Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Primula en prunkande passion

Ända sedan drottning Viktorias tid har folk haft en passion för att pryda sina fönsterkarmar och trädgårdar med viva.

I många huskurer utnyttjas vivans fantastiska egenskaper som skönhetsmedel och medicin. Men i januari är den bästa kuren för att fördriva mörka tankar och torra granbarr att fylla huset med lysande gula och krämfärgade vivor och på så vis ta ut en härlig vår i förskott.

När du väl har provat det en gång, förstår du varför så många blir så förtjusta i primulasläktets vackra blommor. De är inte bara ett vårtecken för förutom den välkända jordvivan och syrenvivan, som säljs i stora mängder i slutet av vintern och på våren, kan du köpa fönstervivan året runt.

Några är mer än bara krukväxter

Jordviva, Primula vulgaris, och fönsterviva, Primula obconica, kan också stå utomhus. Jordvivan är vinterhärdig och kan planteras ut i trädgården när den har gjort sitt i vardagsrummet, medan fönstervivan kan användas som utplanteringsväxt på sommaren. Syrenvivan, Primula malacoides, bör betraktas som en slit-och-slängväxt.

Bättre än sitt rykte
Fönstervivan har fortfarande ett lite skamfilat rykte eftersom de gamla sorterna innehöll det allergiframkallande ämnet primin. Som tur är har det kommit nya priminfria sorter, så om du är allergisk ska du köpa fönstervivor i serien 'Twilly Touch Me'.

Skötsel
Primula bör stå ljust, men måste skyddas mot direkt sol. Om den står svalt kommer den att hålla längre. Men du bör överväga vad som ger dig störst glädje: att ha vivan i närheten där du kan känna dess doft eller att den blommar länge.

Vivan ska hållas konstant fuktig och vattnas på fatet. Om den torkar ut eller får för mycket vatten går det ut över blomknopparna. Den uppskattar lite gödning i vattnet då och då.


Viva, Primula

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB