Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tobak bör avnjutas utomhus

Nicotiana alata

Införandet av rökförbudet på offentliga och privata platser i Danmark har haft flera positiva effekter för rökarna. Inte nog med att man numera kommer ut i friska luften betydligt oftare, man får dessutom tillfälle att stifta bekantskap med många av de fina växterna som finns utomhus.

En växt som såväl rökare som icke-rökare kan njuta av är Nicotiana alata som även är känd under namnet stor blomstertobak. Nicotiana är inte bara en fröjd för ögat på dagen utan den bidrar också i hög grad till kvällstrevnaden på terrassen eftersom blommorna sprider en svag doft när mörkret faller och lockar därmed till sig nattfjärilar och andra nattflygare.

Nicotiana är en lättskött utplanteringsväxt som blommar konstant från maj till september, men precis som oss människor tycker blomstertobaken heller inte om för mycket regn. Fast Allan Holm Nielsen, som är chef för Gartneriet Skovlunden utanför Kerteminde på Fyn och producent av Nicotiana, kan trösta oss med att trots att sommaren 2007 gick till historien som den tredje blötaste sedan 1874 klarade sig de allra flesta växterna överraskande bra och när det äntligen slutade regna och växterna fick lite sol började de faktiskt blomma igen.

På Gartneriet Skovlunden odlar de Nicotiana i en serie som heter AVALON. Växterna finns i olika färger såsom röd, mörkrosa, limegrön, "apple blossom" (vit med en antydan av mörkrosa) och rosa med vitaktig mitt och därför passar de perfekt i sommarens växttrend, Pure Living, som baseras på milda pastellfärger och ton-i-ton-kombinationer.

Nicotiana kommer ursprungligen från Sydamerika och trivs följaktligen bäst på varma platser i lä. Fast den har lyckats anpassa sig till förhållandena på våra breddgrader på sommaren och är mycket lämpliga att plantera ut i rabatter och krukor. Vissa sorter av Nicotiana kan bli upp till 40 cm höga, men trots höjden har de ett mycket jämnt växtsätt och ger ett snyggt, kompakt intryck.

Blomstertobak är en ettårig växt och vissnar på vintern. Det är alltså fröna som ska se till att växten överlever till nästa år. På grund av dess exotiska ursprung kan fröna bara gro under milda vintrar i de södra delarna av landet, men då kan de också bjuda på några positiva överraskningar när våren anländer.

Nicotiana ska vattnas regelbundet, framförallt direkt efter utplantering. Den trivs bäst på en skyddad plats och ska gödas måttligt eller inte alls.

Nicotiana utmärker sig genom att blomma intensivt under hela säsongen eftersom det ständigt bildas nya blommor medan de existerande håller länge.

  Gartneriet Skovlunden ligger i Hundslev utanför Kerteminde på Fyn. Förutom huvudkulturen Kalanchoë, som även kallas våreld eller höstglöd, producerar trädgårdsmästeriet 150 000 exemplar av Nicotiana AVALON under säsongen som sträcker sig från maj till augusti. Företaget är MPS-certifierat, vilket innebär att det strävar efter att minska användningen av kemikalier, gödning, energi och avfall, och är medlem av FFP (Fair Flower and Plants) som är en garanti för att växterna har odlats med respekt för människorna och miljön.
  Floradania Marketing är den danska växtbranschens marknadsföringsbolag och ägs av danska trädgårdsmästare och säljbolag.
Växttrenden, Pure Living, har utvecklats av Floradania i samarbete med scandinavian trend institute.


Nicotiana alata


Nicotiana alata

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB