Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Temafester

Många är roade av att ordna fester efter ett tema, till exempel till ett födelsedagskalas. Men varför inte även för att pigga upp en helt valig veckohelg hemma. Jag har gjort en serie dukningsförslag som kan passa vid olika tillfällen.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Temafester - lime och citron!

Inleder här med en dukning på temat Lime och citron, som kan passa som tema för vårliga fester och till påsken.

Grönt är en blomfärg som har kommit starkt under de senaste åren. Den är lätt att kombinera med många andra färger eller så kanske man kan göra ett arrangemang med enbart olika gröna nyanser, från ljuvligt limegrönt till ljust citrongult? Verkligen nytt och annorlunda.

Ordet viridiflora är latin och betyder just gröna blommor. Ser man det i samband med det latinska namnet, kan man vara säker att växten har mer eller mindre gröna blommor. Så när du är på jakt efter blommor till dukningen på lime-temat, kolla om det finns växter med sådana namn att beställa. Annars gäller det att titta runt i blomsteraffärer och jämföra färger.

Limegröna/gulgröna blommor i handeln finns åtminstone som zinnia, ros, rävsvans, harört, gladiol, krysantem, lilja, gerbera, freesia, preeriaklocka, tobaksblomma, pensé, hortensia, tulpan, tuppkam, orkidé, pion, nejlika, flamingoblomma, kalla, solros, Euphorbia, Ornithogalum, Nigella, Trachelium och Viburnum och den nya, som ännu saknar svenskt nämn, "svanplantan" 'Hairy Balls'.

Om inte arrangemanget behöver stå så länge, finns även pionvallmo i ljuvligt ljust limegrönt. Så det finns att välja bland!

Som snittgrönt kan limegröna/gulgröna bladväxter användas: gulbladig penningblad, pyntekål, sommarcypress, palettblad, musselsyska, funkiablad, sparris, johannesört (bären hos sorten 'Jade Flair'), jättedaggkåpa (både blommor och blad) och murgröna. Eller varför inte driva fram ljuvligt gulgröna musöron på björkkvistar och blåbärsris?

Det går bra att beställa färdiga buketter från blomsterhandeln, om man tycker att det är svårt att göra dem själv. Man kan tala om i förhand vad man vill ha för blommor och färger. Det är bra att vara ute i god tid, så att blomsterhandlaren hinner beställa det som behövs. Några sådana buketter ses här, passar framför allt till större fester. Man kan dekorera både ute på altanen om vädret tillåter och inne i festlokalen.

När man väl har valt snittblommorna, så varför inte önska sig ett riktigt lime- eller citronträd i kruka i födelsedagspresent!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Till dukningen hittar man mycket vackert i affärerna. Både Höganäs och Ikea har nyligen lanserat servisdelar i limegrönt. Det blir vackert att duka med limegröna tallrikar och kanske en vacker glastallrik över för förrätten. Servetter, ljus och bordduk kan också följa temat.

Jag har gjort några idédukningar på olika dukar.

I den första ses en vårglad, vardagstrevlig dukning på Ikeas Lime-tyg med Arabias citrongula Kilta-tallrikar. Dekorationen är enkel och chosefri.

I den andra är det en lite festligare variant med duk av Citrus Limon-tyg, design Maria Åström, från Ljungbergs. Både mattallriken och assietten är av Pioni-serien från finska Iittala. Lite mer påkostad dekoration, en fin krukhortensia i vitt med limegröna knoppar och vackert vikta servetter. Limegröna ljus i silverljusstakar kompletterar.

Den tredje dukningen är gjord på Almedahls fina limegröna linneduk med Fyrklöverns vårliga tulpanrallrikar, där assiettens dekor är just limegul. De antika glasen är ärvda, men man kan kolla i antikbodar efter liknande.

Den sista är en galadukning, sett på Dagens Hushåll. Där har man använt en vit linneduk och servetter, klassiska glas och bestick. De limegröna mattallrikarna är inte framdukade, då maten är tänkt att bäras fram färdigarrangerad på tallriken. Smörgåstallrikarna är gråa och blomsterarrangemanget är lågt så gästerna kan se varandra. Citronerna kan mycket väl bytas mot limefrukter.

När det gäller att dekorera rummet med enkla medel efter temat, kan man t.ex. byta stolsitsar och mattor, skaffa några stora pläder i passande färg att täcka soffan med och placera några väl valda kuddar på den. På min bild ses kuddar sydda med lappteknik, av egen design. Självklart använder man ljus, duk och blommor i passande färg även på soffbordet. Man kan på så sätt ändra rummets karaktär och det behöver inte kosta mycket.

Som de sista genomtänkta detaljerna kan man göra inbjudningskort på samma tema och laga mat som innehåller och dekoreras med lime och citron!


Lime och citron a la Liseberg


Tulipa viridiflora


Limegröna rosor, lotus-frökapslar, ornithogalum och flamingoblommor.


Lime-turkos vardagsdukning


Halvfin dukning på Citrus Limetta


Galadukning med linneduk


Galadukning från Dagens Hushåll


Att byta färg i inredningen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB