Saffran!
Saffran – världens dyraste krydda
Saffran är världens dyraste krydda! Men i år har priset ändå gått ner rejält tack vare bra skörd i främst Iran, varifrån omkring 90 % av världens saffran kommer. Trots prisnedgången ligger kilopriset fortfarande på cirka 25 000 kr, vilket gör att saffran förblir exklusivt och dyrbart.
Spanskt saffran allra dyrast
Det allra dyraste saffranet hittar man från Spanien, där odlingen fortfarande har starka traditioner och där produkten ofta räknas som en lyxkrydda med särskilt hög kvalitet. I liten skala prövas odling av saffran även på Gotland, där saffranspannkaka är en populär lokal specialitet.
Krävs mängder med blommor
Det är inte så konstigt att saffran är dyrt, då det krävs stora mängder krokusblommor av den odlade arten Crocus sativus för att kunna utvinna ett enda gram saffran. För att få fram den gyllene kryddan använder man bara pistillernas märkesflikar – de röda trådarna – vilket gör att arbetsinsatsen är mycket omfattande.
Safflor är inte saffran!
Det är lätt hänt att man förväxlar saffran med safflor, Carthamus tinctorius – men de är helt olika. Safflor är en gulblommande tistelväxt från Mellanöstern vars gula färgämne ofta används vid färgning av mat och textilier. Det billiga "saffran" som ofta säljs i turisttäta länder som Turkiet, Marocko och på marknader runt Medelhavet är vanligen just safflor. Färgen kan likna saffran men är lättare och smaken är näst intill obefintlig, med en unken doft istället för saffranets karakteristiska arom. Så låt dig inte luras: lukta alltid noga innan du köper saffran och kontrollera att du får äkta vara!
Att saffran fortfarande är så exklusivt beror alltså både på arbetskrävande odling och begränsad skörd. Samtidigt finns numera fler odlare i nya delar av världen, vilket ger hopp om att fler ska kunna njuta av denna unika och äkta krydda i framtiden.