Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tjuvtitt på vårens nyheter

Fackmässan Garden i Elmia, Jönköping, ger en föraning om vad som komma skall till våren!

Vi visar här några prylar som kommer att dyka upp i detaljhandeln så småningom.

På mässan avslöjades också att sköldpaddsört, Chelone obliqua, har av Perennagruppen utsetts som Årets Perenn 2004. Den är en lättskött perenn som har särpräglade, lejongapsliknande blommor och ett fräscht utseende hela sommaren igenom. Blommorna är purpurrosa och de trinda knopparna är limegröna. Även en vitblommande variant finns. Hela växten håller stilen oavsett om sommaren har varit solig och varm eller om den har bjudit på regn och rusk. Mer om den här.

En fiffig skruvkork som förvandlar en vanlig petflaska till en blomvattnare. Finns både med ministril och med pip och i olika glada färger. Pipvarianten kan användas som semestervattnare: fyll flaskan och vänd den upp och ner, stick ner pipen i krukan.
(Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik).

Denna färgglada jätteblomma är en bevattningsapparat för trädgården. Den kopplas till en vattenslang och blomman svänger antingen runt eller bevattnar en rundel eller så justeras den till en viss radie som ska bevattnas. Finns i olika starka grundfärger.
(Scandinavian House & Garden AB)

Till krukväxterna fanns snygga wellpappskrukor som döljer den fula plastkrukan. Den har ett tunnt polyetenlager på insidan plus ett plastfat inuti som samlar spillvattnet, så den fuktskadas inte så lätt. Olika snygga färger och två storlekar.
(Well Form Sweden).

Till våren kommer Thompson & Morgan med en ny återförslutbar "fröbubbla", "seedpots", där man kan se fröna. Visserligen en kul detalj, men de tar ju mer plats, förstås. De hade, liksom alla de andra fröfirmorna, frön till många nya blomsorter och nya färger och former på tidigare blommor och grönsaker. T&M kom bl.a. med en ny kollektion spännande frön, Kew Garden Collection.
(Thompson&Morgan)

En tysk odlare, Vorwerk Pflanzenhandel, kom med en ny sorts rododendron. Den tål nämligen både sol och kalk och kan därmed planteras i de flesta lägen i trädgården. Varunamnet är Inkarho® och den finns i flera namnsorter i olika färger. Bilder finns på deras egen hemsida.

Den som svär ve och förbannelse över papperskassar som alltid går sönder just när man släpar på en massa växter, kan kanske titta efter de nya Polyplant-plantkassarna som kommit till marknaden. Den är fuktbeständig, starkare och billigare än papperskasse och dessutom snygg. Kan återvinnas som mjukplast eller eldas upp, då efterlämnar den bara koldioxid och vatten.
(Robert Lidbeck & Co)

Intresset att dekorera och färganpassa trädgården har blivit stor. Detta gäller inte minst användning av dekorsten och dekoration på gångar, rabatter, runt husfasaden etc. Flisby Garden presenterade ett antal olika material för detta ändamål: bl.a. skifferkross, granitsingel, diabassingel, kalkstensingel, pärlsten, klippsten, marmorkross, tumlad sten och sjösten.

För att inte ogräset växer igenom det snygga stenmaterialet, kan man först lägga en ogräsmatta, fiberduk under. Både föregående firma och Terra Tec AB hade sådan matta att visa. Den senare förde varunamnet Plantex som kan användas överallt där man vill stoppa ogräset.

Pallkragar har ju kommit för att stanna. Och väl är det. Men de är ju inte världens snyggaste om man ska ha dem mitt i paradträdgården, förstås.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Några firmor, bl.a.Poulsen&Nielsen A/S, presenterar Land-högbäddar som lösning till detta problemet. Systemet består av ett antal moduler som kan sättas ihop som man vill. De är 25 cm höga och finns i längder av 40, 60 och 80 cm. De kan dessutom vinklas från 30 grader och sammanfogas med ett enkelt handgrepp. Finns i både obehandlad järnplåt som rostar snyggt och galvaniserad plåt som behåller sin blanka yta.

Jag har även sett en liknande lösning med hopsättbara trälådor hos bl.a. Hammenhögs.

Det har ju blivit något av mode att sitta i trädgården och elda i en s.k. "mexikansk spis" eller en ihopmurad grill. Nu kommer danska Pot Ole med en ny lösning: Firebaskets. Det är olika stora korgar gjorda av järnsmide. Man kan använda ved, briketter eller grillkol för att elda med och laga mat på en galler ovanpå. Tänk dock på brandrisken, när du placerar den!

Pot Ole hade också många snygga nya terrakotta- och metalkrukor och urnor för olika ändamål i trädgården och hemmet.

För plantuppdragning kommer en svensk uppfinning, pluggbox från Potter Garden Nordic AB. Anordningen består av tre delar: lock, kondel och underdel. Locket håller jorden fuktig och skyddar, underdelen har pinnar som stöter upp plantorna vid omplantering. Kondelen har plats för 49 plantor.

Fackhandeln har tidigare skyltat med temat Månadens Växter. Det byter namn till Trädgårdsdrömmar. Det blir ett större tema för vardera våren, sommaren och hösten. Vi kommer att publicera dessa teman allteftersom på Odlas sidor. På våren 2004 är Djungelväxter först ut: frodiga växter som ger volym och lummighet. (SPR Info AB).

Den exotiska trenden håller sig. Det fanns ett digert utbud med stora, krukodlade småträd av citrusväxter, olivträd, Camelior, Eucalyptus, lager och andra medelhavsväxter.
(Olav Rolskovs Planteskola, Danmark)

Danskarna var duktiga även med andra blommande och ickeblommande rums- och patioväxter. De hade gjort många fantastiskt vackra montrar med fina växtarrangemang. 
Som exempel ett arrangemang från Exposa. Obs! Användningen av kristaller i blomsterarrangemang för utomhusbruk!

Och de nya fröna, då?? Det får bli en lite senare historia...


Sköldpaddsört
Chelone obliquaFoto: Per Alm


En fiffig skruvkork


Färgglad jätteblomma


Wellpappskrukor


Seedpots


Polyplant-plantkassar


Sten och singel


Firebaskets


Pluggbox


Calamandrin


Ett arrangemang från Exposa

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB