Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sveriges vackraste park 2007

Wij Trädgårdar i Ockelbo har utsetts till "Sveriges vackraste park 2007", tävlingen för offentliga parker och trädgårdar som i år firar 5-årsjubileum. På andra plats kom Drottningholms Slottspark, Ekerö, med Uppsala Botaniska Trädgård på tredje plats.

Omröstningen om "Allmänhetens favorit" vanns av Taxinge Slottspark, Nykvarn, före Rosenlunds Rosarium i Jönköping.

Juryns motivering lyder: "I Carl von Linnés anda har Wij Trädgårdar på kort tid lyckats skapa ett genuint och i många stycken unikt svenskt parkideal som tydliggör och speglar skönheten i det omgivande norrländska landskapet. Wij Trädgårdar är en nydanande ekologisk trädgårdspark som inbjuder både till lärande och inspiration för den egna trädgården. Med blomsterkungen Linné som förebild visar Wij Trädgårdar att nyfikenhet, iver och entusiasm är grunden för utveckling av såväl offentliga parker som privata trädgårdar."

 • I hård konkurrens med två föredömliga och välkända historiska parker fastnade juryn i år för en nyskapande park som visar möjligheterna att med en tydlig vision och stor sakkunskap omforma och åskådliggöra den svenska naturens skönhet. Genom hårt och målmedvetet arbete och med ett stort mått av kreativt samarbete med andra yrkesgrupper har - under trädgårdsmästare Lars Krantz ledning - ett levande och inspirerande trädgårds-, kultur- och utbildningscentrum byggts upp som framhäver naturens och konstens betydelse för människans hälsa och välbefinnande, säger juryn i en kommentar.

  Priset är i första hand den ära och berömmelse som utmärkelsen innebär, prisplaketter och ett vårdträd som får planteras i den vinnande parken. Dessutom är Wij Trädgårdar kvalificerad till den europeiska finalen där även de vinnande parkerna från Tyskland, Polen, Italien, Frankrike och England deltar.

  Drottningholms slottspark och Uppsala Botaniska Trädgård

  Juryn fortsätter i sin kommentar:

  • De tre parkerna på prispallen är skilda i stil och utformning och därmed svåra att jämföra med varandra.
  • Drottningholms slottspark är en av landets förnämsta kulturhistoriska parker med internationellt renommé och en av Stockholms mest besökta turist- och besöksmål. Parken följer väl slottsarkitekterna Tessins ursprungliga planer för barockträdgården och Gustav III:s landskapspark. Vården av slottsparken lovar fortsatt positiv utveckling till sin ursprungliga blomsterprunkande fulländning.

 • Uppsala Botaniska Trädgård är en pärla i Uppsala stad som med en klassisk barockpark och en botanisk trädgård med stort vetenskapligt värde fått välförtjänt uppmärksamhet under det pågående Linnéåret. Parkens rena form har med vackra blomsterarrangemang återförts till sin forna glans.

Svårt val
- Årets val var ovanligt svårt, dels eftersom så många starka kandidater hade kvalificerat sig till finalen, dels eftersom juryn i slutändan hade att jämföra två mer traditionella historiska parker med en ung park baserad på ett stort mått av nytänkande, säger Richard Aulin, juryledamot och representant för tävlingens sponsor Briggs & Stratton.

 • Det är dock roligt att genom denna tävling bidra till ökad uppmärksamhet för några av Sveriges vackraste parker. Vi hoppas kunna inspirera ägare och förvaltare av offentliga parker och trädgårdar runt om i landet att fortsätta utveckla och ta tillvara dessa naturskatter. Många parker runt om i landet, stora som små, är lokala pärlor som inbjuder till både skönhetsupplevelser och avkoppling, säger Richard Aulin vid Briggs & Stratton.

  En expertjury valde i maj ut tio finalister bland anmälningarna till Sveriges vackraste park 2007. Nära 9000 personer deltog sedan under sommaren i allmänhetens omröstning, både via Internet, e-post och brevpost - en ökning jämfört med 2006 med över 30 procent. Intresset och uppmärksamheten från media har varit stort för många av de tio finalisterna vilket också har synts i omröstningen.

  Juryn bestod i år av:

  • Ann Larås, TV-journalist och författare inom trädgårdsområdet
  • Jörgen Orback, landskapsarkitekt vid Tengbom/Naturvårdsbyrån Orback AB i Stockholm
  • Elisabeth Svalin Gunnarsson, kulturvetare och författare inom trädgårdsområdet samt förbundssekreterare i Riksförbundet Svensk Trädgård
  • Richard Aulin, representant för Briggs & Stratton
  • Markus Fischer, projektledare för "Sveriges vackraste park" vid Informedia Communications

  Europeisk final
  "Sveriges vackraste park" arrangeras i år för femte gången i Sverige. I den europeiska finalen deltar vinnarna från Tyskland, Polen, Italien, Frankrike och England. Juryledamöter från de deltagande länderna kommer att rösta fram "Europas vackraste park" nästa vår. Både de nationella tävlingarna och den europeiska finalen arrangeras med stöd av världens största tillverkare av gräsklipparmotorer, Briggs & Stratton.

  Se även www.sverigesvackrastepark.se och www.best-parks.com där länkar till de övriga europeiska parktävlingarna finns.


Wij Trädgårdar


Rosträdgården


Skogens Trädgård


Entrén och badstranden
Foto: Pernilla Hed

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB