Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera barrotade rosor

Rosor är fantastiska, de finns en sort och färg för alla. Jag fullkomligt älskar rosor och kommer ihåg första gången jag planterade en ros, jag satte den tyvärr i helskugga och det var så blött så det växte vass på platsen. Det var långt innan jag blev trädgårdsmästare och långt innan jag ens började intressera mig för rosor. Men man lär sig så länge man lever och denna artikeln kommer att handla om hur du planterar dina barrotade rosor - inte i helskugga då alltså :)

Text och bild: Anna Theorin

Barrotade rosor är som det låter. Det är rosplantor som grävts upp, jorden har tagits bort så de bara rötterna syns. Sen brukar de förvaras i ett kylrum innan någon lycklig människa köper rosen och planterar den i sin trädgård eller i en kruka. Det som är bra med barrotade rosor är att de är billigare än krukodlade rosor, de kan också planteras långt innan de krukodlade kommit ut i handeln.

Barrotade rosor går att plantera hela hösten. Om man vill kan man även plantera dem i kruka och övervintra dem utomhus under vintern för plantering till våren. De klarar av att krukan fryser men ställ den gärna så regn och snö kommer åt.

Hemkomsten

När du köpt din barrotade planta så sitter de antingen i bunt, alltså flera plantor sitter ihop snörade till en bunt eller så ligger den i ett plastfodral eller någon annan bra förpackning. När du sen kommer hem med din planta är det alltid en bra idé att klippa upp alla band eller snören som sitter runt plantan. Ta gärna bort plastförpackningen och sätt rosen i en spann med vatten. Jag sätter dem alltid i en spann när jag kommit hem. Din ros kommer inte att ha några blad eller bara ett fåtal blad, detta gör ingenting. De fina små bladen ligger nedpackade i små knopparna längs grenarna.

Honungsrosen är en favorit!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Plantering

När din ros har stått i vatten ett tag, gärna några timmar, då kan du plantera den. Gräv en ordentlig grop i trädgården och titta ut vilken plats som är lämplig för din ros. De vill inte ha det för blött och inte heller för torrt. Fyll gropen med vatten och låt det sjunka undan. Under tiden kan du blanda ut din vanliga trädgårdsjord men en stor del rosjord. Om du har lerjord behöver du inte använda rosjord utan då går det bra med fin planteringsjord.

Om du tittar noga på växten så ser du att det är en liten knöl där rötterna börjar och grenarna slutar, det kallas för ympställe. Rosor är oftast ympade på en härdigare ros . Det betyder att den fina sorten med kanske röda stora rosor har odlats fast på en annan rossorts rötter. Den rossorten som får agera rötter är oftast Rosa canina som är härdig och står emot sjukdomar bra. Det gör att de fina rosor du har ovanför mark får ett bra skydd under mark. Det är av största vikt att ympstället hamnar under jorden. Med andra ord ska du plantera din ros djupt ner så grenarna sticker upp ur jorden och ympstället är en bra bit under jorden. Det förhindrar inte bara nedfrysning utan även att att man får skott från rötterna.

Glöm inte att vattna ordentligt!

Ympstället på en barrotad ros!

Skötsel av din barrotade ros

Första året så måste du tänka på att vattna mycket! Gärna mer än vad du tror och speciellt vid torka mitt på sommaren. Det behövs ingen näring det första året, rosen klarar sig utmärkt på den näringen som kommit med i rosjorden. Om du har planterat en remonterande ros (en ros som blommar kontinuerligt under sommaren) så kan man klippa bort de vissna blommorna, ungefär ett till två bladpar in på grenen. Då kommer rosen att producera nya knoppar.

När hösten sen kommer så måste man kupa upp jord eller sand runt nedre delen på rosen, det är till för att rosen inte ska frysa ner under vintern. På våren krattar du bara bort jorden igen.

Ni hittar alla våra rosor vi har i lager här!

Lycka till med din nya ros!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB