Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Saffran!

Saffran är en självklar julkrydda som förstås kryddar lussebaket, men på senare år piffar saffran upp både sill och andra maträtter på julbordet. Hög tid alltså att inhandla de små dyrbara kuverten!

Av Sylvia Svensson

Saffran är världens dyraste krydda! Men i år har priset ändå gått ner rejält tack vare bra skörd i främst Iran, varifrån 90 % av världens saffran kommer. Kilopriset ligger ändå på ca. 25.000 kr!

Det saffran som är allra dyrast kommer från Spanien. I en liten skala prövas odling av saffran även på Gotland, där ju saffranspannkaka är mycket populär!

## Krävs mängder med blommor Det är inte så konstigt att saffran är dyrt, då det går åt ett hundratal krokusblommor av den odlade arten Crocus sativus för att få fram ett gram saffran. Det är bara pistillernas märkesflikar som används!

Safflor är inte saffran!

Safflor, Carthamus tinctorius, är en gulblommande tistelart från Mellersta Östern. Det gula färgämnet används till färgning av mat och tyger. Det billiga "saffran" som ofta säljs i Turkiet, Marocko och andra turistländer är just safflor. Färgen är lik saffran men ljusare, den smakar nästan ingenting och doften är unken. Så låt dig inte luras, lukta på ordentligt innan du köper!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB