Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sniglar i trädgården

Har du problem med sniglar i trädgården?

Det finns flera sätt att bli av med dem!

Sniglar är ett stort problem för många trädgårdsägare och speciellt för dem som under senare år drabbats av den spanska skogssnigeln, eller mördarsnigeln som den också kallas. Den är ganska lik vår svenska skogssnigel men med brun färg. Att den kallas mördarsnigel beror på att den är otroligt glupsk och den är speciellt förtjust i växter med stark doft.

Åkersnigeln kan ibland finnas i stora mängder och då kan den också göra stor skada. Där finns ingen bekämpningsmetod mot sniglar som är riktigt effektiv, men här följer en del användbara tips.

Håll ordning
Håll omgivningen kring trädgårdslandet städad och fri från skräphögar och annat som sniglarna kan söka skydd under. En dåligt skött kompost kan också ge sniglarna skydd, föda och en bra miljö för äggläggning.

Undvik snigelägg
Sniglar sprids ofta genom att ägg följer med växter och trädgårdsavfall vid transporter. Därför bör man inte ta emot växter från områden med mördarsniglar eller hämta jord från sådana platser. Man kan också skölja av rotsystemet på köpta växter för att bli av med eventuella ägg.

Samla in för hand
Är skadan redan skedd och man har trädgården full av sniglar kan man samla in dem för hand och helt enkelt klippa dem i bitar eller hälla varmt vatten över dem. Det är dock ingen särskilt trevlig sysselsättning. Sniglarna fångas lättast sent på kvällen eller tidigt på morgonen när det är hög luftfuktighet.

Fällor av öl
Eftersom sniglarna dras till starka dofter kan de lockas i fällor bestående av öl, vilket de är förtjusta i. Gräv ner en skål med öl så att bara lite av kanten sticker upp. Sniglarna kryper i och drunknar. Glöm inte att tömma fällan emellanåt. Ölet lockar bara sniglarna under ett dygn eller två.

Effektiva hinder
Kalk och sågspån runt växterna kan hindra sniglarna. De kryper inte gärna över strängarna. Vid regn försvinner en del av effekten och man får då lägga ut en ny sträng. Kaffesump och mosad rabarber ska också effektivt hindra sniglar.

Hästkastanjer
Hästkastanjer är det senaste vapnet mot sniglar i trädgården! Forskare på universitet i Graz, Österrike, har funnit att sniglar inte tål malda nötter och nötskal av hästkastanjer och att de inte passerar en utlagd sträng gjord av kastanjeröran! Vill man pröva det nya undermedlet mot invaderande (mördar-)sniglar så gäller det att redan på hösten samla tillräckligt med kastanjer för vårens snigelkrig!
(Källa:Gardener's World)

Skaffa en anka
Det kanske effektivaste sättet att bli av med sniglarna är att skaffa en anka. De äter sniglar med god aptit. En annan fördel med ankor är att de gödslar trädgårdslandet efterhand. Problemet kan vara att de även äter småplantor. I nysådda land kan de alltså bli lite väl effektiva.


Åkersnigel


Åkersnigel

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB