Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rikligt blommande azalea

Azaleasäsongen sträcker sig från september till mars och man brukar därför dela in azaleorna i två grupper; höst- och vårazaleor.

Höstazaleor säljs i september - december och är så kallade Vogel-sorter. De finns i ett 15-tal färger, har dubbla blommor och är mycket hållbara.

Vårazaleorna kommer i slutet av december. Det säljs ett 70-tal olika sorter i Sverige med en spännande variation i färger och former, Azaleans främsta egenskap är dess fantastiskt rikliga blomning under vårt mörka vinterhalvår.

Rumsazalea

Namn: Rumsazalea (Rhododendron Simsii)

Familj: Ericaceae, ljungväxter.

Ursprung: Ursprungligen från Kina, Taiwan, Thailand och Burma, Japan, men de azaleor som odlas idag är till största del hybrider.

Färg: Vit, rosa, röd, violett, tvåfärgade.

Beskrivning: Rhododendron - från grekiskans rhodon, ros och dendron, träd
simsii - efter den engelske botanikern John Sims.

Bakgrund: Azalean är ursprungligen en flerårig, vedartad buske. I början av 1800-talet startade omfattande förädlingsarbete för att få fram azalea med hållbara, stora blommor för blomning inomhus. Vilda azaleaarter som tagits från Asien till Europa användes för att få fram rumsazaleor som alltså alla är hybrider.

Den äldsta sorten som fortfarande är i kommersiell odling är 'Melanie Rubra' från 1856. Azalean säljs från september till mars. Det är viktigt att man köper en azalea med stora, färgvisande knoppar och gärna några utslagna blommor. Gröna knoppar slår sällan ut.

Egenskaper: Azaleans främsta egenskap är dess fantastiskt rikliga blomning under vårt mörka vinterhalvår. Detta beror på att Azalean växer, sätter knoppar och lagrar upp energi utomhus på sommaren. Såväl enkla som dubbla sorter finns och blomman kan dessutom fås i ett flertal former, exempelvis på stam och båge.

Placering: Azalean kan placeras var som helst i rummet när den är utslagen. Gärna i eller vid ett fönster eller en lampa. Undvik starkt solsken och heta element, rumstemperatur eller något svalare ger den bästa utvecklingen. Azalean ska aktas för drag och temperaturväxlingar.

Sorter: Rumsazalean kan delas in i två grupper. Höst- och vårazaleor. Höstazalea som säljs i september - december är så kallade Vogel-sorter. De finns i ett 15-tal färger, har dubbla blommor och är mycket hållbara. Vårazalea kommer i slutet av december. Det säljs ett 70-tal olika sorter i Sverige med en spännande variation i färger och former, till exempel äppelblom 'Stella Maris' och 'Rosalie', småblommig japonica-typ 'Dolly' och 'Kirin'. 'Sachsenstern' är en spännande sort med en enkel vit blomma med röd kant.

Skötsel: Azalean behöver regelbunden vattning och ska hållas jämnt fuktig. Det lättaste är att ge lite vatten varje dag, ca 1 - 1,5 dl. Det går också bra att sänka ner hela krukan i ljummet vatten någon minut. Var försiktig med att sänka ned azalea planterad i plastkruka för länge, det blir lätt för mycket vatten. Ingen näring ges under blomningstiden. Om man vill och har lite tur kan man spara sin azalea efter blomningen. Ta bort de sista blommorna, placera den ljust och minska på vattningen. Mars - september kan man näringsvattna 1 gång/vecka. Gärna med regnvatten och rhododendronnäring om det finns. Azalean kan planteras ut på halvskuggig plats över sommaren. Ta in den före frosten.

Användning: Azalean kan också planteras ut i trädgården men då ska den tas in till hösten.

Kuriosa: Första gången azalean kom till Europa var år 1680 för att 30 år senare försvinna. 50 år senare 1768 kom den åter, denna gång till England, men förädling och förökning i större skala började först runt år 1815 då den introducerades i Belgien och Frankrike.

Azalea tio-i-topp i Sverige
1. 'Madame Kint' aprikos-orange med vit kant, enkel.
2. 'Stella Maris' vit med röda stänk, äppelblom.
3. 'Panfilia' vit med cerise krusig kant, halvdubbel.
4. 'Kirin' aprikosrosa småblommig japonicatyp.
5. 'Sachsenstern' vit med röd kant, enkel.
6. 'Mareyke' vit med röda strimmor, dubbel.
7. 'Kint Wit' vit, enkel.
8. 'Dogwood Bont' aprikorosa med vita strimmor, enkel.
9. 'Heidi' vit, halvdubbel äppelblom.
10. 'Rosalie' rosa, halvdubbel äppelblom.


Rumsazalea
Foto: Mats Hallgren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB