Plommon – efter skörden
Snabb och enkel förvaring
Vill du snabbt ta hand om plommonen för att njuta av dem hela året är det allra lättaste att fördela dem i påsar och lägga direkt i frysen. Du behöver varken kärna ur eller förbereda plommonen på något speciellt sätt – det räcker att skölja och förpacka dem. Sedan kan du ta fram lagom mängd plommon ur frysen under vinterhalvåret och använda exempelvis i kräm, kompott, sylt och pajer.
Frys in hela plommon
Att frysa plommon går snabbt och bevarar både smak och saftighet. Skölj frukten, lägg i lagom stora påsar, och stoppa direkt i frysen. Behöver du kärna ur till paj eller sylt går det lätt att göra när de tinat.
Gör kräm, kompott & sylt
Plommonkräm
Plommonkräm är bland det enklaste och godaste du kan göra. Koka helt enkelt upp urkärnade plommon – gärna blandat med andra bär om du vill – tillsammans med lite vatten. Sötning sker med socker eller honung efter smak. När plommonen mjuknat och kokat samman några minuter, red av med lite potatis- eller majsstärkelse utrörd i vatten för en härligt krämig konsistens. Servera varm eller kall, med eller utan mjölk – eller varför inte på gröten?
Plommonkompott
Plommonkompott liknar krämen men kokas utan redning, i så lite vatten som möjligt – du behåller fruktbitarna för mer struktur. Smaksätt gärna med kanel, vanilj eller färsk ingefära för extra arom och djup i smakerna. Kompotten är utmärkt till frukostfilen, som tillbehör till glass eller på en rustik efterättsbuffé.
Plommonsylt och marmelad
Sylt är ett populärt sätt att ta tillvara plommon på länge. Här använder du mer socker och nästan inget vatten. Det gör sylten hållbarare och lite fastare i konsistensen. Vill du ha ännu fastare konsistens till exempelvis ostbrickan, låt sylten koka längre och tillsätt gärna pektin – då får du en fin marmelad med naturlig fruktsyra som passar både till rostat bröd och dessertostar.
Fler användningsområden
Plommon i dryck och bakverk
För den som gillar att experimentera i köket är plommon fantastiska även i flytande form – varför inte prova att göra eget plommonvin? Hemlagat vin på plommon är fullt tillåtet, roligt och ger många möjligheter att variera smak och fyllighet.
Olika sorters kakor och smulpajer är klassiker där plommonen både ger smak och vacker färg. För en snabb och mustig efterrätt kan du dela plommon, lägga på en plåt och ugnsbaka cirka 15 minuter i 175 grader. Strö gärna lite muscovadosocker, rosta mandel över och servera med lättvispad grädde.
Tips för variation
Kombinera gärna olika plommonsorter för nyanserade smaker, eller byt ut sötning mellan honung och socker. Prova att blanda i lite citrus, persikor eller andra stenfrukter i din kompott eller kräm.
Plommonclafoutis – En fransk favorit
Recept på plommonclafoutis
Clafoutis är en klassisk, fransk dessertpaj som är enkel men imponerande. En lättlagad pudding- eller pannkakssmet hälls över frukt i en pajform och gräddas till gyllengul rätt med mjuk, saftig plommonsmak.
Du behöver (till en 23 cm form):
- 500 g plommon
- 3 ägg
- 1 ½ dl socker eller honung
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 2 dl mellangrädde
- 50 g mandelspån
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Halvera och kärna ur plommonen, lägg dem i en ugnsform.
- Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vetemjöl och vispa till smeten är slät.
- Vispa in mjölk och grädde. Häll smeten över plommonen.
- Strö över mandelspån.
- Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills smeten stelnat och fått fin färg.
- Servera clafoutisen ljummen – gärna som den är, eller med extra grädde.
Variation och inspiration
Utforska fler sätt att använda plommon
Plommon är en underbart mångsidig frukt som går att njuta av på otaliga sätt. Oavsett om du vill frysa in dem, koka kräm, göra sylt, marmelad, servera till dessert, använda i vinmakeri eller baka i kakor och pajer – möjligheterna är många och processen oftast enkel. Genom att variera smaksättning och tillagningssätt kan du uppskatta plommonens karaktär långt efter säsongens slut. Missa inte att botanisera bland smaker, former och användningsområden du också!