Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosens år

Startskottet har gått för Rosens år 2002 som är en internationell satsning för att lyfta fram denna blommornas drottning som ju rosen med fog brukar kallas.

I Sverige har Svenska Rosensällskapet bestämt att Rosariet i Trädgårdsföreningen i Göteborg är den anläggning som speciellt skall lyftas fram. Här finns över 5000 rosor, vilket gör samlingen till den största i norra Europa. Den betraktas som en av världens främsta. Så det sporrar förstås de inblandade att inför blomningen som startar i maj kunna visa upp en anläggning i topptrim.

Vid en invigning i helgen i Trädgårdsföreningens anrika Lagerhus, förrättad av Stadsträdgårdsmästaren i Göteborg, Bernt Finnskog och representanter för Rosensällskapet, blev Rosens år 2002 igångsatt.

En av initiativtagarna till Rosariet, Erik Holm, höll sedan ett föredrag, "Strövtåg i Göteborgs Rosarium", om sina favoriter bland alla rosorna i Rosariet. Det blir fler föreläsningar och seminarier under året och en stor fest till sommaren.

Du kan gå in på Rosensällskapets eller Park- och Naturförvaltningens hemsida för mer information.

En kort historik av stadsträdgårdsmästare Finnskog över rosen och över tillkomsten av Rosariet i Göteborg blev en naturlig inledning på rosenåret.

Vi fick veta att rosen funnits länge. Fossil i Colorado, USA, visar att den är minst 32 miljoner år gammal. Ursprunget är norra halvklotet, men genom sin popularitet hos alla folk har den spridits i alla de stora kulturerna, bland kineserna, perserna, grekerna, romarna, egyptierna osv. I romarriket blev rosen den mest populära blomman och man smyckade sig med rosenkransar och gjorde överdådiga rosutsmyckningar i sina hus. Rosenblad ströddes på golvet och jätteurnor med rosor stod utplacerade överallt.

Den moderna rosen sägs ha sitt ursprung i Frankrike. Linné har därför gett rosen Rosa gallica just detta namn.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Den första tehybridrosen 'La France' kom år 1867.

Holland, England och Tyskland hade många duktiga rosenförädlare och -odlare.

Trädgårdsföreningen i Göteborg fick sin förste trädgårdsmästare, Franz Töpel, från Tyskland år 1842 och han förde med sig sitt rosenintresse. Så rosen har alltid haft sin givna plats i Trädgårdsföreningen.

I Rosariet kan man följa rosens utveckling m h a den historiska indelningen som är ledstjärnan genom anläggningen.

Stommen till dagens Rosarium kom från Göte Haglund i Ingelsta som hyste ca 1000 olika rossorter. Han skänkte förökningsmaterial till Göteborg på 1960-talet. Samlingen har sedan utökats genom Park- och Naturförvaltningens egna insatser och genom ideellt arbete och gåvor från när och fjärran.

Med förhoppning om ett gott rosenår kunde stadsträdgårdsmästaren i samarbete med Rosensällskapets representant klippa av det blågula sidenbandet och förklara Rosens år 2002 för invigt.


Jubileumbukett från Invignigen av Rosens År 2002.


Rosorna i Rosariet sover törnrosasömn under granrisskydd. Den på Västkusten sällsynta snön lyste också upp landskapet under helgen.


Sommarens sista ros...den hann inte ens öppna innan förgängelsen hann ifatt den...


Det finns redan blommor i Trädgårdsföreningen! Hamamelis japonica 'Dianne'.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB