Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planera din trädgård 1 - funktion & ambition

På Odla.nu har vi under vinterhalvåret glädjen att få hjälp av landskapsingenjör Karin Malmberg, som ger oss vägledning och goda råd kring trädgårdens planering och design. Första steget är att fundera över trädgårdens funktion och ambition.

Av Katarina Kihlberg

Jag kommer att prata om trädgårdens planering och design i en serie under senhösten och början av vintern, med utgångspunkt från landskapsingenjör Karin Malmbergs handfasta tips. Tänk på att de olika stegen kan appliceras på såväl hela trädgården som delar av den eller bara en liten hörna.

Trädgårdens funktioner

Ett säkert sätt att skapa måsten och tråkigt arbete i trädgården är att ha ytor som inte fyller någon funktion alls eller som kanske inte ens är vackra eller skänker en upplevelse. Karin Malmberg betonar vikten av att sitta ner alla i familjen och fundera på vad trädgården ska användas till − vilka funktioner ska den ha. Skriv ner vad ni kommer fram till. En lista kan se ut ungefär så här:

#Funktioner#

köksland morgonuteplats lekhörna pergola

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

liten gräsmatta för lek komposthörn

Listan över trädgårdens funktioner ligger sedan till grund för den vidare planeringen.

Ambitioner med trädgården

Samtidigt som trädgårdens funktioner fastställs är det viktigt att fundera över hur ambitionsnivån ska se ut. Om önskemål om köksland finns på listan, hur stort bör det då vara? Det ska vara roligt och givande att arbeta i kökslandet och då är det viktigt att anpassa storleken på det efter dina och familjens förutsättningar. Även utformandet styrs av vilka ambitioner ni har. Ett köksland kan vara allt får en vacker potager med målade odlingslådor, snygga gångar och ett vackert staket runt till en uppgrävd del av gräsmattan.

Fundera på hur du vill ha det och vilket arbete du är beredd att lägga ner och bry dig inte om hur andra har det!

Då har vi tagit första steget i trädgårdens planering och design, i det stora eller lilla formatet. Nästa vecka ska vi prata om trädgårdens förutsättningar och stil.

Om Karin Malmberg

Karin Malmberg arbetar i Helsingborg med omnejd i sitt eget företag Snitsig Trädgård&Landskap AB, www.snitsig.net. Karin kommer under vinterhalvåret att vara expert här på Odla.nu och svara på era allmänna frågor om Planering & design av trädgården. Se Fråga experterna

Läs också!

Planera din trädgård på vintern Drömmare är vi allihopa Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Planera din trädgård 6 - materialval Planera din trädgård 7 - växtval

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB