Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Promenad i Sofiero

Nu när försommargrönskan slår ut, är det så underbart frodigt och vackert i den stora parken. Vi var på en promenad och kunde konstatera att den stundande rododendronblomningen skulle bli så där överdådig som den brukar i år också.

Men de fantastiska tulpanplanteringarna var det som drog mest uppmärksamhet till sig i parken just nu! Vilka fina färgkombinationer det fanns! Vi visar några läckra bilder!

I Köksträdgården och i Vinhuset upprepas succén från 2006 med trädgårds- och matgurun Hannu Sarenström. Han öppnar säsongen i Vinhuset med att bjuda in till ett urval av skogs- och lundväxter, som ofta har sin bästa tid så här på försommaren. Många sorter är sällsynta och eftertraktade av samlare, här kan man se en hel del av sådana rariteter på en gång.

Under rubriken Mandelträd, vita liljor. Till vad nytta? har Karin Berglund, som skrivit den underbara boken Jag tänker på Linné, skapat en sagolik utställning i Orangeriet.

Sofiero Slottsträdgård har ju, bland tretton andra trädgårdar i landet, blivit utvald att sprida kunskap om Carl von Linné, så med hans skånska resa som utgångspunkt visar Karin Berglund en del växter som fanns i de skånska slottens trädgårdar under Linnés tid.

Utställningen har delats upp i tre rum. I Entrérummet illustrerar en buxbomslabyrint med vattenspel uppfarten till slottsentrén. Stora agaver pryder ingången och i fonden har Jessika Berglund målat ett slott.

Det högra rummet är ett trädgårdsrum där växterna följer årstiden från vår till höst. Nu fanns där blommande mandelträd, svarta violer, kejsarkronor, smultronplantor, spaljerade vindruvor, aprikoser och mullbärsträd, som inte ännu hade fått blad. Senare kommer där att finnas vita liljor, iris, tuberoser, lavendel mm. Här finns också bänkar att sitta på om man vill vila benen och njuta av blomsterfägringen och dofterna.

Rummet till vänster är ett utställningsrum där information kring Linné finns samlad. Här finns te- och kaffeplantor, kakaofrukter, kvittenträd, hassel med underplantering av sippor och mycket annat vackert att titta på. Utställningens tema är Linné som trädgårdsmästare och den skånska slottsträdgården i modern och stiliserad form.

En eloge till alla som hjälpt till att skapa dessa mycket sevärda utställningar.

Det skall bli spännande att följa deras utveckling under sommaren.

Tulpanprakt
Kobrakalla i Vinhuset
Labyrinten i Orangeriet
Linnéutställning i Orangeriet
Mandelblom i Orangeriet
Nyutsprucket
Skogsblommor i Vinhuset
Sofiero Slott
Tulpaner
Tulpanhav


Tulpaner


Nyutsprucket


Kobrakalla i Vinhuset


Linnéutställning i Orangeriet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB