Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Getingarna redan här?

Har du förvånats över att getingarna redan är i farten och funderat över om det är en sommarinvasion på gång? Det spås faktiskt bli en riktig getingsommar vilket besvärar många. Men getingarna är inte bara irriterande, de gör också stor nytta i våra trädgårdar!

Av Katarina Kihlberg

Getingar surrar ilsket kring fikabordet och en närkamp med dem kan resultera i ett svidande stick. För överkänsliga personer kan de till och med vara farliga och är därför ett synnerligen oönskat inslag i sommaridyllen. Men getingar gör stor nytta också. De är rovdjur och använder alla sorters skadedjur i trädgården, både skalbaggar och larver, som föda.

Det spås bli gott om getingar i sommar. Dels var de ovanligt många redan förra sommaren, dels har det tjocka snötäcket varit rena värmefilten för alla vilande, befruktade honor. Det är nämligen bara de som övervintrar.

Getingarnas liv och leverne

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Drottningar som befruktades i höstas kom fram nu på våren efter att ha övervintrat på en skyddad plats. De getingar vi ser nu är alltså honor fulla av ägg och med ett enda mål i sikte: Att hitta en bra plats att bygga bo på. Oss människor är hon helt ointresserad av.

Boet byggs helst i ett mörkt utrymme med en liten, trång ingång. När drottningen byggt sitt första lilla bo med ca 20 celler lägger hon sina första ägg, ett i varje cell. Ur äggen kläcks larver som drottningen föder upp med nektar och kött i olika former (oftast insekter). Detta första lilla bo kan du tämligen riskfritt plocka bort på våren när drottningen är ute och letar mat. Efter några veckor förpuppas larverna. Ur pupporna kläcks efter ytterligare någon eller några veckor sterila honor, som är drottningens lojala arbetare. Nu kan drottningen lägga all energi på att producera ägg medan arbetarna bygger vidare på boet och matar larverna. Boet och antalet invånare i det växer under hela sommaren.

Nya drottningar

När dagarna börjar bli kortare framåt hösten ser drottningen till att det föds både han- och hongetingar. De nykläckta honorna parar sig med hanarna från andra bon och blir nya drottningar som ska bilda getingsamhällen nästa år. Gamla drottningar, arbetare och hanar dör innan vintern medan drottningarna letar upp en skyddat plats att vinterbona sig på..

Lockas av mat klädet

Mitt på sommaren, när getingarna är som mest intensiva, är det hopplöst att hålla dem borta. Precis som vi älskar de kött, fisk, särskilt rå, och sådant som innehåller socker. Fiskrens som ligger ute eller en middag på altanen med sushi på menyn ser getingarna som en fin inbjudan till fest! Säkra kort är grönsaker och osötat bröd, det tycker getingarna inte om!

Getingar kan också dras till dina kläder. Är du överkänslig mot getingstick bör du inte locka dem till dig med exempelvis mångfärgade, blommönstrade skjortor och klänningar.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB