Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Svärmorstunga trendig retroväxt

Här är en krukväxt som har alla de egenskaper den moderna människan vill att en krukväxt ska ha. Svärmorstunga är elegant och skulptural, den är omöjlig att ta kål på och så är den mycket lättskött.

Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata, är inte någon nyhet i krukväxternas värld. En hel generation mormödrar var väl medvetna om svärmorstungans förträffliga egenskaper. De tåliga krukväxterna gick till och med i arv från generation till generation tills de dukade under för modenyckerna.

Men som alla vet växlar modet och nu har svärmorstunga tagits fram ur gömmorna och har återigen fått stjärnstatus i den moderna heminredningen. Det är få krukväxter som matchar de aktuella trenderna lika bra som svärmorstunga.

De långa, svärdsliknande bladen, som stiger rakt upp mot himlen från en bladrosett, ger svärmorstunga ett vackert, skulpturalt uttryck. Och de grafiska mönstren i gula, gröna och silverskimrande nyanser understryker helhetsintrycket.

Här är krukväxten som passar till loungesoffan och flatskärmen i en stram, designmedveten heminredning. Den kan stå ensam i en grov, snygg ytterkruka och ändå vara mittpunkten. Det finns definitivt inget dammigt eller mormorsaktigt över svärmorstunga när den placeras i moderna omgivningar och får lov att skapa överraskande effekter.

Inomhusodling
Inomhusodling
Inomhusodling

Svärmorstunga finns i alla storlekar. De största har blad som stiger en hel meter till väders, så att de intar en framträdande plats i rummet. De allra minsta är miniexemplaren som fortfarande har svärmorstungans skulpturala uttryck, men som bara blir 20 cm höga.

De olika sorterna skiljer sig även åt när det gäller färger och mönster på bladen. Vissa har gula bladkanter, några har silverfärgade tvärränder medan andra har grågröna teckningar på bladen.

Sansevieria cylindrica är en art för sig. Det är en mycket särpräglad och skulptural växt med karakteristiska, cylindriska, köttiga blad i en vacker solfjädersform.

Det förträffliga med svärmorstunga är att den inte bara passar perfekt in i den absolut senaste stilen och designen inom heminredningen utan den passar även perfekt till dagens höga vardagstempo som inte ger mycket tid över att pyssla om krukväxterna. Svärmorstunga är otroligt tålig och lättskött.

Det värsta du kan göra är att vattna den för mycket och låta den stå för svalt. Torr, varm inomhusluft är idealiskt precis som en rejäl uttorkning mellan vattningarna. Kort sagt - vattna den rejält, men vattna den mycket sällan. Och vattna helst på fatet, aldrig direkt i rosetten för då riskerar du att den ruttnar.


Svärmorstunga,
Sansevieria trifasciata

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB