Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sofiero i Helsingborg

Invigning på Sofiero i Helsingborg.

För år 100 år sedan fick Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Margareta Sofiero slott och trädgård i bröllopsgåva av Kung Oscar II och Drottning Sofia.

Detta var anledning till att en stor del av släkten Bernadotte, 48 personer, samlades till en familjeträff på Sofiero den 2 juni. Värdar under dagen var grevarna Carl Johan och Michael Bernadotte.

H.M. Konungen var värd för lunchen som serverades i slottsrestaurangen. Dagen avslutades med en middag som drottning Margrethe bjöd släkten på i sitt magnifika skepp "Dannebrogen" i Helsingborgs hamn.

H.M. Konungen invigde jubileumsträdgården
Sofieros nya trädgård, "Margareta´s garden", invigdes av H.M. Konungen under regntunga moln, som lagom till invigningen släppte en och annan vattendroppe på de kungliga gästerna och den samlade pressen. "De blåa paraplyernas parad" kan man nästan kalla det!

För hundra år sedan var det en kunnig ung engelska, prinsessan Margareta, som kom till Sofiero och satte igång med en förnyelse. Så var det även den här gången, för den unga engelska landskapsarkitekten Brita von Schoenaich hade bjudits in för att skapa den nya, moderna jubileumsträdgården i kronprinsessan Margaretas anda. Margaretas bevarade ritningar och samtida foton har bildat underlag för gestaltningen av den nya trädgården.

Trädgården består av en huvudaxel och två breda perennrabatter. En långsmal, låg bassäng med sju stillsamt plaskande fontäner löper igenom trädgården. Ett böljande buxbomslandskap omringar trädgården och ger stämning och inramning.

Det kungliga sällskapet svingade den framlagda samlingen spadar och planterade ett nytt bigarråträd i jubileumsträdgården. Det kan i sinom tid bidra med en skön skuggplats att bre sin picknickfilt under, tillsammans med de redan befintliga gamla äppelträden som funnits här länge, en del av dem är från kung Oscars tid.

H.M. Dronning Margrethe invigde Kronprinsessan Margaretas nyanlagda rabatter
Under en blå paraply, assisterad av Helsingborgs stadsträdgårdsmästare Ole Andersson och en av hans trädgårdsmästare, planterade dronning Margrethe en blå viol i den nyanlagda rabatten. En ung trumpetare blåste kristallklara fanfarer händelsen till ära.

Trots regnet var det en trevlig stämning hela tiden och inga sura miner någonstans!

Vi återkommer med blomsterbilder när trädgården vuxit till sig lite.


Kungen invigningstalar


Paraplyhavet


Ritning på den nyinvigda Jubileumträdgården


De vanligen grävande journalisterna fick denna gången nöja sig med att se de kungliga gräva ner detta bigarråträd!


Margrethe planterar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB