Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Slottsträdgård med inspiration i fokus

Att uppmuntra till odling och öka förståelsen av naturen är Slottsträdgården i Malmös främsta mål. Under ett kyligt besök sågs förberedelserna inför årets växtsäsong vara i full gång.

Text & bild: Fredrik Rubin

Snötäcket har hastigt smällt bort. Jord och växtlighet blottas för att piskas av de kraftiga vindar som dra in över sundet. Det är månadsskiftet mellan januari och februari i en grå och kall stad. I centrala Malmö är det inte mycket som inspirerar till att borra ner fingrarna i jorden. Bistra väderförhållanden till trots är det just vad som sker, i Slottsträdgården är förberedelsearbetet inför antågande växtsäsong i fullgång.

− Just nu har vi en ny tematrädgård på gång. En Kazakstansk stäpp vilken skapas av Peter Korn, Sveriges kanske högst rankade trädgårdspersonlighet just nu. Det blir en av de mest avvikande trädgårdar man sett även om det inte går att imponera på en Malmöbo, säger trädgårdsmästaren John Taylor.

Uppmuntran och pedagogik

Med kanalen och Malmö Museums vallgrav som yttre gränser ses Slottsträdgården som en oas i staden. Den ekologiska trädgården har kommit att bli en naturlig mötesplats för Malmöbon liksom den tillfälliga besökaren, uppskattningsvis tvåhundratusen årligen. Trädgårdsmästare John Taylor, inte att förväxla med Tareq Taylor som driver det säsongsöppna kaféet i Slottsträdgården, möter upp för att berätta om tanken bakom den mångskiftande trädgården.

− Vårt jobb är att inspirera folk till att odla överhuvudtaget. Odla potatis, buskar eller träd. Vi vill även inspirera folk att vara utomhus och uppskatta både trädgården som kontrollerad natur liksom den vilda naturen. Därför har vi ganska mycket inslag av rent naturlig trädgård med en fantastisk rik insekts- och fågel fauna, säger John Taylor.

Det är främst genom att skapa en vacker trädgård som inspirationen sker. John Taylor förklarar att Slottsträdgårdens höga nivå fungerar som ett kvitto på att dess personal besitter värdefulla kunskaper. Just personalens sociala och pedagogiska egenskaper är avgörande i mötet med besökaren.

− En viktig del i vår verksamhet är det sociala arbetet. Malmöbon ska kunna komma hit och få svar på sina frågor om det så gäller att beskära ett äppelträd eller att bli kvitt bladlöss.

Varje år väljer omkring fyrtio studenter från trädgårdsskolor runt om i landet och Europa att utföra sin praktik i Slottsträdgården. Återkommande ses även ett tiotal volontärer frivilligt hjälpa till med trädgårdssysslorna i utbyte mot kunskap och möjligheten att ta med sig delar av de grönsaker som odlas hem. Som kärnan bland besökarna ses emellertid Slottsträdgårdens aktiva vänförening vars deltagare odlar på ett fyrtiotal odlingslotter.

− I vänföreningen håller vi en lång rad kurser. Det kan exempelvis handla om sådd eller hur man sköter semesterträdgården när man är borta. Det förekommer även studieresor till andra inspirerande trädgårdar, säger John Taylor.

Insekter och änder

Det är en mångskiftande trädgård i dess sanna bemärkelse som varje år blommar ut i ett praktfullt hav av färg och form. Här återfinns en körsbärsblommande rosenträdgård liksom en köksträdgård med ett stort antal olika grönsaker. Den hundrafemtio meter långa praktrabatten kompletteras av tematrädgårdar av alla dess slag. En stillsam japansk trädgård liksom en insektsträdgård för att nämna några. Det är inte minst insektsträdgården, eller insekten i sig själv som John Taylor vurmar för.

− Vi behöver inte arbeta så mycket för att få hit insekter då vi är granne med en vallgrav. Insekter tycker om gränslandet mellan vått och torrt. De tycker även om både den kultiverade trädgården liksom den artrika floran som vi har. I och med att det är en enorm rikedom på blommande växter får insekterna allt de vill ha. De får även övervintringsplatser då vi inte klipper ner och slänger bort allting. Även när vi klipper ner växter låter vi de ligga kvar en period för att insekterna ska hinna lämna och flytta in någon annanstans, säger John Taylor.

Men om John Taylor har ett kärleksfullt förhållningssätt till insekternas roll i ekosystemet är känslorna till Malmös ändlösa änder kluvna. På frågan om Slottsträdgårdens kafé serverar de grönsaker som odlas intill glider svaret snart in på grågåsen och Kanadagässens härjningar.

− En orsak till att kaféet i Slottsträdgården inte serverar det som skördas är dels för att det endast skulle räcka i en vecka. Samtidigt ses en stor del av grönsakerna gå till våra volontärer som tack för att de hjälper till med verksamheten. En annan orsak är gässen. En gång när vi skulle skörda insåg vi att gässen ätit upp 800 plantor. Ett helt fällt med sallad. De många gässen försummar våra parker, de betar av gräset så att ogräset kommer in. Gräset är vårt kapital, men när gässen betar av det blir det bokstavligen bara skit av det, avslutar John Taylor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB