Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosenfest

I Rosariet i Trädgårdsföreningen i Göteborg var det Rosenfest i helgen. Det var verkligen en passande plats för en sådan fest, för där blommar just nu cirka 5000 rosor av 2000 arter och sorter! Det är en nästan otrolig färgprakt, för att inte tala om dofterna!

Rosariet har fått tre stjärnor i Guide Michelin, en utmärkelse som betyder att den är en av de viktigaste sevärdheterna i sitt slag i Europa. Så man ska absolut ta en titt där om man befinner sig i Göteborg under sommaren, det finns mycket att se även utan Rosenfesten!

Rosariet är unikt i världen genom att man inte använder konstgödsel och kemisk bekämpning. Man försöker hålla rosorna friska och motståndskraftiga med naturliga medel och använder såpvatten för att i görligaste mån minska antalet löss. Men enl. trädgårdsmästaren Peter Svensson gör det inte så mycket skada även om man har en och annan lus, dem tar getingar och småfåglar gärna hand om.

Festen var en färg- och doftrik händelse under dagarna två.

Kända kockar tillagade mat i rosens tecken och Rosenkaféets rosenkaka tillreddes på scenen. Man kunde få provsmaka och få recept på det tillagade.

Musikanterna från Rosstämt spelade och olika föredragshållare höll seminarier, bl.a. om "Feng Shui i din trädgård" och "Rosrabatten vacker året om - samplantering med perenner".

Herrarna Schenkmanis & Samuelsson, kända från radions "Trädgårdsdags" fanns på söndagen på Rosariets scen, de svarade på besökarnas frågor och munhöggs på sitt sedvanliga sätt.

Och under båda dagarna kunde man delta i olika rosvandringar i parken samt handla hos de olika försäljarna, inte minst Trädgårdsföreningen själv, som i första hand sålde exklusiva gammaldags rosor.

Mest för barn fanns det rospyssel: man kunde måla sin egen rostavla eller tillverka ett vykort av rosenblad.

En färgstark fotoutställning "Syskonkärlek" av Stig Kälvelid visade Trädgårdsföreningens olika blommor mycket närgånget.

Konstnären Wenche Sköndal visade sina akvareller med feer och annat småfolk bland rosorna, mycket vackert att titta på för barn i alla åldrar!

"Den hängande trädgården" var en liten utställning med Birgitta Birgersdotter Ålund. Hon hade underbara rosmotiv målade direkt från Rosariets överflöd.

Besökarna kunde rösta dels på Rosariets vackraste ros, där tehybriden 'Nostalgie' vann, dels på den vackraste rosbuketten.

Ett skådespelarpar strosade runt bland rosorna klädda i sekelskifteskostymering med både hatt och parasoll och inbjöd folk till Dramatiserade visningar i Lilla Änggården av ett komplett borgerligt sommarhem.

Vi visar ett antal förföriska bilder från denna underbara fest!


Rosor i plåtkärl


Rosenkaka


Konstnär i arbete


Rosa 'Nostalgie'


Rosa 'Leonardo da Vinci


Rosenblad i korg


Bohus blommors bukett

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB