Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sommarblommorna

Årets nyheter bland sommarblommorna.

Nu närmar sig den sköna tiden då det är dags att börja förkultivera! Frökataloger har kommit från många utländska företag som brukar vara först ute. Men även de svenska fröföretagen eller de utländska som säljs i Sverige, antingen i detaljhandeln eller via svenska hemsidor, har mycket nytt att erbjuda.

Jag har samlat ihop några intressanta nyheter för inspiration inför den nya säsongen.

Vi ska dock tänka på att även om det i någon katalog står NYHET, behöver det inte vara nyhet hos alla andra, utan bara just hos detta företag. Men det går att hitta sådana som inte har funnits till salu hos någon tidigare, då brukar det heta något i stil med att det är en unik världsintroduktion!

Stenört, Alyssum (syn. Lobularia maritime) 'Wonderland Mulberry Mixed' är en härlig färgblandning av doftande, låga växter för kant och kruka.
Johnson´s

Flicköga, Coreopsis 'Presto' har klart guldgula blommor under lång tid på en låg, buskig planta. Bra för små trädgårdar och där platsen är begränsad. Kan också odlas i krukor.
Johnson´s, T&M

Cosmos 'Peppermint Rock' har vita blommor med mörkrosa kanter. Höga plantor med fint bladverk. Bi- och fjärilsmagnet.
Johnson´s

'Psyche White' är en elegant, dubbelblommande sort med vita, "rufsiga" blommor.
Mr Fothergill´s

'Pied Piper Red' har annorlunda, rörformade kronblad i de mörkt rosaröda blommorna.
Hammenhögs.

Cosmos sulphureus 'Lemon Bird' är en unik dvärgsort av gulblommig cosmos. Kompakta plantor som även passar i krukor och urnor.
T&M

Av tobak kommer det också ständigt nya sorter. De senaste åren har de gröna färgerna dominerat. Rara Växter kommer med en fin blandning av resliga grönblommande tobaksarter, innehållande Nicotiana knightiana, N. langsdorffii och N. paniculata. Blommar juni-september. Höjd 150-180 cm. Annueller, förkultiveras på våren.

Nemophila 'Little Lullaby' är en färgblandning av samma växt som den blåblommiga, som kallas för Prins Gustavs öga på svenska. Kompakta plantor med små vita, himmelsblåa eller violettfläckiga blommor. Fin för stenparti, kanter och krukor.
Johnson´s

Petunia 'Superbissima' har de största blommorna på 100 år enligt leverantören. Robusta plantor med fransiga, halvdubbla blommor i röda, rosa och purpurfärgade nyanser med mörkt öga.
T&M

Vitögd frövisare, Delosperma floribundum 'Stardust' är en mattbildande fetbladsväxt med lågt, djupgrönt, nästan metallglänsande bladverk som under större delen av sommaren täcks av mängder av underbara, purpurlila blommor med vit mitt. Fin i stenpartiet och som marktäckare. Anspråkslös och lättskött, föredrar väldränerad jord. Tål torka och hetta bra. Attraherar fjärilar.
Nelsons

Vallmo måste man väl ha varje sommar! Här några i nya färger.

Opievallmo, fjädervallmo Papaver somniferum var. laciniatum 'Flyffy Ruffles' är så fransig en vallmo kan bli. Blommorna är kring 10 cm i diameter på 60 cm höga stjälkar. De täta, djupt skurna blommorna är oftast kardinalröda, men någon enstaka helvit dyker upp ibland.
Runåbergs

Fjädervallmo, Papaver laciniatum 'Lilac Pompon'. Nu kommer den graciösa fjädervallmon i en ny ljuvlig nyans! De stora, elegant fransade, blommorna är ljust syrenlila och står i vacker kontrast mot det blågrå bladverket.
Rara Växter

Opievallmo Papaver somniferum 'Single Lilac' är en underbar vitblommande vallmo med läcker lila mönstring i mitten. Från denna vallmo kan man skörda sina egna frön till brödbaket. Höjd 90 cm. Blommar juni-juli.
Rara Växter

Klasevallmo, Dicranostigma franchetianum 'Yellow' är en attraktiv medlem i vallmofamiljen. Plantan skjuter upp blomsterstjälkar ur grågröna bladrosetter med djupgula, stora, nickande vallmoblommor.
T&M

Pionvallmo Papaver paeoniflorum 'Ooh La La' är en läcker pastellblandning av dubbla sorter.
T&M

Stockros, Alcea rosea 'Chater's Double Icicle' är en ljuvlig, klassisk sort. Rent vita, stora, “pudervippsblommor" på 1.5-1.8m höga stjälkar.
T&M

Buskkrasse, Tropaeolum nanum 'Whirlybird Mahogny' har halvfyllda, propellerliknande rödbruna blommor på låga, buskiga plantor. Fin i rabatter och krukor. Blommorna är ätliga och dekorativa i sallader. Blommar bäst i mager, väldränerad jord. Fräsch färgklick i trädgården eller på altanen. Blötlägg fröna ett dygn i ljummet vatten före sådd.
Nelsons

Buskkrasse 'Ladybird' är en låg, kompakt planta med guldgula blommor med klarröd prick på varje kronblad. Passar att odlas i kruka.
T&M

Stor doroteablomma, Dorotheanthus bellidiformis 'Gelato Bright Red' är en annorlunda sommarblomma i klar och lysande färg. Växtsättet är lågt och mattbildande. Blommorna slår ut när solen skiner. Passar t ex fint i stenparti och som kantväxt. Trivs bäst i relativt mager, lätt och mycket väldränerad jord och i varmt läge. Tål torka bra.  'Gelato White' är en vit variant av denna.
Nelsons

Salvia farinacea 'Fairy Queen' bildar en fin ögonfägnad med sina safirblåa blommor med vita kanter. Passar också som snittblomma.
Johnson's, T&M

Salvia columbariae 'Crown Jewels'. En vacker och lite annorlunda salvia. Bildar en tät rugge av vågiga grågröna blad ur vilken de 50 cm höga blomstänglarna reser sig. Dessa består av två till fyra etager av mörkt rödlila blomkransar, eller kronjuveler om man så önskar, vilka bär många små lysande klarblå blommor. Går bra att krukodla. Blommar juni-september.
Rara Växter

Ringblomma, Calendula officinalis 'Bronzed Beauty' är en lättodlad, rikblommande sort med iögonfallande bronsfärg. Kronbladen är ätliga och dekorativa i sallader och drinkar mm. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad jord. Fin snittblomma som frösår sig villigt.
Nelsons

'Neon' har extra fylliga blommor i djup orange med bruna kanter. Höjd 70 cm.
Hammenhögs

'Touch of Red Mix' är en blandning med läckert färgade blomblad med vinröd touche, vilket ger ett antikt utseende. Fin både i rabatten och som snitt. 60 cm höga.
Hammenhögs

'Touch of Red Buff' är en av färgerna i föregående blandning. Den har läckert krämfärgade blomblad med vinröd touche. Passar utmärkt för rabatten och som snitt.
Weibulls

'Daisy Citrus Mix' är en låg, kompakt sort med ljuva citrusfärger och som även passar att odlas i kruka.
Weibulls

Liten atlasblomma, Clarkia bottae 'Lilac Pixie' är en fantastiskt söt och mycket lättodlad sommarblomma. Enkla rosafärgade blommor i mängd. Passar fint i rabatten.
Hammenhögs

Rubinclarkia, Clarkia rubicunda, är en söt sommarblomma med malvafärgade semidubbla blommor. Mycket lättodlad och passar utmärkt som snitt.
Hammenhögs

Sömntuta, Eschscholzia californica 'Fruit Crush' är en häftig mix av blommor i olika fruktfärger som rosa, citrongul, eldigt orange och aprikos. Kompakta plantor som också passar i krukor. Lättodlad.
T&M

Sommardahlia, Dahlia x hortensis 'Fireworks'. Unik färgsättning med strimmiga blommor i en fantastisk färgmix. Ger ett färgsprakande blickfång i rabatten eller i krukor på balkong och terrass. Knölarna kan tas upp och övervintras, precis som men en "vanlig" dahlia.
Weibulls

Zuluaster, Felicia heterophylla 'The Blues & The Rose Mix'. Små tuvbildande plantor med enkla små blommor i mängd. Lättodlad och börjar blomma tidigt. Om man tar bort vissnade blommor, kan man få en 2:a blomning.
Weibulls

Nya sorter kommer ständigt även av Ipomoea, blomman för dagen eller purpurvinda. Rara växter har en blandning av vita sorter med ränder i rosa eller violett, 'Carnevale di Venezia'.

Fjäderstjärnvinda, Ipomoea quamoclit 'White Feather' är en slingrande klätterväxt vars tunna, fjäderformade blad kan bli upp till 10 cm långa. Klockformade blommor med vita, stjärnlika kronblad. Besöks gärna av fåglar och fjärilar. Utmärkt i kruka på altanen, i uterummet. Tålig klätterväxt som klarar både sol och viss torka men föredrar väldränerad, lätt fuktad jord.
Nelsons

Som vanligt, har det kommit många nya luktärter, Lathyrus odoratus, att glädjas åt! De trivs bäst i näringsrik, mullblandad jord med regelbunden vattning. Med sin rika blomning lämpar den sig väl till att slingra uppför nät eller spaljé. De är utmärkta snittblommor. Plocka bort vissnade blommor så förlängs blomningen.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

'Sugar Almonds' har små, starkt doftande blommor i ljuva pastellfärger.
Johnson´s

'Old Times' är också starkt doftande, en gammaldags sort med ovanliga, lime/krämfärgade blommor.
Johnson´s

'Pulsar' har krämgula knoppar som följs av vita blommor med blåviolett schattering och vågigt segel. Mycket väldoftande och långstjälkig, särskilt bra i buketter.
Impecta

'Fire and Ice' har en spännande färgkombination av vitt och karmosinrött. Vingarnas dekorativa blå kanter blir bredare och mer markerade senare på säsongen.
Nelsons

'Juanita' är den första tvåfärgade "heritage"-mixen. Små/mellanstora, gammaldags blommor med underbar doft.
Suttons

'Perfume Duet' har himmelskt doftande, stora, tvåfärgade blommor i en läcker färgkombination.
Mr Fothergill´s

'Cupid Mahogany' är en låg och kompakt sort i mörkt purpurröd, passar att odlas i ampel och kruka.
Hammenhögs

Även av tagetes brukar det komma nyheter varje år. Här är några.

Stor hybridtagetes, Tagetes hybrida F1 'Sunburst Orange Splash' har enkla, stora blommor, 6-8 cm i diameter, gula till orangea med skiftande röd teckning. Vackert grenade plantor som blommar rikt under lång tid. Bra vädertålig.
Impecta

'French Oranges & Lemons' har låga, kompakta plantor och klargula eller orange, dubbla blommor. Passar även i urnor.
Johnson´s

'Afro-French' F1 är en blandning av enkla, blomvilliga och vädertoleranta sorter i läckra färger. Höjd 30-35cm.
Sutton

'Durango Bee' F1 Lysande variant med intensivt orange/gula anemone-liknande blommor. Låg, kompakt planta.
T&M

'Citrus Mixed' är en läcker mix med tvåfärgade, orange/guldgula/citrongula blommor. Hög, kompakt planta.
T&M

Borstnejlika 'Black Adder' F1 är en ettårig borstnejlika med mycket mörkröda, nästan svarta blommor och mörka blad. Fin i krukor och rabatter.
Johnson´s

Solvän, Heliophila coronopifolia 'Blue Diamonds' är en näpen liten växt som hittills har brukat finnas i påsar med s.k. blandade blåa växter. Den är en snabbväxande och välförgrenad ettåring. De graciösa stjälkarna bär upp ett moln av söta himmelsblå blommor med krämgul mitt och gula pistiller. Blommar juni-september.
Rara Växter

Kenaf, Hibiscus cannabinus. Denna vackra hibiskus härstammar från tropiska Afrika och Indien. Den är i alla delar tre gånger större än släktingen timvisare (H. trionum). Ett annat svenskt namn är gambohampa och den används än idag för framställning av växtfiber. Blommar juli-oktober.
Rara Växter

Snäckklint, Amberboa (syn. Cyanopsis och Centaurea) muricata är en gammaldags sommarblomma men har inte funnits i odling på ett tag nu. Lättodlad, får höga stjälkar med stora, purpurlila blommor. Även fin till snitt.
T&M

Minipensé, Viola wittrockiana 'Hobbiton' F1 är en charmig blandning av små, söta penséer i olika färger. Lättodlad, passar både i krukor och i rabattkanten.
Johnson´s

Pense, Viola Chalon Supreme Wildberry Mixed är en färgblandning med mörka purpurfärgade och röda sorter med “rufsiga" kronbladskanter, ofta med vit kant.
T&M

Ingen sommar utan Lisor heller. Här kommer det också nyheter varje år, med nya svenska namn.

Flitiga Lisa Impatiens 'Envoy Peach Butterfly' F1är en storvuxen, något hängande variant av Flitiga Lisa, perfekt för sommarurnor och -amplar. Mjukt persikofärgade blommor med rödorange mitt.
T&M

Rosenlisa, Impatiens hybrida F1 'Bellizzy Colour Balls' har dubbla, rosliknande blommor, 4 cm stora. Färger i äppelblom, rött, orange, violett och vitt. Mycket fin i amplar, blomlådor och liknande.
Impecta

Ampellisa, Impatiens hybrida F1 'Confection' Komposition i två färger; skarpt rödviolett och mjukt lavendelrosa i fin kontrast. Mycket storblommande. Särskilt fin i amplar och trädgårdskrukor.
Impecta

Inom Amaranthus-släktet har det hänt mycket på sistone. Här några tjusiga medlemmar:

Rävsvans, Amaranthus caudatus 'Miriamelle' har imponerande, långa, skruvade blomhängen i en läcker korallskär nyans. Passar som centrumväxt i rabatter och i större trädgårdskrukor. Märklig växt med mycket lång blomtid.
Impecta

Rävsvans, Amaranthus caudatus 'Pony Tails' är en halvhängande sort med upp till 80 cm långa, fylligare mörkröda hängen. Förträfflig för rabatter, amplar och lådor. Lång blomtid.
Impecta

Blodamarant, Amaranthus cruentus 'Twin Towers Red' är en ståtlig sort med långa, täta, upprätta blomställningar i mörkt purpurröd färg. Fin centrumväxt med lång hållbarhet.
Impecta

Blodamarant, Amaranthus cruentus 'Autumn Palette' har attraktiva, höga spiror i höstfärger, från krämvit till bronsfärg. Snabb och lätt att så, ger höjd åt sommarrabatten och är en fin snittblomma. Höjt 90-120cm.
T&M, Rara Växter

Blodamarant, Amaranthus cruentus 'Autumns Touch' liknar föregående, den har läckra spiror i en verkligt annorlunda färg, ljust rosa-brons med pistaschgröna toppar. Ljuvlig som snittblomma. Mycket stadiga och väl förgrenade plantor, kan användas som ettårig häck. Blommar juli-september.
Rara Växter

Papegojamarant, Amaranthus tricolor 'Aurora Yellow' hör inte till vanligheterna ännu, men är en bra centrumväxt för sommarrabatter. Hängande, grönt bladverk och stor, gul bladkrona med lång hållbarhet.
Impecta

Varje år får vi också se nya lejongap. Här några nyheter:

Antirrhinum 'Chuckles' är en unik färgblandning med tvåfärgade sorter. Fin för rabatt och till snitt. 45 cm höga.
Suttons

Antirrhinum 'Frosted Flames Mixed' är en kompakt planta med olika, klara blomfärger. Men det är bladen som är det nya: de är variegerade!
Mr Fothergill´s

Nemesia är en bra, lättodlad sommarblomma som förtjänar mer uppmärksamhet. Här kommer den i en lysande blandning av eldigt röda och gulorange nyanser, Nemesia strumosa 'Burning Embers'.
Mr Fothergill´s

Ingen sommar utan solrosor, Helianthus annuus! Av dem kommer det också nyheter varje år. Den trivs i väldränerad jord i soligt läge. Visste du att knopparna smakar gott lättkokta med smör? Fröna kan också ätas, de älskas även av fåglar. Fin snittblomma och en blickpunkt i rabatten.

'Ruby' F1. Här är den omtyckta solrosen i ny skepnad: Stora, djupt rubinröda blommor som väcker uppmärksamhet.
Nelsons

'Sparky' är en vacker, lite annorlunda solros med smala kronblad i spektakulära nyanser från klargult till orange och bronsfärgat med nästan svart mitt.
Nelsons

'Peach Passion' är en bra snittsort, pollenfri och med långa stjälkar. Grenad sort med ovanliga, persikofärgade/gula blommor, upp till 12 cm i diameter. Höjt 90-120 cm.
Suttons

'Black Magic' F1 är en flerblommig, pollenfri sort med mycket mörka, nästan svarta blommor. Fin i rabatt och till snitt.
Mr Fothergill´s

'Cherry Rose' har körsbärsröda blommor med svart mitt. Även stam och stjälkar är mörkt vinröda. Ståtlig mot t.ex. ett plank. Pollenfri, vilket gör att den passar fint som snitt.
Weibulls

Av Zinnia brukar det också komma med nya sorter varje år. Guldzinnia, Zinnia haageana 'Aztec Sunset' är en annorlunda zinnia som bildar låga, rikblommande plantor. Blommorna är dubbla och flerfärgade i glödande färgskala. Passar bra i såväl rabatten som i krukor och lådor på balkong.
Weibulls

Köpställen:
Weibulls, Bröderna Nelsons och Hammenhögs fröer finns allmänt i handeln.
Mr Fothergill´s säljs här på Odla.nu och av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
Rara Växter
Impecta
Thompson & Morgan finns på nätet men även hos vissa Garden Centers och Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
www.Fröer.nu har Thompson&Morgans, Weibulls och Lord Nelsons sortiment per post.
Suttons, Unwins och Johnsons mf.l. frösortiment finns hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik


Cosmos 'Pied Piper Red'


Vitögd frövisare, Delosperma floribundum 'Stardust'


Stockros, Alcea rosea 'Chater's Double Icicle'


Buskkrasse, Tropaeolum nanum 'Whirlybird Mahogny'


Stor doroteablomma, Dorotheanthus bellidiformis 'Gelato Bright Red'


Stor doroteablomma, Dorotheanthus bellidiformis 'Gelato White'


Ringblomma, Calendula officinalis 'Touch of Red Buff'


Liten atlasblomma, Clarkia bottae 'Lilac Pixie'


Rubinclarkia, Clarkia rubicunda


Sommardahlia, Dahlia x hortensis 'Fireworks'


Fjäderstjärnvinda, Ipomoea quamoclit 'White Feather'


Luktärt, Lathyrus odoratus'Pulsar'


Luktärt, Lathyrus odoratus'Fire and Ice'


Luktärt, Lathyrus odoratus'Juanita'


Luktärt, Lathyrus odoratus'Perfume Duet'


Stor hybridtagetes, Tagetes hybrida F1 'Sunburst Orange Splash'


Stor hybridtagetes, Tagetes hybrida F1 'Afro-French'


Snäckklint, Amberboa muricata


Flitiga Lisa Impatiens 'Envoy Peach Butterfly'


Ampellisa, Impatiens hybrida F1 'Confection'


Rävsvans, Amaranthus caudatus 'Pony Tails'


Blodamarant, Amaranthus cruentus 'Twin Towers Red'


Blodamarant, Amaranthus cruentus 'Autumn Palette'


LejongapAntirrhinum 'Chuckles'


Solros *Helianthus annuus* 'Ruby'


Solros *Helianthus annuus* 'Sparky'


Solros *Helianthus annuus* 'Peach Passion'


Solros *Helianthus annuus* 'Black Magic'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB