Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hjälp! Sniglar

Nu när vädret blir varmare och temperaturen närmar sig 10 grader, börjar det återigen röra sig i trädgårdslandet! Sniglarna kryper fram från sina jordhålor och sätter igång med att kalasa på våra växter!

Av Sylvia Svensson

De sniglarna som övervintrade börjar sedan lägga ägg, ca 30 stycken per gång. Dessa kläcks efter 4 veckor och så är en ny generation igång och kalasar... Efter 4 veckor är även dessa könsmogna och lägger nya ägg osv, osv!

Dessutom är sniglarna hermafroditer, alltså en hona och hane på samma invid, så de kan befrukta sig själva, även om de kan ägna sig åt älskog ibland.

Om man är snabbt framme på våren och plockar så många som möjligt när de övervintrande sniglarna kryper fram, kan man minska antalet sniglar betydligt i trädgården.

Samma sak gäller med att sätta in bekämpningen med nematoder. Den är mest effektiv om man börjar genast när man ser de första unga sniglarna på våren.

Göteborgs Naturhistoriska Museet höll nyligen ett föredrag om sniglar i allmänhet och mördarsniglar i synnerhet. Snigelexperten Ted von Proschwitz visade bilder och berättade om de senaste forskningsrönen.

Naturhistoriska har inrättat Snigelakuten på nätet, där finns all information samlad om sniglarna i Sverige. Det finns idag 22 arter i landet och fler kan det bli. De liftar med växter som folk har med sig hem från utlandet. Det var så den hatade mördarsnigeln, dvs. spanska skogssnigeln, kom till oss. Och det är bara den som egentligen behöver bekämpas, de andra är ganska så harmlösa.

Man ger dagens snigeltips och nya rön och idéer att bekämpa snigeln med.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB