Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Släktet Alocasia

Alocasia x amazonica 'Polly'

Alocasian som är en av de vackraste bladväxterna hör till familjen Araceae, kallaväxter, och släktet omfattas av cirka 70 arter. Det är dock bara några få av dessa arter som finns som krukväxter på marknaden.

Alocasian har sitt urpsrung i Sydostasien och en av arterna, Alocasia lowii (ibland kallad för ödlesköld på svenska och som kommer från Borneo), har upp till 40 cm långa blad som är mörkgröna med vita huvudnerver som nästan ser ut att ligga ovanpå själva bladet. Den mörkt purpurröda undersidan på bladen har så stark färg att den kan färga av sig när växten duschas.

Även om det är för bladens skull som man väljer att köpa hem en Alocasia så blommar den med blommor som påminner om dess släktskap med kallaväxterna, dvs. blomman består av en kolv som omges av ett vitt hölsterblad.

Skelettsköld, Alocasia sanderiana (från Filippinerna), har mörkt olivgröna blad som glänser metalliskt och vita nerver och ränder pryder bladen.

Framförallt i USA lägger man mycket tid på förädlingsarbete för att få fram nya sorter.

Alocasiasläktet och dess arter ställer vissa krav på temperatur och luftfuktighet och för att trivas. Placeringen av Alocasian kan variera lite beroende på art eller sort men generellt trivs den i halvskuggiga till skuggiga lägen. Det är mycket viktigt att se till så att Alocasian omges av en hög luftfuktighet, att man håller jorden lätt, men jämn fuktighet och att temperaturen är tillräckligt hög, gärna kring 20 grader.

Omplantering av Alocasia görs i slutet av februari vartannat år. Tänk på att Alocasians blad innehåller hudirriterande ämnen som t.ex. blåsyra.

Alocasia x amazonica 'Polly'
Det var Dennis Rotaloute, vid Silver Krome Gardens, som 1993 lade grunden till den dvärgselektion av Alocasia som fick namnet Polly. Bladen på Alocasia x amazonica 'Polly' är mörkt gröna på ovansidan och på undersidan är bladen purpurfärgade. Den limevita mittnerven på bladets ovansida är mycket distinkt och sidonerverna omges av silvervita zoner.

Det kan också hända att Alocasia x amazonica 'Polly' blommar med gula underliga blommor som ibland följs av röda bär.

Alocasia x amazonica 'Polly' är kanske inte den lättaste att sköta när det gäller krukväxter men den är absolut ett måste för växtfanatikern!

Läs mer:
En riktig rysare i Halloweentider
Några skötselråd på vägen...
Värt att veta om gröna växter


Alocasia i närbild


Alocasia i vas


Alocasia i skimrande kruka


Alocasia i randig kruka
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB