Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Spirande vårkänslor

"Don´t worry... be happy" är mottot för vårens växttrend "Happy Home". Ge liv åt dina utomhuskrukor med färgglada växter som matchar årstiden. Det är ett bra botemedel mot kriskänslor!

Från Floradania

#Ge liv åt utomhuskrukorna#

Nu när du går och väntar otåligt på vårens ankomst kan du få bukt med de spirande vårkänslorna med hjälp av de allra första utplanteringsväxterna. De tål låga temperaturer och några minusgrader, något som vädergudarna fortfarande bjuder på utomhus. Växterna du planterar i grupp ska signalera optimism, vara uppiggande och överraskande medan krukorna du använder gärna får vara färgglada, exempelvis av plast.

En av de tidigaste utplanteringsväxterna är den klassiska pensén som har mörkgröna blad och stora, violliknande blommor i rena eller blandade färger. Pensén blommar från mars till juni och trivs alldeles utmärkt i direkt sol i balkonglådor och krukor. Piffa upp salladen med de ätliga blommorna!

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

På ängar och i gräsmattor börjar redan den vilda tusenskönan dyka upp i massvis. Dess nära släkting, den odlade tusenskönan, har stora, enkla eller fyllda blommor i karamellaktiga pastellfärger. Fyll krukorna med den tidiga tusenskönan som trivs bäst i direkt sol. Plocka en blomma, dra av kronbladen ett i taget och få veta om han eller hon älskar dig eller inte!

Om du har tur kan du hitta blommande luktviol i trädgårdar och bland snåren. Låt dem stå kvar och njut av dem där! Köp i stället luktviol att plantera i din himmelsblå kruka och låt blommornas underbara doft berusa dig. Och ge gärna salladen en blå touche med de ätliga blommorna! Vi har för vana att fira våren med luktviol. Förr i tiden såldes det massor av buketter och kransar av vilda luktvioler på gator och torg.

Ranunkel har stora, fyllda pionliknande blommor i regnbågens alla färger på pråliga, kraftiga stjälkar. Blanda de olika blomfärgerna och skapa en stor, färgglad kruka. Ställ den utanför ytterdörren så kommer de strålande färgerna att göra både dig och dina gäster glada. Kom ihåg att ranunkel ska vattnas ofta! Dess vilda släkting kallas smörblomma eftersom man förr trodde att det var den gula blomfärgen som färgade smöret gult efter att korna hade ätit blommorna.

Förgätmigej symboliserar kärlek och vänskap - ett par av livets sanna värden! Förgätmigejs lysande blå blommor med sin gula mitt sitter i knippen och ler mot både solen och dig. Njut av förgätmigejs intensivt blåa färg i krukan - antingen i ensamt majestät eller tillsammans med andra blomformer och -färger. Plocka några av dem och överraska din älskade med en liten bukett förgätmigej på frukostbrickan!

Vivans latinska namn, Primula, är en avledning av latinets "primus" som betyder "den förste" eftersom de blommar så tidigt på året. Det finns ett otal olika vårblommande arter av viva och de flesta bildar en dekorativ bladrosett. De blålila blommorna på bollviva sitter i bollformade huvuden på kraftiga stjälkar medan rosenviva har milt rosa blommor. Gullvivans blommor är väldoftande och ljusgula med orange fläckar. De omgärdas av ett dekorativt, gulgrönt foder som liknar en något uppblåst bägare.

Njut av de vackra blommornas detaljer! Jordviva har stora, väldoftande blommor med platt krage som kan vara enkla eller fyllda. Måla krukorna med de starka, levande blomfärgerna!

Kort sagt så finns det just nu en uppsjö blommande vårväxter som kan tillfredsställa dina spirande vårkänslor och låta dem slå ut i blom. Köp dem i dina favoritfärger, skapa kul grupper och tänk kreativt när du fyller krukorna! Don´t worry… be happy!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB