Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Slå grannarna med häpnad

Slå grannarna med häpnad gör en riktig proffsrabatt

"Form och struktur" är temat på eftersommarens utplantering med buskar, barrväxter och perenner. Detta är ett nytt grepp från den svenska trädgårdsbranschen och växtkedjorna, Sveplant, Perennagruppen, E-gruppen, Trädgårdsringen, Växtmästaren och TRF:s minutgruppen i samarbete med Blomsterfrämjandet.

Nu får du proffshjälp att skapa den perfekta rabatten - utan att det kostar ett öre extra!

För första gången har den svenska trädgårdsbranschen gått ihop i ett gemensamt projekt. Temat är "Form och struktur".

Odlare, växtkedjor och trädgårdsbutiker har tillsammans tagit fram två olika förslag till rabatter som kan planteras nu i höst. Den ena rabatten, "Solguld", går i gult och den andra, "Solglöd", som namnet antyder i rött. Båda är tänkta att placeras i soliga och inte alltför fuktiga lägen.

Vilken av dem du än väljer får du en finfin rabatt.

Fortfarande kan vi njuta av varma soliga dagar, men snart kommer hösten med skördetid och sprakande färger. Lövträd och buskar ska glöda i rött och i guld.

Nu är rätt tid att skapa en ny rabatt. Växterna till "Solguld" och "Solglöd" stämmer väl överens färgmässigt, de ger en spännande struktur med olika växtsätt och lång blomningstid. Det finns något vackert hela säsongen från tidig vår till sena hösten.

Planterar du växterna nu, hinner de etablera sig och skaffa ett bra rotsystem inför vintern. I vår börjar de sedan att växa tidigare och du får en rikligare blomning.

I de trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar som är med i höstens projekt, finns listor med de olika växtförslagen och planteringsråd.

Hur växterna ska placeras i rabatten bestämmer naturligtvis du själv, men vissa grundregler kan vara bra att känna till.

I rabatter invid husväggen bör de höga växterna planteras längst bak. Övriga växter placeras så att de lägsta hamnar längst fram. I en friliggande rabatt sätter du i stället de högsta växterna i mitten och placerar de lägre växterna runt om så att du har nåt vackert att titta på från olika håll i trädgården eller huset.

De flesta växterna i de här rabatterna är välkända och har funnits länge i våra trädgårdar. Så ska vi också bygga våra trädgårdar - med en stomme av växter som vi vet fungerar. Så kan vi stoppa in något nytt och kanske exotiskt här och var att testa med. Då blir det ingen katastrof om en eller annan växt inte trivs.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Hjärtbergenians stora blad verkar lugnande på skira blomster. Ett gräs som kommer upp ur marktäckande växter ger en rolig effekt. Den intensivt blåviolettblommande stäppsalvian blir läcker mot den gulbladiga smällspirean.

I båda rabatterna står pelarenen som ett utropstecken och ger stadga och form även under vintern, när perennernas blad frusit bort ovan jord. Ett par buskar ingår också i grundstommen.

I den gula rabatten finns gulbladig smällspirea, Physocarpus 'Dart's Gold', vars blad är nästan lysande gula när de slår ut på våren. Smällspirean blir drygt en meter hög, medan det finns enar med slutliga höjder på allt mellan 3 och 10 meter.

Den rödbladiga smällspirean, Physocarpus 'Diabolo', blir något högre än den gula. Ju soligare den står desto mörkare röda blir bladen. På våren får den rosa blommor som står läckert mot det mörka bladverket. Ölandstok har mycket lång blomningstid.

I "Solguld" används Potentilla 'Longacre' med enkla gula blommor. Till "Solglöd" väljer du i stället Potentilla 'Lovely Pink' med enkla till halvdubbla varmt rosa blommor.

En dvärgpraktspirea, Spiraea japonica 'Manon' översållas med små rosa blomsterkuddar under sommaren och gör sig bra i båda rabattförslagen. Bland perennerna finns mycket att välja bland. Här finns växter för olika zoner, tycke och smak.

Årets perenn 2001, ulleternellen, är förstås med. Den passar lika bra i båda rabatterna med sitt silvergrå bladverk och de vita blomklasarna som står fint ända till frosten blir för svår. Ta in och torka!

Stäppsalvia, rödbladig alunrot, lammöron och så ett gräs - antingen kopparstarr med bruna korkskruvslockiga stråtoppar eller silverhavre formad som en liten fontän blir oemotståndligt.

Bland de höga perennerna kan du välja bland röd och vit rudbeckia, Echinacea purpurea, förkylningsblomman, och Agastache foeniculum 'Blue Fortune' som kallas indianmynta eller anisört. Den är vacker med sina ljuslila blomkolvar på 60 - 80 cm höga stänglar.

Stäppsalvians kraftigt blåvioletta blomstänglar blir en kul pendang och sätter lite fart på rabatten.


Solguld


Solglöd


Bergenia cordifolia'Rotblum'


Physocarpus opulifolius'Diabolo'


Potentilla fruticosa'Lovely Pink'


Spiraea japonica'Manon'


Anaphalis triplinervis,
Ulleternell


Echinacea purpurea'Magnus'


Agastache foeniculum'Blue Fortune'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB