta växter som passar särskilt bra i stenlagda ytor i både modern och gammeldags stil. Under hösten pryder de färgstarka bären i oväntade nyanser av rött, rosa, gult och vitt förutom de välbekanta rödorange hos vild rönn.

Från E-planta

Stiliga bär och blad
Bären är stiliga under hösten men rönnar har även vackra blad och blommor som är dekorativa under lång tid. Prydnadsrönn 'Dodong' (ullungrönn) är en storlek större än vanlig rönn. Bladen är magnifika, blomflockarna täta och de tegelröda päronformade bären är nästan lika stora som stenkulor. Hela trädet är frodigt, nästan lite exotiskt. Dessutom får bladen en mycket vacker, otroligt lysande röd höstfärg även i södra Sverige. 'Dodong' kan växa som ett träd med en stam eller som ett buskträd med flera stammar nerifrån. Gnagskydd kring stammen är ett krav, harar känner doften av 'Dodong' på långt håll och de kan äta av barken på en halvtimme.

Bär i många färger
Flera rönnar har ovanlig färg på bären. Normalstora klart gula bär har 'Birgitta' och de lyser mot en bakgrund av kraftiga blågröna blad. På hösten blir bladen gulorange i färgen. Alldeles fantastiskt rosa bär får 'Rosmari'. Bären sitter kvar och behåller den rosa färgen länge. Även bladen får en något brunrosa nyans under hösten. Både 'Rosmari' och 'Birgitta' är mellanstora träd, lämpliga i en villaträdgård och de blir drygt 5 meter höga. 'Astrid' får lite större aprikosfärgade bär men blir ett något mindre träd, 4-5 meter. 'Astrid' är som de flesta rönnar, ett tåligt och tacksamt träd som trivs i en vanlig trädgårdsjord. Rönnar kräver inte någon beskärning eller särskild skötsel.

Mindre rönnar
I en liten trädgård passar det med en mindre rönn. Allt hos den japanska rönnen 'Carmencita' är mindre än hos en vanlig rönn, både bär, blommor och blad. Den växer som en tät rund buske i toppen av en stam om den är toppympad, men kan också växa som en vanlig buske. Bären är lysande lackröda och sitter kvar länge. Även grenarna är lite mörka i färgen och dekorativa vintertid. 'Carmencita' är mycket söt och man kan plantera flera småträd i rad som en miniallé.

Pärlrönn kan växa både som buske och litet träd. Den får små vita rönnbär och har små, mörkt gröna rönnblad som blir röda under hösten. Växten har ett graciöst växtsätt med tunna överhängande grenar och kan planteras i en perennrabatt eller buskage med lägre buskar. Fåglarna äter inte de vita bären, så de sitter kvar länge och riktigt lyser efter att plantan fällt bladen, en vacker kontrast till de mörkt brunröda grenarna.

Svenska rönnar
Vanlig rönn växer vilt i Sverige och rönnar av olika sorter har blivit en svensk specialitet. De rönnar som finns i E-sortimentet är utvalda i Sverige och odlas i Sverige även om de ursprungligen kan komma från andra länder. Rönnar är tåliga växter som passar in i både stadsmiljö och i mer naturnära omgivningar. E-märket är en kvalitetsbeteckning på växter som är utvalda för att klara svenskt klimat. Mer om E-plantor finns att läsa på www.eplanta.com

De olika rönnarna säljs i välsorterade trädgårdsbutiker och kan beställas om de inte finns i lager.

  • Prydnadsrönn 'Dodong' (ullungrönn), Sorbus 'Dodong' E, är kraftigväxande och robust och är härdig i zon 4. Den kan växa både som en stor flerstammig buske eller som ett träd med höjden 8-10 m.

  • Prydnadsrönn 'Rosmari', Sorbus 'Rosmari' E, härdig i zon 4-5, är ett smalt upprätt träd. Trädet blir omkring 5-7 meter och kronan får en fin rund form när trädet blir äldre.

  • Prydnadsrönn 'Astrid', Sorbus 'Astrid' E, är härdig i zon 3, och blir 4-5 meter. När trädet blir äldre får kronan en vid och rund form, med lite lätt hängande grenar.

  • Commixta-rönn 'Birgitta', Sorbus 'Birgitta' E, är härdig i zon 4. Den är ganska snabbväxande och tålig, blir omkring 5-7 meter.

  • Japansk rönn 'Carmencita', Sorbus commixta 'Carmencita' E är liten och tät i växten, härdig i zon 3. Höjd 2-4 m.

  • Liten pärlrönn, Sorbus koehneana E, växer som en ganska nätt buske och är härdig i zon 5-6.

  • Rönn, Sorbus aucuparia E är vanlig rönn. Den E-märkta typen är utvald för att den ger friska vackert växande träd och buskar. Härdig i zon 6-7.


Höstens fägring är vackra bär och praktfulla höstfärger. Svenska rönnar av olika sorter har bär i många läckra färger.


Prydnadsrönn 'Rosmari' har vackert rosa bär och blir ett mellanstort träd.


Prydnadsrönn 'Dodong' får lysande röd höstfärg även i landets sydligare delar. Praktfulla blanka blad och stora tegelröda bär gör en till ett stiligt blickfång under lång tid.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB