Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skojiga växtlandskap

Skojiga växtlandskap en del av barnens lek. Höstlovet innebär ett välkommet andrum i familjens hektiska vardag. Utnyttja de extra resurserna för att utforska och uppleva växtriket på barnens villkor.

Från Floradania

Botanik på barns nivå
Ta med ditt barn till den lokala blomsteraffären eller handelsträdgården, och hämta inspiration till lek och lärande. Gör växterna och deras historia till ett helt projekt, där ni går på upptäcktsfärd tillsammans.

Låt barnet välja sin favoritväxt, som säkert är en helt annan än den du själv skulle föreslå. Barn använder nämligen känslorna på ett helt annat sätt, och fascineras av färger, intensiva dofter och spännande former och ytor.

Försök tillsammans komma på var växten kommer ifrån och hur den ska skötas. Det gör det hela både roligare och mer konkret för barnet.

Skapa ett landskap av växter
Placera den nyinköpta krukväxten i en kruka som är tillräckligt stor för att barnet självt ska kunna vattna utan att några olyckor inträffar. Skapa en miniatyrvärld där favoritväxterna placeras på en bricka med kant. Därmed kan de integreras i leken, och fungera som gömställen och skuggplatser för barnets favoritleksaker.

Bygg din egen växtfigur

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Låt barnet rita ett huvud av ett djur eller ett fantasiväsen - kanske en glad drake - som ska bli en del av en växtfigur. Figurens kropp skapas av en ståltrådskula som fästs i en klätterväxt, t.ex. plättar i luften (Muehlenbeckia). Klä sedan ståltrådskulan med de snabbväxande rankorna. Placera teckningen på en pinne som sticks ned i ståltrådskulan - så har barnet plötsligt sin egen växtfigur, som med tiden kan växa sig stor och stark!

Gissa en växt
Sätt av en eftermiddag för skojiga växtlekar med familjen. Ni kan till exempel gissa växter utifrån en beskrivning. Se till att ha flera olika växter att välja mellan, och som deltagarna inte sett i förväg. Beskriv växterna lite i taget; t.ex. "den har långa, tunna blad...", "den sticks...". De som ska gissa får gärna ställa frågor.

Många växter har fått ett roligt namn, som oftast har med utseendet att göra, t.ex. kängurutass (Anigozanthos), och det ger fritt utlopp för fantasin. Om barnen är så stora att de kan läsa, kan ni skriva ned namnen på ett papper. Ta ett namn i taget, och försök matcha det med de olika krukväxterna.

Förslag på växter med roliga namn:
Ampelsäv (Scirpus cernuus)
Svärmors tunga (Sansevieria)
Mosslummer (Selaginella)
Rosenstänk (Hypoestes)
Garderobsblomma eller zamiakalla (Zamioculcas zamiifolia)
Papegojblomma (Strelitzia reginae)

Förslag på växter som reagerar vid beröring:
Rör-mig-ej (Mimosa)
Köttätande växter, som Venus flugfälla (Dionaea muscipula)

Växter med spännande blad och struktur:
Ören-på-snören (Peperomia)
Borstaloe (Aloe aristata)
Pandaöron (Kalanchoe tomentosa)
Medusahuvud (Euphorbia caput-medusae)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB