Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skadedyr Ökologisk bekjempelse

Översättning till norska. Boken ingår i serien "Cappelens små ökologiske hageböker"

Man möts på första sidan av en festlig bild av en björktrast i full färd med att smaska i sig en snäcka och boken är full av ovanliga situationer vill jag säga, ovanligt fotograferade.

Det handlar alltså om att bekämpa skadedjur så effektivt men samtidigt så naturvänligt som möjligt, vilket möjligen skiljer den från sedvanliga beskrivningar.

Vi är ganska ovana vid trädgårdsböcker på norska (vilken skillnad mot det stora danska utbudet!) men det kan inte vara några svårigheter att förstå för det stora flertalet av trädgårdsintresserade - det handlar ju om det vi känner så väl och lite fantasi får man väl ha.

Utan att vara utbildad på området kan jag förstå att allt man kan göra genom naturlig bekämpning är en fördel. Här skriver man bryskt "Kasta ut sprutmedlen och börja tänka biologiskt". Det är budskapet som varieras på 58 sidor.

Underrubriken är "En sunn hage på naturens premisser", och nog låter det behjärtansvärt.

Man gör allt för att inspirera i ord och bild. Kanske är jag en smula betagen i det norska språket men det låter mjukare än de svenska vetenskapliga utläggningarna i ämnet, som förvisso finns i överflöd. På varje sida finns noter som ger oss fakta - så bra att slippa bläddra till slutet för att hitta dem.

I kapitlet om kompost står där om en mängd avfallsprodukter vad de innehåller av olika kemiska ämnen - mycket bra. Kompostering utgör en stor del av innehållet i boken.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Ett lustigt råd för att hålla borta rådjur läser jag också. Försök med att låta radion stå på om natten i hagen. Mänskliga röster skrämmer, tror man.

Sedan finns förstås råd om de botaniska insektsmedel som ändå finns och vad de baseras på. Och det står en hel del om mikrobiologiska bekämpningsmetoder och feromoner - att falskeligen locka insektshannar med kvinnliga dofter.

På slutet står det mycket klokt:
"Lär dig lite om skadedjurens livsbeteende (livssyklus) för att kunna välja vilken sort av bekämpning som passar bäst. Använd sunt förnuft!"

Naturligtvis är där också en avdelning som beskriver hur skadedjuren ser ut och verkar - kort sagt hur man känner igen dem. I reklamen skriver man: "Goda hjälpare må skiljas från skadegörarna och trädgården göras attraktiv för de goda "medarbetarna".

I allt tycker jag det är en liten behändig bok som lär ut mycket på liten plats.

Sylvia Svensson/Barbro Hansson

Skadedyr Ökologisk bekjempelse
  Titel:
Skadedyr Ökologisk bekjempelse
Författare:
Charlie Ryrie
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Boken ingår i serien "Cappelens små ökologiske hageböker"
Utgivningsår:
2002
ISBN:
82 02 21373 8

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB