Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta tillvara sommarens skörd!

Det är ett nöje och smakar så gott att själv laga sin mat från grunden utan onödiga tillsatser. Vi ger goda råd för hur sommarens och höstens skörd kan förvaras så att du kan se fram emot en delikat höst och vinter.

Det finns många sätt att ta vara på frukt och bär. I alla tider har vi syltat, saftat, torkat och lagt in, och de traditionella metoderna håller än idag. Men det finns också nya tekniker och smarta hjälpmedel som gör det både enklare och snabbare att bevara skörden – perfekt för dig som vill njuta av sommar och höst året om!

Sylta snabbt och enkelt

Syltsocker är en arbetsbesparande uppfinning som finns att köpa i de flesta mataffärer. Med syltsocker går syltningen både snabbare och enklare, eftersom du får alla nödvändiga ingredienser – socker, pektin, citronsyra och konserveringsmedel – i samma påse. På så sätt slipper du dosera och laborera själv, det enda som behövs är bär och eventuellt en skvätt vatten. Följ bara den utförliga beskrivningen på paketet, så är sylten klar på några minuter och resultatet brukar bli mycket gott.

Häll upp den färdigkokta sylten direkt i noggrant rengjorda, gärna varma burkar. Ett tips är att ställa burkarna i ugnen på ca 100 grader en stund innan, för att döda eventuella bakterier. Det ger sylten längre hållbarhet.

Den som vill sylta på gammaldags vis med vanligt socker – och ibland natulig pektin från t.ex. äpplen – hittar mängder av klassiska syltrecept på nätet, i kokböcker och olika receptsamlingar. Det är bara att botanisera och prova sig fram!

Frys din skörd

Frysning är en relativt modern metod jämfört med inläggning och torkning men har snabbt blivit vardag i många hem. Tack vare frysen kan du njuta av bär och frukt långt efter säsong – och behålla både smak, färg och näringsämnen.

Frys i bitar

Bär kan ofta styckfrysas – med eller utan socker. Bred ut bären i ett lager på en plåt eller ett plastfat med bakplåtspapper. Lite socker gör att bären behåller färg och näring ännu bättre. När bären frusit, lägger du dem i aromtäta fryspåsar eller askar. Då kan du ta fram precis så mycket du behöver till pajer, desserter, en liten syltburk – eller strö över morgonfilen.

Färska bär kan även mosas (med eller utan socker) och frysas in portionsvis, färdiga att ta fram till sylt, smoothie eller bakverk. Det smakar nästan precis som färska!

Fruktbitar, till exempel tunna äppel- och päronskivor, går också utmärkt att frysa in styckvis. Lite socker på gör dem ännu godare att använda senare i pajer eller kompott. Du kan även förvälla och mosa frukten innan infrysning – perfekt om du vill ha mos redo för vintermiddagar och bak.

Ansa och förväll

Rotfrukter, bönor, grönkål och broccoli bör ansas/skivas och förvällas i lätt saltat vatten innan de frysas in. Då får du grönsaker som snabbt är redo att användas i matlagningen! Paprika, chili, tomat och lök kan dock frysas råa.

Torka svamp, frukt och grönsaker

Torkning är en mycket gammal och hållbar metod som passar utmärkt för svamp, frukt, bär och tunna grönsaker. Tunna svampsorter som trattkantarell torkar bäst, men även tjockare svampar – liksom äpplen, päron och många exotiska frukter – går att torka om de skivas riktigt tunt (ca 2 mm). En mandolin är ett utmärkt hjälpmedel för detta.

Du kan köpa enkla elektriska svamp- och frukttorkar, men det fungerar även att torka på galler eller i korg på varma och luftiga platser. Sollvarma dagar är det lätt att torka tunt skivad frukt ute – men var vaksam, getingarna kan snabbt hitta godsakerna, så skydda gärna med ett nät.

Viktigt med luft

För att lyckas med torkningen ska allt ligga luftigt. Stapla gärna korgar på varandra eller ställ dem på klossar. Det torkar extra snabbt om du placerar korgarna på ett varmt ställe, som ovanpå kylskåpet, vid ett element eller i pannrummet.

Ugn men inte mikro

Att torka i mikrovågsugn är ingen bra idé – det är lätt att misslyckas och brandrisken är stor. En vanlig ugn däremot fungerar perfekt. Ställ ugnen på 50–70 grader och låt ugnsluckan stå lite på glänt så ångan kan lämna ugnen. Tunna råvaror som frukt och svamp brukar bli klara över natten. Vill du torka grönsaker som bönor, grönkål eller broccoli, så ansa dem, strimla tunt och förväll dem i någon minut i lättsaltat vatten innan torkning. Paprika, chili, tomat, mangold, squash och lök behöver inte förvällas.

Gör egna grönsakschips

Prova att göra grönsakschips genom att skiva t ex morötter, palsternacka, rotselleri eller kålrötter riktigt tunt – eller skära dem i "tändstickor". Lägg skivorna på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader tills de börjar få färg, ca 30 min. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt chipsen eftertorka 15 minuter. Spraya lite olja och salta lätt.

Torka kryddväxter

För att torka kryddörter knyter du små buketter med bast och hänger dem upp och ner – snyggt och dekorativt i köket! När de är torra smulas bladen ner i burkar. Persilja blir bäst om du bara torkar bladen utan stjälkar och dill blir faktiskt ofta bättre torkad än fryst. Läs mer om hur du tar tillvara dina kryddväxter.

Förvara torrt och mörkt

Det är viktigt att allt torkat verkligen är snustorrt innan förpackning – annars finns risk för mögel! Förvara i mörka glasburkar eller burkar med tätslutande lock. Ett alternativ är att lägga det torkade i en papperspåse, med en plastpåse utanpå för bästa arombevaring.

Så här torrt ska det vara:

  • Frukt: som läder, luftigt förvarad; kontrollera ofta mot mögel!
  • Örter: så torra att de smulas lätt.
  • Svamp: knastertorr och lätt.
  • Rotfrukter/grönsaker: helt hårda och lätta.

Gör inläggningar

Inläggning är en av våra allra äldsta metoder för att konservera skörd. Man lägger t.ex. gurka, rödbetor, lök eller frukter i lag med ättika, socker och vatten, vilket ger lång hållbarhet och ofta utvecklar nya fina smaker.

Pressgurka – snabb inläggning

Den enklaste varianten är pressgurka: Skiva 2 skalade Västeråsgurkor (eller 1 liten slanggurka, behöver ej skalas) tunt med osthyvel eller mandolin. Lägg i en skål, strö över 1 tsk salt och blanda. Lägg sedan ett fat och en tyngd över och låt dra i 30 minuter. Gör en lag på 2 msk ättiksprit, 1 dl vatten, 4 msk strösocker och en knivsudd malen vitpeppar. Häll lagen över den urvattnade gurkan, låt dra någon timme och toppa med lite hackad persilja före servering.

Lägg in frukt och bär

Du kan också lägga in frukt och bär i sockerlag eller göra lyxigare inläggningar med alkohol, som romtopf (blandade frukter och bär i rom och socker) eller päron i konjak. Viktigt är dock att alltid använda pålitliga recept och vara noga med hygienen – annars kan skadliga toxiner utvecklas! På nätet finns mängder av inspirerande inläggningsrecept för olika råvaror.

Viktigt att tänka på

  • Noggrann rengöring av burkar, flaskor och förvaringskärl är a och o för att undvika bakterier och...
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB