Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd - Plantera rosor på våren

Många av oss när en dröm om en trädgård med ett hav av vackra, doftande rosor, så varför inte försöka göra verklighet av det? Såväl barrotade som krukodlade rosor går utmärkt att plantera på våren.

Av Sylvia Svensson

Många av oss har en drömbild av hur rosorna växer över huvudet på en, doftar och blommar sommaren igenom. Låt oss försöka göra verklighet av den drömmen!

Barrotade eller i kruka

Vi köper våra rosor antingen barrotade eller planterade i kruka. Rosor planterade i kruka kan du i princip plantera när som helst under växtsäsongen, utom mitt i de värsta värmeböljorna, och de kommer förhoppningsvis att blomma och sprida ljuvliga dofter i din trädgård redan i sommar.

#Barrotade rosor planteras på våren eller hösten#

Barrotade rosor planteras antingen på våren eller på hösten. Det är inte säkert att sådana rosor planterade på våren hinner utvecklas tillräcklig mycket under sommaren för att hinna blomma samma sommar, men hoppas kan vi förstås göra.

De barrotade rosorna är ofta packade i fuktighetshållande material och grenarna är doppade i vax för att skydda plantorna mot uttorkning. Detta vax försvinner av sig självt, så det är inget som du ska ta bort. Ta av emballaget och låt rosorna stå och dra i ett kärl med vatten några timmar före plantering.

#Plantera dina rosor såhär!#

  • Rosor trivs bäst i varma och soliga lägen. Jorden ska vara mull- och näringsrik, gärna något lerhaltig men väldränerad. Lämpligt planteringsavstånd för rabattrosor är cirka 50 centimeter beroende på sort. För stora buskrosor kan det krävas ett planteringsavstånd på 1–1,5 meter. Det brukar stå på etiketten hur breda rosorna blir.

  • Gräv en planteringsgrop som är minst 50 centimeter djup och ungefär lika bred. Om jorden behöver förbättras gräver du ytterligare cirka 20 centimeter djupt. Jordförbättra den befintliga jorden med rosjord eller kogödsel. Lägg gärna grov sand eller smågrus i botten.

  • Bred ut rötterna i planteringsgropen, du kan vid behov klippa av för långa rötter, det är bättre att klippa än vika dem uppåt. Förädlingsstället, alltså knölen nertill där grenar och rötter möts, ska vara cirka 10 centimeter under jordytan.

  • Fyll på med jord till hälften, trampa till lätt och vattna igenom. Fyll på mer jord efter att vattnet sjunkit undan så att jorden bildar en liten kulle runt rosens stam.

  • Vattna väl igenom i samband med planteringen och sedan vid behov. Kolla noga så att vattnet verkligen sjunker undan. Det är inte bra att lerjorden är så tät att vattnet blir stående i gropen.

  • Grundgödsla dina rosor vid planteringen genom att blanda ner välbrunnen kogödsel och benmjöl i det översta jordlagret.

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB