Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Primula vulgaris

När julen har dansats ut och det nya året har börjat kommer längtan efter färg och förnyelse i hemmet och vi är redo för en ny start. Skapa vårstämning inomhus och pynta med färgglada, väldoftande Primula.

Från Floradania

Ta med våren hem

Med få undantag växer Primula på det norra halvklotet och har därmed anpassat sig till vårt klimat, vilket är en av förklaringarna på dess många användningsområden och stora popularitet på våra breddgrader. Medan vissa Primulasorter trivs bäst utomhus som utplanteringsväxter, täcker Primula vulgaris, jordviva, hela spektrumet och kan först sprida glädje inomhus för att sedan planteras ut i trädgården när den har gjort sitt i vardagsrummet.

Så här sköter du Primula
Om du omger dig med Primula inomhus trivs den bäst om den skyddas mot direkt sol. Har du möjlighet att ställa den på en sval plats håller den längre. Om du däremot vill ha en intensivare upplevelse här och nu med doft, färg och stämning på nära håll kan det bli på bekostnad av hållbarheten. I slutändan avgörs upplevelsen av det du prioriterar högst. Kom under alla omständigheter ihåg att hålla Primula konstant fuktig för annars går det ut över blomknopparna.

Brett spektrum av färger och former
Primula vulgaris, som finns i ett otal härliga, klara färger, exempelvis gul, mörkrosa, blå, röd och vit, kan köpas redan från januari. I takt med trenderna ökar efterfrågan på vita nyanser och milda färger och en av de mycket populära sorterna för närvarande är Primula vulgaris-sorten 'Strawberry Delight' som säljer mycket bra i bland annat ljusrosa.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Förutom Primulas breda färgskala arbetar man även med form och storlek och utöver det vanliga sortimentet finns det även specialsorter såsom fransiga och dubbelblommande sorter samt miniexemplar. Med Primula vulgaris kan du alltid vara säker på att hitta en växt som matchar just din stil och smak och ditt temperament och som får humöret att stiga flera grader medan minusgraderna härjar utomhus.

Primula härstammar från det latinska ordet primus som betyder "den förste". Växtsläktet har fått detta namn eftersom Primula är ett av de första vårtecknen, men säsongen sträcker sig över många månader om man räknar med flera arter.

Primula vulgaris (jordviva)
Ska stå på ljus, gärna sval plats. Regelbunden vattning. Kan planteras ut i trädgården efter blomningen.

Primula malacoides (syrenviva)
Ska stå på ljus eller lätt skuggig plats. Måttlig vattning, men tål inte uttorkning under blomningen.

Primula obconica (fönsterviva)
Ska stå på ljus plats, men inte i direkt sol. Lämplig att plantera ut. Regelbunden vattning, tål inte uttorkning.

Primula denticulata (bollviva)
Ska stå på ljus plats, gärna i direkt sol. Regelbunden vattning, ofta efter utplantering.

Primula rosea (rosenviva)
Ska stå på ljus plats, gärna i direkt sol. Regelbunden vattning, ofta efter utplantering.

Primula veris (gullviva)
För utplantering tidigt på våren. Vinterhärdig perenn. Regelbunden vattning.

Primulasläktet omfattar mer än 500 vildväxande arter. De flesta arter som odlas av danska trädgårdsmästare kommer ursprungligen från Ostasien, Europa, Japan och Nordamerika. Exempelvis kommer den välkända Primula vulgaris från västra Turkiet och Europa medan Primula malacoides och Primula obconica har sitt ursprung i Kina.


Ta med våren hem - 'Strawberry Delight' Primula vulgaris

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB