Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Säg det med hjärtan

Munken Valentinus förföljdes i Italien av den romerske kejsaren på 200-talet därför att han vigde unga älskande och gav dem blommor från klosterträdgården. Valentinus led martyrdöden men gav samtidigt liv åt en av de vackraste traditionerna vi har.

Den 14 februari, som blev Valentinus dödsdag, firas i stora delar av världen genom att man skickar en blomsterhälsning till den man håller av. Det spelar ingen roll vilka blommor man väljer till sin hälsning. Det är blommorna i sig som är den starka symbolen för kärleken och det är ju, som vi alla vet, tanken som räknas.

Alla hjärtans dag är alla älskandes festdag. Du kan skapa en trendig och annorlunda, men helt perfekt, hälsning genom att utnyttja växternas symbolvärde. När du går på jakt i växtvärlden kommer du snart att upptäcka att ett antal växter är utmärkta när kärleksbudskapet ska förmedlas. Naturen har sett till att de har de mest bedårande, hjärtformade bladen som säger mer än många ord.

Ett bra exempel är lyktranka som heter Ceropegia woodii på latin. Det är en gullig och hållbar krukväxt med långa rankor av små, perfekt hjärtformade blad med silvergrön ovansida och purpurröd undersida. Lyktrankans blad är tjocka och vattenfyllda och hjälper växten att hushålla med vattnet. Därför är lyktranka en lättskött krukväxt som tål uttorkning och som dessutom passar ypperligt i det moderna hemmet.

Flera sorter av murgröna, med det latinska namnet Hedera helix, har också hjärtformade blad på långa rankor. Sorter som 'Mein Hertz', 'Lady Kay' och 'Lisa' är självklara när det ska skickas en hälsning på alla hjärtans dag. Samma sak gäller klätterkalla, Philodendron scandens, som också har placerat sina stora, fräscht gröna och hjärtformade blad på långa rankor som antingen kan hänga fritt eller lindas i snygga figurer.

Det finns en sort av växten med det tungvrickande latinska namnet Dischidia ruscifolia som har fått det mycket talande namnet 'Million Hearts' på grund av de tusentals pyttesmå bladen som pryder växten som tusentals små hjärtan. Pilbräken, Hemionitis arifolia, går i ungefär samma stil förutom att de blanka, mörkgröna, hjärtformade bladen är något större. Både 'Million Hearts' och lyktranka är lättskötta och tål torka bra. I gengäld måste du se till att pilbräken inte torkar ut.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Hjärtporslinsblomma, Hoya kerrii, med det gulliga sortnamnet 'Sweetheart Hoya' är ett kapitel för sig. En egendomlig växt som är idealisk som kärleksbrev. Växten har bara ett enda eller några få stora hjärtformade blad som är så kraftiga att man till och med kan skriva en hälsning på själva bladet med exempelvis silverpenna. En växt som den romerske kejsaren definitivt hade förbjudit på samma sätt som han förbjöd kristna vigslar eftersom han trodde att det var lättare att få de unga männen att dra i krig om de var ogifta. Som tur var hade Valentinus en annan åsikt. På alla hjärtans dag minns vi hans insats i kärlekens tjänst.


Sweetheart Hoya
Hoya kerrii


Lyktranka
Ceropegia woodii


Klätterkalla
Philodendron scandens


Million Hearts
Dischidia ruscifolia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB