Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarkalas med Hannu!

Hannu Sarenström är en älskad inspiratör! Författare, fotograf, trädgårdsinspiratör, tv-personlighet, matlagare och magiker. Nu kommer hans njutningsfulla sommarkokbok − en läcker uppföljare till hans tidigare bok _Vinterkalas_.

Sommarkalas

Hannu Sarenström Norstedts 2011, ISBN 13025964O1

Boken är en njutning i sig. Den har många underbara foton à la Hannu, de flesta tagna hemma hos honom. Matbilderna och recepten är så inspirerande att man genast vill sätta igång att laga mat!

Men Sommarkalas går också att njuta av som ren lustläsning: han skriver på sitt oefterhärmliga Hannu-vis om små och större händelser under tiden boken kommit till.

Så skriver Hannu själv om sin bok: "Jag älskar månadsskiftet maj-juni, våren har visserligen blommat över men sparrisen skjuter fortfarande nya skott, rabarbern har blad stora som dasslock och årets första färskpotatis är inom räckhåll. I köket är det både vår och sommar samtidigt. Och strax utanför köksfönstret nere i Munkängarna blommar ramslöken i kilometerlånga stråk, en bröllopsvit vitlöksdoftande upplevelse som jag aldrig tröttnar på! Och varje nytt blad är början till grönskande festmåltider, vilket betyder försommarpesto, soppa och sill med smak av ramslök, mums!_

Just nu i tredje veckan i maj när allt är nyutsprunget kommer grönskan med nya lätta smaker. Och plötsligt ter sig livet mycket enklare, vi klär oss i tunna bomullstyger och går på spontankalas varje kväll. Nu vill jag ha picknick i ekhagen, grillkvällar med kompisarna och jag längtar redan efter årets första hallontårta i bersån. I morgon skall jag meta abborrar nere vid sjön, fast jag får väl mest mört! Men smörstekta byxade abborrfiléer i vingräddig ramslökssås är något av det godaste jag vet, fast ängamat är ju förstås också jättegott.

Sommarkalas är samma format som Vinterkalas, och den tar naturligtvis upp traditioner som valborg, midsommar och kräftnätter i augusti. Sommarsillarna skall självklart finnas med, både traditionella och nysmakande. Jag vill få med den oskuldsfulla matglädjen som finns i Rimfrost och trädgårdsdrömmar, lusten till sommarlivet och trä solmogna smultron på strå.

Det blir naturligtvis trädgårdskalas och middagsbord som klätts med vita nymanglade spetsdukar, och självklart doppar vi jordgubbar i champagnen innan vi äter sommarbuffé under äppelträden. Men det blir också enkel vardagsmat som en biffmacka ute på kökstrappan, trots alla kalas blir det ju också tisdagar och torsdagar med jämna mellanrum. Med det hindrar ju inte att de lyxas till av bäriga sommarpuddingar eller mandelplommon med mascarponekräm.

Boken tar sin början när nätterna är som ljusast och slutar i den mustiga septembernatten, precis just när lönnarnas blad färgas röda. Underbart!"

_Trevlig läsning önskar Odla.nu_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB