Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sofiero

Sofiero - mötesplats för livsnjutare och trädgårdsälskare.

Nu har även Sofiero i Helsingborg öppnat för säsongen. In i det sista grejades det för glatta livet inför säsongsöppningen - den sena våren har gjort att mycket hade fått skjutas fram och man blev inte klar i tid. Men man jobbar undan för undan nu när våren äntligen verkar vara på gång.

Vi fick njuta av Lennart Jirlows färgstarka, livsnjutande konstverk,som han ställer ut i slottet. Hans motiv är framför allt från Provence, där han bor mesta delen av året.

Konstnären tyckte det var extra roligt att få visa upp en något retrospektiv utställning. Med var alltså även en del av hans äldre verk, som han hade lånat ihop från olika håll.

Utställningen pågår från 13 april till den 27 augusti.

I kungens gamla orangeri var det en annan slags konstnär i gång. Där odlar trädgårdsinspiratören och författaren Hannu Sarenström sin dröm om Provence.

Så fort man öppnade orangeridörren, överväldigades man av den starka, ljuvliga kryddoften som inneslöt en i denna dröm. Så var det också frodiga kryddörter överallt, långa rader med timjan, lavendel och rosmarin, ett stenlejon liggandes i sin mjuka rosmarinbädd och krukor och urnor med doftande blommor. Ett olivträd med oliver på, citronträd och de till orangeriet tillhörande gamla, knotiga vinrankorna förstärkte illusionen av att man hade flyttats till Sydfrankrike! Underbart!

Den 21 maj kommer Hannu dessutom att visa upp sin franska trädgård som han bygger upp utanför växthuset. Det ska dofta även där, av blommor och kryddigt mat, för Hannu ska laga provensalsk mat denna dag.

Hannus utställningar finns dock kvar hela säsongen och skiftar karaktär allt eftersom sommaren går.

Det ska bli mycket mer program under säsongen. Först i raden, förutom dessa ovannämnda, är motorevenemanget Sofiero Classic den 14 maj. Nya och klassiska sportbilar, motorcyklar, mopeder och cyklar samsas under denna dag på Sofiero. Temat för året är nostalgi och lyx!

För alla barn kommer Maja med odlande och alfabetet att flytta in för gott på Sofiero. Hon får ett eget hus och hennes egen trädgård invigs den 20 maj, för att sedan vara en permanent glädjekälla för alla besökande barn.

Från den 17 juni till 27 augusti kommer glaskonstnären Erika Lagerbielke från Orrefors att ställa ut sina vackra glas i Orangeriet.

I övrigt finns programmet att läsa på Sofieros hemsida: www.sofiero.helsingborg.se

Fler bilder:
Snöklockor och vitlök
Rododendron på balkongen
Persilja på gång
Olivträd
Lövkojekanna med rokokodam
Lejonet vilar på timjansbädd
Körsbärskvist
Förgätmigej
Festlig ljuskrona
Buxbomslabyrint med spirande kejsarkronor
Blommande timjan
Arrangemang med violer och vaktelägg
Agapanthus och Fritillaria
Årets första maskros


Sundet i vårdiset


Spegling


Vallmo på en stol


Vårblommeplantering


Lennart Jirlow inviger

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB